Από την αρχή της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, όλος ο πλανήτης ανησυχεί μήπως υπάρξει ανεξέλεγκτη κλιμάκωση και πυρηνικός πόλεμος. Σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε σε αυτή την πιθανότητα σε δηλώσεις του.
Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται αλλά η Ρωσία «δεν τρελάθηκε» και εξακολουθεί να θεωρεί το πυρηνικό οπλοστάσιό της ως καθαρά αμυντικό, αποτρεπτικό μέσο, ξεκαθάρισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ωστόσο, ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί το έδαφός της και τους συμμάχους της «με όλα τα διαθέσιμα μέσα». «Έχουμε προηγμένα οπλικά συστήματα αλλά δεν θέλουμε να τα επιδεικνύουμε», είπε, επιμένοντας ότι δεν ήταν η Μόσχα που μίλησε για χρήση πυρηνικών όπλων. «Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, εμείς δεν έχουμε αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ακόμα», πρόσθεσε.
Έριξε τις ευθύνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Πούτιν επανέλαβε επίσης την πάγια θέση του ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να παρέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία. «Δεν ξεκινήσαμε εμείς τον πόλεμο, ξεκίνησε το 2014 μετά το πραξικόπημα», όταν ανατράπηκε ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς έπειτα από πολλές εβδομάδες λαϊκών κινητοποιήσεων, είπε.
Κατηγόρησε επίσης την Πολωνία ότι θέλει να καταλάβει εδάφη της δυτικής Ουκρανίας και είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι η μοναδική εγγυήτρια της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. «Αλλά αυτό εξαρτάται από τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας», πρόσθεσε.
Πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος;
Σε ένα σπάνιο σχόλιο σχετικά με την πορεία του πολέμου, ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, παραδέχθηκε ότι πιθανότατα θα είναι μια «μακρά διαδικασία», υποδηλώνοντας ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να τερματίσει τη σύγκρουση σύντομα.
Θυμίζουμε ότι αρχικά οι εκτιμήσεις των Ρώσων ήταν ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο, θα τελείωνε σε κάποιες ημέρες.
Θα υπάρξει νέα επιστράτευση;
Ο Πούτιν προσπάθησε επίσης να διαψεύσει τις φήμες περί δεύτερης επιστράτευσης το επόμενο έτος. Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τη διενέργεια πρόσθετης επιστράτευσης.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι από τους 300.000 εφέδρους που επιστρατεύτηκαν, περίπου 150.000 αναπτύχθηκαν στη ζώνη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
Περίπου 77.000 βρίσκονται σε μάχιμες μονάδες και οι υπόλοιποι εκτελούν αμυντικά καθήκοντα, είπε.
Το Sky News σημειώνει ότι αυξάνονται οι φήμες από τους πολιτικούς της ρωσικής αντιπολίτευσης και γνωστά φιλοπόλεμα κανάλια Telegram για ένα δεύτερο κύμα επιστράτευσης στις αρχές του επόμενου έτους.
Το «παραθυράκι» που άφησε ο Λαβρόφ
Ο Σεργκέι Λαβρόφ έστειλε σαφές μήνυμα προς την Δύση σχετικά με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ότι: «Εάν υπάρχει μια σοβαρή πρόταση για το πώς θα σταματήσει η σύγκρουση στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα».
«Εάν τώρα υπάρχει μια σοβαρή πρόταση για το πώς να σταματήσει αυτή η σύγκρουση, εκπληρώνοντας παράλληλα τις απολύτως νόμιμες απαιτήσεις μας, φυσικά, θα είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε», δήλωσε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε διεθνές φόρουμ ο Λαβρόφ.
«Η Δύση είναι αυτή που έχει σταματήσει να συνεργάζεται μαζί μας. Έχει χτίσει ένα τείχος, σε γενικές γραμμές. Εμείς απλώς διατηρούμε επαφή με όσους είναι έτοιμοι γι’ αυτό», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
«Όταν και αν δούμε ότι οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει τις χώρες και τους οργανισμούς, στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σε θέση να δουν λίγο πέρα από διετείς εκλογικούς κύκλους, λίγο πιο βαθιά από την επιθυμία να στείλουν τον γιο κάποιου στη φυλακή ή, αντίθετα, να αποδείξουν την ανικανότητα κάποιου αλλά να μην κάνουν τίποτα πέρα από αυτό, τότε θα είμαστε, φυσικά, έτοιμοι για μια σοβαρή συζήτηση. Είμαστε πάντα έτοιμοι να μιλήσουμε με λογικούς ανθρώπους από την κοινότητα των εμπειρογνωμόνων», σημείωσε ο Ρώσος πουργός Εξωτερικών.
«Τραγωδία για τον δυτικό πολιτισμό»
Τόνισε ακόμα ότι δεν είναι η Ρωσία αυτή που έχει μετατρέψει σε «τραγωδία» την τρέχουσα κατάσταση, «Πιστεύω ότι πρόκειται για μια τραγωδία για τον δυτικό πολιτισμό, για το δυτικό σύστημα της παγκόσμιας τάξης, το οποίο στηρίχθηκε στις αρχές της παγκοσμιοποίησης που είχαν προτάξει οι Αμερικανοί.
Οι αρχές αυτές έχουν απαξιωθεί πλήρως ως ένα αναξιόπιστο σύστημα που δεν είναι σε θέση να σεβαστεί και να διατηρήσει τις δικές του αρχές και τους μηχανισμούς που επιβάλλει σε όλους τους άλλους», δήλωσε ο Λαβρόφ.