«Πολύ συχνά, οι Ρώσοι καπνίζουν σε μέρη όπου απαγορεύεται το κάπνισμα»: με αυτόν τον ειρωνικό τρόπο επέλεξε να σχολιάσει ο ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολέσκι Ρεζνίκοφ, τις τρεις επιθέσεις με drones που δέχθηκαν χθες και προχθές ισάριθμες ρωσικές αεροπορικές βάσεις, μία από αυτές 600 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα, μια δεύτερη μόλις 240 χιλιόμετρα από τη Μόσχα. Το Κίεβο, άλλωστε, δεν αναγνωρίζει ποτέ την ευθύνη για επιθέσεις εντός της Ρωσίας – χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πανηγυρίζει για αυτές. Δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές έκαναν χθες λόγο για ένα ισχυρό ψυχολογικό πλήγμα στη Ρωσία, το οποίο εγείρει σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά τους λόγους που απέτυχαν οι αεράμυνές της, και την αναγκάζει να σκεφτεί πολύ πιο προσεκτικά πώς μπορεί να κρατήσει ασφαλή τα στρατηγικά, μεγάλου βεληνεκούς βομβαρδιστικά της.
240 χλμ. από τη Μόσχα
Οι δύο πρώτες επιθέσεις, τη Δευτέρα, ήταν και οι εντυπωσιακότερες. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν την αεροπορική βάση Ντιαγκίλεβα στην περιφέρεια Ριαζάν, σε απόσταση 240 χιλιομέτρων από τη Μόσχα, καθώς και την αεροπορική βάση Ενγκελς, στην επαρχία Σαράτοφ, 600 ολόκληρα χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα – σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, είναι τα βαθύτερα στη Ρωσία πλήγματα από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου. Η Μόσχα επιβεβαίωσε τις επιθέσεις, αποδίδοντάς τες σε drones σοβιετικού σχεδιασμού: σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, η Ουκρανία ίσως να χρησιμοποίησε αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Tupolev Tu-141 ή Tu-143, τα οποία χρονολογούνται στη δεκαετία του 1970, αλλά ενδεχομένως να μετέφεραν αυτή τη φορά εκρηκτικά.
Νεκροί και ζημιές
Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης πως από τις επιθέσεις της Δευτέρας σκοτώθηκαν τρεις άνδρες των ενόπλων δυνάμεών της και τραυματίστηκαν τέσσερις άλλοι, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε δύο πολεμικά αεροσκάφη της. Δεν διευκρίνισε τον τύπο τους, είναι γνωστό όμως πως η αεροπορική βάση Ενγκελς αποτελεί τη βάση του ρωσικού στόλου στρατηγικών βομβαρδιστικών, των μεγάλου βεληνεκούς Tupolev που χρησιμοποιεί η Ρωσία από τον Οκτώβριο προκειμένου να καταστρέψει το ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο με σχεδόν εβδομαδιαία κύματα πυραυλικών επιθέσεων. Με ένα νέο κύμα πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία έσπευσε να απαντήσει η Μόσχα στις δίδυμες επιθέσεις της Δευτέρας. Χθες τα ξημερώματα, ωστόσο, ένα άλλο drone έπληξε αεροπορική βάση στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, πιο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία αυτή τη φορά, σε απόσταση περίπου 280 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμων.
Η ρωσική αεράμυνα
Πώς όμως απέτυχε η εξεζητημένη ρωσική αεράμυνα, ειδικά τη Δευτέρα, να εντοπίσει και να εξουδετερώσει την απειλή, αν το Κίεβο χρησιμοποίησε πράγματι ένα παλιό αναγνωριστικό drone Tupolev; «Θα ήταν ορατό στα ραντάρ: τίθεται λοιπόν το ερώτημα πώς αυτό το drone θα μπορούσε να πετάξει από την Ουκρανία μέσα από τη ρωσική επικράτεια και να μη γίνει ορατό στις μονάδες S-400, και να πλήξει στρατηγικά βομβαρδιστικά σε μία στρατιωτική βάση», σχολίασε στο Reuters ο Ολεκσάντρ Μουσιγιένκο, ένας στρατιωτικός αναλυτής από το Κίεβο. Ρώσοι σχολιαστές επεσήμαναν στα σόσιαλ μίντια πως αν η Ουκρανία μπορεί να χτυπήσει τόσο βαθιά μέσα στη Ρωσία, τότε ενδεχομένως να είναι επίσης ικανή να πλήξει τη Μόσχα. Το βέβαιο είναι πως το Κίεβο σκοπεύει να αξιοποιήσει εφεξής στον μέγιστο βαθμό τα drones που διαθέτει – ή αναπτύσσει. Εβδομάδες τώρα μιλάει για την ανάπτυξη ενός «στρατού από drones». Και το Σαββατοκύριακο, η ουκρανική κατασκευάστρια εταιρεία όπλων Ukroboronprom ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε έναν αριθμό επιτυχημένων δοκιμών σε ένα νέο μαχητικό drone με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων.
