Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, με 156 ψήφους, έναντι 141 επί 297 ψηφισάντων.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εντός Βουλής, αλλά και εν μέσω διαδηλώσεων από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία εκτός Βουλής.
ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν αίτημα για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, τόσο επί της αρχής του νομοσχεδίου, όσο και επί των επίμαχων άρθρων 7 και 10, που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ με μερική απασχόληση.
Κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα είχε πει ότι ο στόχος ενός συστήματος υγείας δεν είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, αλλά ασφαλείς υπηρεσίες. Η κ. Γκάγκα είπε ότι το σύστημα φυλλοροεί εδώ και χρόνια και η απάντηση δεν είναι τα 2.000 ευρώ μισθό για τους γιατρούς που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Δώσαμε 2.000 ευρώ αφορολόγητα και ήρθαν ελάχιστοι. Δεν είναι το οικονομικό το πρώτο κίνητρο, αλλά η εξειδίκευση εργασίας, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια που μπορεί να έχει ένας γιατρός», είπε η κ. Γκάγκα, αναφερόμενη στη δυνατότητα που δίδεται στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο έως δύο απογεύματα την εβδομάδα.
Η κ. Γκάγκα, που κάλεσε όλες τις δυνάμεις να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, είπε ότι ακόμα και εάν δεν το πράξουν «το νομοσχέδιο θα περάσει, και θα είναι καλό για την κοινωνία». Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι και πάλι του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θα συνεχίσει με συνέπεια και με σταθερότητα να είναι δίπλα σε κάθε πολίτη, σε κάθε γιατρό και κάθε εργαζόμενο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.