Στα χνάρια του «θησαυρού» της «Κιβωτού του Κόσμου» βρίσκονται οι Αρχές. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τις ελληνικές τράπεζες ανεβάζουν το ποσό των καταθέσεων στη ΜΚΟ σε 14 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο αναζητείται.

Οι αρμόδιες Αρχές περνούν από «κόσκινο» τόσο τα οικονομικά της Δομής όσο και τους προσωπικούς λογαριασμούς του πατέρα Αντώνιου, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις κινήσεις που έγιναν με την μεταφορά χρημάτων καθώς και με τα λεφτά που σήκωσε η πρεσβυτέρα από τις θυρίδες.

Η τελευταία μπήκε στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με το «πόθεν έσχες» της να ερευνάται.

Παράλληλα, αύριο πρόκειται να ανοίξει ακόμη μια θυρίδα την οποία ωστόσο πρόλαβαν και σφράγισαν οι Αρχές. Πρόκειται για μια θυρίδα σε τραπεζικό κατάστημα της Χίου, η οποία φέρεται να είναι στο όνομα της μητέρας του πατέρα Αντωνίου.

Λειτουργούσε ως «αποθήκη» μαύρου χρήματος

Κεντρικό συμπέρασμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος που ερευνά όλες τα οικονομικά της Δομής αλλά και των υπευθύνων της, φαίνεται πως είναι ότι η τραπεζική θυρίδα που κινούσε η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή λειτουργούσε ως «αποθήκη» μαύρου χρήματος, για προσωπικούς σκοπούς.

Όπως εξήγησε ο δημοσιογράφος των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ» Βασίλης Λαμπρόπουλος, τις προηγούμενες ημέρες, αν και η θυρίδα ήταν στο όνομα της «Κιβωτού», κανείς δεν γνώριζε το περιεχόμενό της.

Έτσι ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα τοποθετούσαν εκεί τα χρήματα και ανάλογα με το αν υπήρχε ανάγκη, τα τοποθετούσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε η Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, δεν υπήρχε καμία εκμετάλλευση των ακινήτων που είχαν περιέλθει στην ιδιοκτησία της «Κιβωτού» από δωρεές, αν και κάποια θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα.

«Πήρα τα €347.000 από τη θυρίδα για να τα… μετρήσω»

«Πήρα τα 347.000 ευρώ και τις λίρες από τη θυρίδα της τράπεζας στον Κολωνό για να τα… μετρήσω» είπε στο τέλος του περασμένου μήνα στους εμβρόντητους αξιωματικούς της Οικονομικής Αστυνομίας η σύζυγος του πατέρα Αντωνίου, όταν μέσα σε μια κρύπτη βρέθηκαν τα μετρητά και οι χρυσές λίρες.

Μάλιστα η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και υποστήριξε ότι μετά την καταμέτρηση το ρευστό θα το κατέθετε σε τραπεζικούς λογαριασμούς της «Κιβωτού».

Δεν δικαιολογούν τίποτα

Οι Αρχές βρήκαν στο διαμέρισμα της δομής όπου διέμενε το ζεύγος κοσμήματα μεγάλης αξίας από δωρεές, 270 χρυσές λίρες και πολλά μετρητά. Σε προσωπικές καταθέσεις είχαν 360.000 ευρώ, τα 130.000 σε λογαριασμό της πρεσβυτέρας.

Η πρεσβυτέρα μετέβη συνοδεία των δικηγόρων της στη δομή, έμεινε στο κτήριο για περίπου δύο ώρες και συγκέντρωσε σε κούτες τα υπάρχοντά της.

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης δεν φαίνεται να δικαιολογούν τα ευρήματα. Ο Αντώνης Παπανικολάου είχε μισθό ιερέα, τον οποίο δεν είχε αγγίξει τα τελευταία χρόνια. Η παπαδιά δήλωνε οικιακά ως επάγγελμα, αλλά διαχειριζόταν ως μπίζνες γούμαν και πρόεδρος της ΜΚΟ τον πλούτο δωρεών σε ρευστό και πάνω από 280 ακίνητα της «Κιβωτού».

Τα έσοδα ανά έτος υπολογιζόταν σε άνω των 6.000.000-7.000.000 ευρώ.

Ανοίγει πιθανότατα αύριο  η θυρίδα στη Χίο

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Τετάρτη θα ανοίξει θυρίδα που διατηρείται στην Εθνική τράπεζα της Χίου από τη μητέρα του πατρός Αντωνίου, μια ενέργεια που αναμένεται να προχωρήσει την έρευνα καθώς πιθανολογείται ότι περιέχει σημαντικά ποσά.

Πηγές της οικονομικής αστυνομίας, λένε στο MEGA ότι ενδέχεται η συγκεκριμένη θυρίδα να περιέχει πλούσιο περιεχόμενο, αφού έχει καιρό να την επισκεφτεί κάποιος και έχει μείνει ανέγγιχτη από τις αποκαλύψεις για την Οργάνωση και μετά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην Εθνική τράπεζα της Χίου, ο ίδιος ο πατέρας Αντώνιος φαίνεται να έκανε μεγάλες αναλήψεις ποσών, από λογαριασμό της «Κιβωτού» που περιείχε εκατομμύρια.

Τα ποσά αυτά στη συνέχεια «εξαφανίζονταν», με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ενδεχομένως να βρίσκονται στη θυρίδα στο νησί.

Ψυχρή και αμίλητη η πρεσβυτέρα

Η άλλοτε λαλίστατη και γλυκιά πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή χθες Δευτέρα εθεάθη να βγαίνει από το κτίριο της δομής του Κολωνού αμίλητη και λιγότερο εκνευρισμένη από την προηγούμενη εμφάνισή της στις τηλεοπτικές κάμερες.

Η ίδια έλαβε το πράσινο φως για να μπει στη δομή και στο διαμέρισμα που έμενε με τον πατέρα Αντώνιο μέσα στη δομή του Κολωνού. Ο ίδιος δεν μπορούσε να παραβρεθεί γιατί του έχει απαγορευτεί η είσοδο στις δομές και η επαφή με τα παιδιά της «Κιβωτού».

Η πρεσβυτέρα παρέμεινε στον χώρο για δυο ώρες, παρουσία μέλους του νέου διοικητικού συμβουλίου, για να συγκεντρώσει προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας.

Την ίδια στιγμή, άνθρωποι από το περιβάλλον της μετέφεραν από τον 4ο όροφο που βρίσκεται το διαμέρισμα του ζευγαριού, μπάλες, παιχνίδια, κούτες, βαλίτσες και τσάντες με προσωπικά αντικείμενα.