Λανθασμένη χαρακτηρίζει ο κ. Χρήστος Δαραμήλας, την κίνηση του υπουργείου Ανάπτυξης να εντάξει στο «Καλάθι του νοικοκυριού» νέες κατηγορίες προϊόντων που αφορούν τους καταναλωτές ειδικών κατηγοριών (πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη).
«Είναι τραγικό λάθος σήμερα, επισημαίνει το έτος 2022, να χρησιμοποιούνται αντιλήψεις που αφορούσαν τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη έως το 1990, από φορείς της Πολιτείας. Με λύπη μας μάλιστα το ακούσαμε αυτό από τον τωρινό υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος όμως έχει διατελέσει σε προηγούμενη θητεία του και υπουργός Υγείας», είπε ο κ. Δαραμήλας στο iatronet.gr.
Τα χαρακτηριστικά της χρόνιας πάθησης
Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που σχετίζεται με τη διατροφή με έναν συγκεκριμένο, μοναδικό τρόπο, τον οποίο θα παραθέσουμε ευθύς αμέσως συνοπτικά ώστε να γίνει κατανοητός. Κάθε είδος τροφής, σε μορφή στερεή ή υγρή, περιέχει συγκεκριμένα συστατικά. Τα συστατικά τα οποία ενδιαφέρουν κυρίως τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη είναι: υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες, σε διαφορετικές ποσότητες ανά 100γρ τροφής και σε διαφορετική ποιότητα.
Τα συστατικά αυτά της τροφής, συμπληρώνει, για να τα απορροφήσει ο ανθρώπινος οργανισμός, τα μετατρέπει σε γλυκόζη. Πρώτο σημαντικό σημείο γνώσης είναι ότι, για να απορροφηθεί η γλυκόζη, η «πηγή ενέργειας» του ανθρώπινου οργανισμού, χρειάζεται ινσουλίνη. Δεύτερο σημείο γνώσης είναι η ταχύτητα με την οποία απορροφάται η γλυκόζη, η οποία είναι διαφορετική από τρόφιμο σε τρόφιμο, αποδίδει μια τιμή γλυκόζης η οποία προστίθεται στην αρχική τιμή γλυκόζης αίματος (σακχάρου), που υπάρχει στον άνθρωπο κατά την ώρα έναρξης λήψης της τροφής.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα
Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, οι άνθρωποι που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη δεν τρέφονται με συγκεκριμένα τρόφιμα, ανεξάρτητα αν έχουν Διαβήτη τύπου 1 ή 2. Μπορούν να καταναλώσουν τα πάντα, όμως ανάλογα με το σωματικό βάρος, την ηλικία και κάποιους άλλους παράγοντες υγείας (όπως για παράδειγμα, συννοσηρότητες, διατροφικές αλλεργίες κλπ), ο θεράπων ιατρός αλλά και η ομάδα των επαγγελματιών υγείας που υποστηρίζουν αυτά τα άτομα, θέτουν το «μέτρο ή όριο» στη διατροφή τους.
Συνεπώς, η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, να εντάξει κάποια προϊόντα στο «καλάθι του νοικοκυριού» με τίτλο «νέες κατηγορίες προϊόντων που αφορούν στους καταναλωτές ειδικών κατηγοριών (πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη)» είναι λανθασμένη, μιας και οι συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών, όπως:
- Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για κατανάλωση από διαβητικούς (πχ. στέβια)» και «Προϊόντα βρώμης»,
- «Κατεψυγμένα λαχανικά» με πρόβλεψη για δύο προϊόντα από τις κατηγορίες «αρακάς», «μπάμιες» και «φασολάκια»
Πέντε κατηγορίες τροφίμων κατάλληλες για διαβητικούς:
- «Γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά»,
- «Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά»,
- «Τυρί με χαμηλά λιπαρά»,
- «Νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη)»
- «Όσπρια
αφορούν συμπολίτες μας με αυξημένο σωματικό βάρος και όχι αποκλειστικά άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη.
Ολοκληρώνοντας, πρέπει να αναφερθεί ότι η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. ήταν και πάντα είναι συνομιλητής του Κράτους και της Πολιτείας για θέματα που άπτονται του Σακχαρώδη Διαβήτη. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης θα έπρεπε να είχαν έρθει σε επικοινωνία με την Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., ώστε να ενημερωθούν σχετικά και να μην προβούν σε ενέργειες που εκθέτουν την ηγεσία του Υπουργείου, εφόσον καλούνται να διαχειριστούν ζητήματα τα οποία δεν γνωρίζουν!