Την πρόθεση ανθρώπων να ανακαλέσουν τις δωρεές ακινήτων που έχουν κάνει προς την Κιβωτό του Κόσμου περιγράφει στα «ΝΕΑ» η συμβολαιογράφος Αθηνών και μέλος του ΔΣ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Χριστίνα Μάνδρου, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, πως είναι σημαντικό «να παραμείνει η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην κοινωφελή δράση και τον εθελοντισμό».
Ποια είναι όμως η διαδικασία ανάκλησης, που προβλέπεται από τις διατάξεις 505 και 507 του Αστικού Κώδικα και αφορά και τους κληρονόμους των δωρητών; «Αν κάποιος έχει μεταβιβάσει το ακίνητό του στην Κιβωτό και τώρα, υπό τις καταιγιστικές εξελίξεις, αισθάνεται ότι η δωρεά του δεν εκπληρώνει τον φιλανθρωπικό σκοπό της γιατί, σύμφωνα με καταγγελίες, υπήρχαν συμπεριφορές από τη διοίκηση της οργάνωσης που κλονίζουν την εμπιστοσύνη του και τον κάνουν να αμφιβάλλει ότι το ακίνητο που έδωσε χρησιμοποιείται μόνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς, μπορεί να πάει σε δικηγόρο, ο οποίος θα συντάξει αγωγή και θα ζητήσει την ανάκληση της δωρεάς».
«Στη συνέχεια, το δικαστήριο θα κρίνει αν όσα ισχυρίζεται ο δωρητής συντρέχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τι θα ισχυριστεί ο δωρητής; Οτι η Κιβωτός του Κόσμου προέβη σε βαριά και υπαίτια αντικοινωνική συμπεριφορά διά των οργάνων της, την οποία αν εγνώριζε ο δωρητής δεν θα έκανε τη δωρεά. Θα εκδοθεί δικαστική απόφαση και τότε θα πάρει πίσω το ακίνητό του. Η απόφαση θα πρέπει να είναι τελεσίδικη. Με δεδομένη την καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης, αυτό μπορεί να πάρει από 2 έως 5 χρόνια» εξηγεί η Χριστίνα Μάνδρου αναφέροντας ακολούθως και την περίπτωση της ανάκλησης διαθηκών.
Προθέσεις
«Υπάρχουν άνθρωποι που απευθύνονται στους συμβολαιογράφους εκδηλώνοντας την πρόθεσή τους να ανακαλέσουν τις διαθήκες για να ορίσουν άλλον κληρονόμο για τα ακίνητά τους και όχι την Κιβωτό. Προσωπικά, έχω έρθει σε επικοινωνία με πελάτες που είναι προβληματισμένοι και σκέφτονται να προβούν σε αλλαγή των διαθηκών τους. Οπως, επίσης, υπάρχουν σκέψεις ανθρώπων να κινηθούν δικαστικά και να ζητήσουν την ανάκληση δωρεών. Ακόμα δεν υπάρχει αγωγή που έχει κατατεθεί με τέτοιο αίτημα. Είμαστε ακόμα στο επίπεδο των προθέσεων» διευκρινίζει η συμβολαιογράφος, αναφέροντας ότι δεν έχει εικόνα πόσα από τα 274 ακίνητα της Κιβωτού προέρχονται από κληρονομιά και δωρεές, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει τον κοινωνικό κίνδυνο να γεμίσουν οι γειτονιές ακίνητα αναξιοποίητα που θα προέρχονται από ανθρώπους χωρίς κληρονόμους, οι οποίοι, προ της υπόθεσης της Κιβωτού, θα άφηναν στη διαθήκη τους την περιουσία τους σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα.
«Ασκώ το επάγγελμα αυτό 30 χρόνια, δεν θυμάμαι καμία ανάλογη περίπτωση» σημειώνει η ίδια, προσθέτοντας ότι αν κάποιος κάνει μια βόλτα στα μεγάλα υποθηκοφυλακεία θα δει ότι όλες οι υποθέσεις δωρεών προς την Κιβωτό γίνονταν από «κλειστό περιβάλλον» συμβολαιογράφων.