Επίθεση κατά του Ορμπαν
Για «ομηρεία» και «κυνική κωλυσιεργία» κατηγόρησαν χθες ευρωβουλευτές, όπως ο γερμανός (οικολόγος) Ντάνιελ Φρόιντ και ο ρουμάνος (κεντροδεξιός) Ζίγκφριντ Μουρεσάν, την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν, μετά την επιβεβαίωση του ουγγρικού βέτο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, στην ευρωπαϊκή μακροοικονομική βοήθεια ύψους 18 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία. «Εναλλακτικές» τεχνικές λύσεις, για την παράκαμψη του ουγγρικού βέτο, ζήτησε από την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή, το συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ, ο τσέχος υπουργός Οικονομικών, Σβίνεκ Στανιούρα, ο οποίος προήδρευσε της χθεσινής συνεδρίασης. Τόσο με το βέτο της στη βοήθεια προς την Ουκρανία όσο και με το βέτο της στο σχέδιο του ΟΟΣΑ για την επιβολή ελάχιστου φόρου επί των κερδών των πολυεθνικών, η Ουγγαρία επιδιώκει να εκβιάσει τους ευρωπαίους εταίρους της ώστε να εγκρίνουν το σχέδιο ανάκαμψής της (μαζί με τις επιδοτήσεις ύψους 5,8 δισ. ευρώ που το συνοδεύουν) και παράλληλα, να καταψηφίσουν τη σύσταση που έκανε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν για πάγωμα 7,5 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Ουγγαρία, λόγω των παραβιάσεων του κράτους δικαίου στη χώρα.
Νέα «ματωμένα πακέτα»
Κι άλλα «ματωμένα πακέτα» εστάλησαν σε ουκρανικές πρεσβείες σε ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε χθες ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, με το Κίεβο να κάνει λόγο για μία «εκστρατεία τρόμου και εκφοβισμού». Τα νέα πακέτα έλαβαν οι πρεσβείες της Ουκρανίας στη Ρουμανία και τη Δανία, διευκρίνισε ο Κουλέμπα. Την περασμένη εβδομάδα, συνολικά 18 πρεσβείες και προξενεία της Ουκρανίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες είχαν λάβει πακέτα που περιείχαν μάτια ζώων, και στα οποία είχε περιχυθεί υγρό με ιδιαίτερο χρώμα και οσμή. Τρεις ακόμα αντίστοιχους φακέλους ανακοίνωσε η ισπανική αστυνομία ότι αναχαίτισε προχθές: παραλήπτες τους ήταν η πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη και τα προξενεία της στη Βαρκελώνη και τη Μάλαγα. Παράλληλα, ένας εργαζόμενος στην πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη τραυματίστηκε την περασμένη Τετάρτη από παγιδευμένη επιστολή, που απευθυνόταν στον ουκρανό πρεσβευτή. Τέσσερις ακόμα παγιδευμένες επιστολές είχαν σταλεί στην Ισπανία, μεταξύ άλλων στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και την αμερικανική πρεσβεία στη Μαδρίτη. Ερωτηθείς την Παρασκευή ποιος εικάζει ότι βρίσκεται πίσω από αυτή την εκστρατεία, ο Κουλέμπα δήλωσε πως «μπαίνει στον πειρασμό» να κατονομάσει τη Ρωσία, θα μπορούσε όμως να είναι και κάποιος που την υποστηρίζει.