Για την ηγετική της στάση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και για τον χειρισμό της κρίσης του κορονοϊού, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν βρίσκεται στην κορυφή της 19ης ετήσιας λίστας του Forbes με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου. Η επιρροή της είναι μοναδική – καμία άλλη γυναίκα στη λίστα δεν είναι υπεύθυνη για τη διαμόρφωση πολιτικής που αφορά τις ζωές 450 εκατ. ανθρώπων.
«Είναι πραγματικά στο απόγειό της»
Δήλωσε στο Forbes ο Matthias Matthijs, συνεργάτης για την Ευρώπη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων και αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Αν και η Φον ντερ Λάιεν δεν ήταν η μόνη ηγέτιδα που επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, ο Matthijs σημείωσε ότι εκείνη αντιμετώπισε το δυσκολότερο έργο για να πείσει τους ψηφοφόρους της ότι αυτό ήταν το ορθό, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αποδεικνυόταν πιο δαπανηρός για τους Ευρωπαίους πολίτες σε σύγκριση με πολίτες άλλων χωρών.
Το υπόβαθρο της Φον ντερ Λάιεν ως γιατρός και μητέρα επτά παιδιών μπορεί να εξηγήσει πώς είναι ικανή στο να συγκεράσει διαφωνίες. Η πρώτη της δουλειά ήταν ως γιατρός σε μια κλινική στη Γερμανία. Στην πολιτική μπήκε μόλις πέρασε τα 40 της για να γίνει ομοσπονδιακή υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων και Νεολαίας το 2005, όπου συνέβαλε στην υιοθέτηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο σύστημα παιδικής μέριμνας της Γερμανίας. Από το 2013 έως το 2019, διετέλεσε η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.
The World’s 100 Most Powerful Women 2022 https://t.co/wXvEYftQh0 #ForbesWomen pic.twitter.com/wK8V9Tsaxd
— Forbes (@Forbes) December 6, 2022
Στην έβδομη θέση η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι
Πιο αναλυτικά, το Forbes υπογραμμίζει ότι «το 2022 κατέκτησαν την εξουσία νέοι πολιτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και η πρώτη πρωθυπουργός της Ιταλίας, η Τζόρτζια Μελόνι».
«Ως επικεφαλής της πιο δεξιάς ιταλικής κυβέρνησης από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα, η Μελόνι είναι ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, το πολιτικό μέλλον του οποίου παραμένει αβέβαιο. Παρά ταύτα, η επιτυχία της αποτελεί σημαντική κατάκτηση για τον ηγετικό ρόλο των γυναικών, διότι πρόκειται για την μόνη γυναίκα, η οποία είναι επικεφαλής χώρας-μέλους της G20», διαβάζουμε στην αναφορά του Forbes στην πρόεδρο των «Αδελφών της Ιταλίας».
Η υπόλοιπη λίστα και οι κατηγορίες
Τις διαδηλώτριες στη φετινή λίστα εκπροσωπεί η Ζίνα «Μάχσα» Αμινί, ο θάνατος της οποίας τον Σεπτέμβριο πυροδότησε μια πρωτοφανή εξέγερση με τις γυναίκες στην πρωτοκαθεδρία. Οι υπόλοιπες γυναίκες της λίστας ανήκουν σε πιο παραδοσιακές δομές εξουσίας: 39 CEO, 10 αρχηγοί κρατών και 11 ζάμπλουτες με συνολική αξία 115 δισ. δολαρίων.
Η λίστα καταρτίστηκε με βάση τέσσερα μεγέθη: πλούτο, προβολή στα μέσα ενημέρωσης, αντίκτυπο και σφαίρα επιρροής. Για τις γυναίκες πολιτικούς, το Forbes υπολόγισε το ΑΕΠ και τον πληθυσμό. Για τις γυναίκες επιχειρηματίες, τα έσοδα και τον αριθμό των εργαζομένων, καθώς και τις αναφορές στα μέσα ενημέρωσης. Το αποτέλεσμα είναι μια ομάδα γυναικών που αγωνίζονται κατά του status quo.
To top-10 της λίστας
1.Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν 64 Βέλγιο Πολιτική
2. Κριστίν Λαγκάρντ 66 ΗΠΑ Πολιτική
3. Καμάλα Χάρις 58 ΗΠΑ Πολιτική
4. Μαίρη Μπάρρα 60 ΗΠΑ Επιχειρήσεις
5. Άμπιγκεϊλ Τζόνσον 60 ΗΠΑ Πλούτος
6. Μελίντα Γκέιτς 58 ΗΠΑ Φιλανθρωπία
7. Τζορτζια Μελόνι 45 Ιταλία Πολιτική
8. Κάρεν Λυντς 59 ΗΠΑ Επιχειρήσεις
9. Τζούλι Σουίτ 55 ΗΠΑ Επιχειρήσεις
10. Τζέιν Φρέιζερ 55 ΗΠΑ Χρηματοοικονομικά