Νυν βουλευτές, υποψήφιοι και… ενδιαφερόμενοι για την Α’ Αθήνας εντείνουν την κινητικότητά τους, δημόσια αλλά και στο παρασκήνιο, αναζητώντας συμμαχίες μετά το νέο επίσημο ανακάτεμα της τράπουλας στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Η ανακοίνωση της ένταξης του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στα γαλάζια ψηφοδέλτια ήρθε μερικούς μήνες μετά από εκείνη που αφορά τη δικηγόρο και αντιδήμαρχο στην Αθήνα Αννα Ροκοφύλλου – δύο υποψηφιότητες για την ίδια εκλογική περιφέρεια, οι οποίες εκφράζουν το επιδιωκόμενο από το Μαξίμου άνοιγμα προς το Κέντρο.
Ο ανταγωνισμός οξύνεται – μαζί και η αγωνία των γαλάζιων που θα ριχθούν στο κυνήγι του σταυρού -, δεδομένου ότι το 2019 είχαν εκλεγεί με τη ΝΔ έξι βουλευτές (Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης, Νικήτας Κακλαμάνης, Αγγελος Συρίγος, Φωτεινή Πιπιλή), ωστόσο η Α’ Αθήνας θα χάσει μία έδρα (για χάρη του ψηφοδελτίου Επικρατείας) λόγω του νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο για απώλεια άλλης μίας έδρας λόγω της απογραφής. Πάντως το αν θα συμβεί τελικά αυτό θα απαντηθεί αφότου η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποιήσει τα οριστικά στοιχεία της απογραφής στο τέλος του έτους.
Ερώτημα παραμένει η υποψηφιότητα του πρώην επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, αφού γαλάζιοι τον συζητούν εδώ και μήνες, ωστόσο είναι ταυτόχρονα ισχυρό το σενάριο ο ίδιος να επικρατήσει τελικά στην αναζήτηση της Ευρώπης για το πρόσωπο που θα στελεχώσει πόστο αρμόδιο για τον Περσικό Κόλπο. Στις νεοδημοκρατικές λίστες έχει υπάρξει επίσης το όνομα του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Ηδη έχει αρχίσει να «τρέχει» την προετοιμασία καθόδου του προς την κεντρική πολιτική σκηνή ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, Χρήστος Τεντόμας, όσο κι αν δεν έχει κλειδώσει η υποψηφιότητά του – τουλάχιστον όχι με επίσημο πράσινο φως. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται ως πιθανές νέες είσοδοι είναι εκείνο της δικηγόρου Εβίτας Βαρελά, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΔ θα ήθελε (συνεπώς αναζητεί) περισσότερες γυναικείες υποψηφιότητες. Οπως έχουν γράψει τα «ΝΕΑ», πέρα από τα επιδιωκόμενα «ανοίγματα» προς το Κέντρο, με στόχο τις πασοκογενείς ψήφους, καθώς και προς τη νέα γενιά, μεγάλη δεξαμενή άντλησης προσώπων θα είναι συνολικά η τοπική αυτοδιοίκηση, αν και το Μαξίμου υψώνει τείχος σε υποψηφιότητες νυν αντιπεριφερειαρχών.
Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε κατά μέτωπο επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και σε επαναδιατύπωση εκλογικών διλημμάτων χθες το βράδυ από την Τρίπολη, όπου πραγματοποίησε την τελευταία, εκτός απροόπτου, για φέτος καθαρά προεκλογική περιοδεία του έξω από το Λεκανοπέδιο, καθώς οι επόμενοι «σταθμοί» (Λάρισα, Κοζάνη κ.ά.) φαίνεται να μετατίθενται για τον Ιανουάριο. «Ή δεύτερη φορά στη συμφορά ή δεύτερη εντολή στην προκοπή» είναι κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη το δίλημμα της επικείμενης αναμέτρησης, ενώ ο ίδιος έβαλε στο κάδρο προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στρατιωτική ηγεσία μετά την επίσκεψή του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο.
Η κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει παιχνίδια με τις Ενοπλες Δυνάμεις» και «δεν θα δεχθούμε μαθήματα από αυτούς που είναι η θλιβερή εξαίρεση» τόνισε ο Πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον Τσίπρα για υποκρισία, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψήφισε αμυντικούς εξοπλισμούς. «Ζήτησε σεβασμό στις Ενοπλες Δυνάμεις αυτός που είπε όχι στις αμυντικές δαπάνες και τις μεγάλες συμφωνίες. Δεν μπορούν όλα να γίνονται εργαλεία στο όνομα κάθε πρόσκαιρου κομματικού συμφέροντος» σημείωσε, μιλώντας για μια αξιωματική αντιπολίτευση του «όχι σε όλα». Εξάλλου επανέφερε τα μηνύματα κατά της χαλαρής ψήφου, τονίζοντας ότι «η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα» και επεδίωξε εκ νέου σινιάλα συσπείρωσης σε «κάθε πολίτη που πιστεύει στον υπεύθυνο πατριωτισμό και στον δημιουργικό εκσυγχρονισμό».