Χρονιά αυξήσεων των απολαβών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται ότι θα είναι το 2023, με μεγάλες επιχειρήσεις από τον κλάδο της βιομηχανίας αλλά και του λιανεμπορίου και του τουρισμού να ανακοινώνουν ή να προγραμματίζουν αυξήσεις ή μπόνους για τους εργαζομένους τους, ενώ τον ερχόμενο Μάιο αναμένεται και η περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα νέα σύμβαση διετούς διάρκειας (2023-2024) αναμένεται να υπογραφεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), με το ύψος των αυξήσεων να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 10,5% (5,5% το 2023 και 5% το 2024).
Για τους ανθρώπους της αγοράς οι αυξήσεις των μισθών ενισχύουν την κατανάλωση, η οποία λόγω των σημαντικών αυξήσεων στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά έχει οδηγήσει σε περιορισμό των αγορών σε άλλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.
Μεμονωμένες εταιρείες
Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε αυξήσεις μισθών εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί αναγκαία συνθήκη τόσο ως επιβράβευση όσο και ως ενίσχυση των εργαζομένων στο δυσμενές περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, ενώ αναφέρουν ότι αποτελεί και κίνητρο για να μη χάσουν στελεχικό δυναμικό αλλά και να προσελκύσουν νέους ιδιαίτερα σε τομείς που απαιτούν εξειδικεύσεις.
Χθες η γαλακτοβιομηχανία Δέλτα ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αυξήσεις μισθών με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, με αύξηση του βασικού μισθού κατά 12% και αυξήσεις μισθών έως 5%, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2023.
Σύμφωνα με την εταιρεία, «οι πρωτοβουλίες αυτές καλύπτουν το 90% των εργαζομένων της Δέλτα και αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας για διαρκή στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της ειδικότερα σε δύσκολες συνθήκες». Παράλληλα η εταιρεία ανακοίνωσε έκτακτες παροχές ή διεύρυνση υφισταμένων (όπως καταβολή δωροεπιταγών στο σύνολο των εργαζομένων για τα Χριστούγεννα, καταβολή δωροεπιταγών στα παιδιά των εργαζομένων που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κ.ά.).
Αυξήσεις τον περασμένο Νοέμβριο είχε ανακοινώσει και η αλυσίδα λιανεμπορίου τροφίμων Σκλαβενίτης, συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ, με αύξηση αποδοχών έως 5,50% σε εργαζομένους με μηνιαίες μεικτές αποδοχές μέχρι 870 ευρώ, 5% σε εργαζομένους με μεικτές αποδοχές μέχρι 930 ευρώ και 4% σε εργαζομένους με μεικτές αποδοχές μέχρι και 1.300 ευρώ, με παράλληλη αύξηση και άλλων παροχών, όπως διατακτικών, ποσοστό έκπτωσης για αγορές ειδών ευρείας κατανάλωσης από τα καταστήματα της επιχείρησης, κ.τ.λ.
Πιο νωρίς το δώρο
Σε ανάλογες κινήσεις προχώρησε η αλυσίδα Metro – Μy Μarket με αυξήσεις και παροχές συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η εταιρεία αποφάσισε και τη χορήγηση του δώρου Χριστουγέννων νωρίτερα φέτος, στις 14 Δεκεμβρίου, καθώς και από την 1η Ιανουαρίου 2023 παροχή έκπτωση 6% για αγορές εργαζομένων, όπως και άλλες παροχές. Επίσης, στη χορήγηση έκτακτης παροχής 150 ευρώ για κάθε δικαιούχο για το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2022 προχώρησε και η αλυσίδα Α-Β Βασιλόπουλος.
Πρόσφατη ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας αναφέρει ότι η αύξηση της μέσης αμοιβής εργασίας, σε ονομαστικούς όρους, αναμένεται να προσεγγίσει το 2%-2,5% το 2022 και το 1,5% το 2023, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ από την Ενδιάμεση Εκθεση «Η ελληνική οικονομία και η απασχόληση» μετά τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα το 2022 η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση από τη 16η στην οποία βρισκόταν το 2021. Την Πρωτομαγιά του 2023 θα αυξηθεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός (ιδιωτικός τομέας), ο οποίος σήμερα ανέρχεται στα 713 ευρώ. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να φθάσει στα 751 ευρώ, δηλαδή στα προ Μνημονίων επίπεδα, σε 12 μήνες (876 ευρώ).