Σαν «βόμβα» έσκασε η σύλληψη της Εύας Καϊλή και του Ιταλού συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι, που φέρονται να εμπλέκονται σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Τζόρτζι μάλιστα συνελήφθη σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης για το «Qatargate» ενώ όσον αφορά την κυρία Καϊλή δεν υπάρχουν ξεκάθαρες πληροφορίες, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το Κατάρ επιχείρησε να αναμιχθεί σε ευρωπαϊκές υποθέσεις, χρηματίζοντας ακόμη και αξιωματούχους ενώ όπως έγινε γνωστό χθες, το βράδυ, συνελήφθη και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.
Πώς φτάσαμε στην σύλληψη
Όπως αναφέρει η Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας.
Η αστυνομία της βελγικής πρωτεύουσας έχει ήδη ερευνήσει 16 σπίτια και έχει κάνει 4 προσαγωγές και συλλήψεις καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το Κατάρ επιχείρησε να επηρεάσει οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις. Στο πλαίσιο της έρευνας, συνελήφθη και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.
Πληροφορίες του BRT αναφέρουν ότι η κ. Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφόρω.
«Η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.
Η σύλληψη, σε σχέση με μια έρευνα για διαφθορά που εμπλέκει την διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ, έπεται της σύλληψης άλλων τεσσάρων υπόπτων νωρίτερα σήμερα, είπε η ίδια πηγή».
Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ
Η ίδια τέθηκε εκτός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με απόφαση του πρόεδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, σε συνέχεια των ανωτέρω εξελίξεων.
Σε ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρεται: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».
Ο τελευταίος έκανε την παρακάτω ανάρτηση:
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής
— Nikos Androulakis (@androulakisnick) December 9, 2022
Διεγράφη και από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές της Ευρωβουλής
Η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να θέσει εκτός Ομάδας την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή.
Η αναστολή της συμμετοχής της Εύας Καϊλή στην Ομάδα των Σοσιαλιστών έχει «άμεση εφαρμογή, ως απάντηση στις εν εξελίξει ανακρίσεις», αναφέρει η ανακοίνωση.
The Socialists and Democrats group in the European Parliament has taken the decision to suspend MEP Eva Kaili’s membership of the S&D Group with immediate effect, in response to the ongoing investigations.
— S&D Group (@TheProgressives) December 9, 2022
Όταν η Καϊλή αποθέωνε το «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» Κατάρ
Να υπενθυμιστεί ότι η ευρωβουλευτής είχε προκαλέσει σάλο με τις πρόσφατες δηλώσεις της για το «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» Κατάρ.
- Διαβάστε επίσης:
«Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο», είχε δηλώσει η Εύα Καϊλή.
«Το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», τόνιζε, επικαλούμενη μάλιστα τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) επειδή η αραβική χώρα αναγκάστηκε να καταργήσει την Kafala, το σύγχρονο δουλεμπόριο βάσει του οποίου οι εταιρείες του Κατάρ επιχορηγούσαν ξένους εργάτες για να έρθουν στη χώρα, τους έθεταν υπό την «κηδεμονία» τους και στη συνέχεια τους εμπόδιζαν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους. Δεν είχε πει, ωστόσο, κουβέντα για τους εκατοντάδες θανάτους εργατών που έχει καταγγείλει ο ILO.
«Αφοσιώθηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο» είχε πει για τους Καταριανούς η Εύα Καϊλή. «Ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί», είχε προσθέσει.
Η επόμενη ημέρα για την Θεσσαλονικιά
Να σημειωθεί ότι η Εύα Καϊλή, όπως έχει δείξει η ιστορία με ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν μοιάζει δύσκολο να υποβάλλει την παραίτησή της. Αυτή η κίνηση θα αποτελούσε για πολλούς «ομολογία ενοχής».
Επίσης η παραίτηση μοιάζει δύσκολη και για ακόμη έναν λόγο. Δε θα την διευκόλυνε καθόλου σε όλα τα νομικά προβλήματα που πρόκειται να αντιμετωπίσει από εδώ και πέρα.