Μετά τη σύγκρουση κορυφής στη Βουλή με ιδιαίτερα οξυμένους τόνους και προσωπικούς χαρακτηρισμούς μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, η πολιτική «φωτιά» για τις υποκλοπές φουντώνει ξανά με θύελλα δηλώσεων από τα κομματικά επιτελεία, με νέα δημοσιεύματα για την ΕΥΠ και τα κακόβουλα λογισμικά, ακόμα και με τις καταιγιστικές εξελίξεις για το «Qatargate» – την έρευνα των βελγικών αρχών για υπόθεση διαφθοράς, στην οποία περιλαμβάνεται και το όνομα της Εύας Καϊλή.
Από το Μαξίμου δεν διαφοροποιείται στο ελάχιστο η – επίμονη – γραμμή ότι ο πρωθυπουργός είναι εκτός κάδρου από όσα διακινούνται, δηλαδή ούτε ήξερε ούτε έδωσε ο ίδιος καμία εντολή για παρακολούθηση πολιτικού προσώπου.
Σε νεότερες αναφορές του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Μητσοτάκης επεσήμανε εκ νέου ότι «υπήρξε μια θεσμική αποτυχία» σε ό,τι αφορά την επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, «γι’ αυτό και με νέο νόμο», όπως συνέχισε, «εισάγουμε επιπλέον φίλτρα σε σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «μια μυστική υπηρεσία δεν είναι ΜΚΟ», τονίζοντας με νόημα ότι «ζούμε σε μια πολύ δύσκολη γειτονιά».
«Ρυπαρά δίκτυα»
Για «ρυπαρά δίκτυα» και κυκλώματα που θέλουν να γυρίσουν την Ελλάδα στην εποχή που κινούταν «στο ρυθμό των κασετών» μιλά το πρωθυπουργικό περιβάλλον στο φόντο της αντιπαράθεσης, που ξέσπασε ανάμεσα στην Ηρώδου Αττικού και στην Κουμουνδούρου με αφορμή σημερινό δημοσίευμα («Documento») περί παρακολούθησης του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ. «Περιμένουμε απαντήσεις (…) σε οπουδήποτε αλλού ο πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί» πιέζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μένει να αποδειχθεί ο βαθμός αλήθειας» των δημοσιευμάτων, «η Δικαιοσύνη θα δώσει απαντήσεις» αποκρίνεται η κυβέρνηση.
Και με τα λόγια του κυβερνητικού πορτ παρόλ Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος δείχνει τη «γραμμή» της κυβερνητικής πλευράς, «είναι αδιανόητο να υπονοείται ότι τελούσε σε γνώση του (σ.σ του πρωθυπουργού) ή, πολύ περισσότερο, ότι είχε δώσει εντολή να παρακολουθούνται άνθρωποι που συμπορεύεται μαζί τους επί δεκαετίες ή και κρατικοί αξιωματούχοι, μαζί με τους οποίους αντιμετώπισε επιτυχώς μείζονα ζητήματα για την πατρίδα».
Η Καϊλή και η PEGA
Νέες διαστάσεις δίνονται όμως και με την εν εξελίξει υπόθεση διαφθοράς που ερευνούν οι αρχές του Βελγίου και στην οποία εμπλέκεται το όνομα της Καϊλή. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Μητσοτάκη (το «σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη» όπως είπε στον ANT1) για προσπάθεια να υποβαθμίσει το ζήτημα της δικής του «νόμιμης επισύνδεσης» μέσω της υπόθεσης Καϊλή: «Από τη μία υποβάθμισαν την υπόθεση της παρακολούθησης μου μέσω της κ. Καϊλή και από την άλλη προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την υπόθεση της κ. Καϊλή για να δικαιολογήσουν την παρακολούθηση». Η κυβέρνηση βλέπει «προφάσεις εν αμαρτίαιες» και μαζί με το κόμμα βάζει στο στόχαστρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, χρεώνοντάς του τακτικές λάσπης αλλά και χαρακτηρίζοντάς τον «παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ».
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δέχεται πυρά από παντού ενώ τα… δύσκολα έπονται, δεδομένου ότι εκκρεμεί το πόρισμα της PEGA – της επιτροπής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τη διερεύνηση χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού από κυβερνήσεις της ΕΕ. Αυτό αναμένεται στις αρχές του 2023, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα και στις γκρίζες ζώνες που θα αναφέρονται στο τελικό κείμενο.
Επιπλέον ο… δεύτερος γύρος στη μάχη κορυφής στη Βουλή θα δοθεί προσεχώς στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι προδιαγράφουν ότι η αντιπαράθεση δεν θα περιοριστεί μόνο στην οικονομία, αλλά θα ανοίξει νέο μέτωπο για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.