Στο ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν με τίποτα να ζήσουν ξανά, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, μια νέα περίπτωση Ακη Τσοχατζόπουλου –και η ανησυχία είναι εκεί, ειδικά για όσους έζησαν τα γεγονότα της περασμένης δεκαετίας από κοντά. Γι΄αυτό στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν ξεκινήσει μια επικοινωνιακή αντεπίθεση με στόχο να αποσυνδέσουν την υπόθεση Καϊλή από το κόμμα, ώστε να γίνει σαφές πως η ευθύνη δεν είναι συλλογική.
Με δημόσιες εμφανίσεις τους, τα κεντροαριστερά στελέχη μιλούν για τις πολιτικές αποστάσεις που είχε πάρει η ευρωβουλευτής από το κόμμα σε μια σειρά από ζητήματα –ειδικά στο θέμα των υποκλοπών, στο οποίο οι χειρισμοί της είχαν οδηγήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη να ενημερώσει την επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια.
«Για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καμιά ανοχή σε θέματα ηθικής τάξης και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Γι’ αυτό, μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση εμπλοκής της κ. Καϊλή σε υπόθεση διαφθοράς, ο πρόεδρος του κινήματός μας τη διέγραψε αμέσως. Οι δρόμοι, όμως, της κ. Καϊλή με το ΠΑΣΟΚ έχουν χωρίσει εδώ και πολύ καιρό», ανέφερε, σ’ αυτό το μήκος κύματος, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.
«Δεν μπορεί να εργαλειοποιείται η υπόθεση της κ. Καϊλή για να πληγεί η ηθική υπόσταση του ΠΑΣΟΚ», σχολίασε, σε τηλεοπτική εμφάνιση, ο Δημήτρης Μάντζος. ««Κάποιοι σπεύδουν ήδη από το βράδυ της σύλληψης έως και σήμερα να καταλογίσουν τη συμπεριφορά της κ. Καϊλή σε ένα ολόκληρο κόμμα. Δεν μπορεί η ΝΔ των υποκλοπών και του Predator να μας κουνά το δάχτυλο για το φερόμενο σκάνδαλο των Βρυξελλών», επεσήμανε, επιχειρώντας να φέρει την συζήτηση στο θέμα των παρακολουθήσεων και των πρόσφατων αποκαλύψεων για την παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη.
Ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού, Παναγιώτης Δουδωνής, στην δική του παρέμβαση τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε από την πρώτη στιγμή» όσον αφορά τη διαγραφή της Καϊλή. «Από το πρώτο δευτερόλεπτο ανακοίνωσης διεξαγωγής της έρευνας, το ΠΑΣΟΚ τη διέγραψε και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ανέστειλε την ιδιότητά της. Χθες τη διέγραψε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως η ευρωβουλευτής πρέπει να παραδώσει την έδρα της στο κόμμα.
Οσον αφορά το ζήτημα του Δούρειου Ιππου, είπε πως « έχει να κάνει ακριβώς με τη στάση της κυρίας Καϊλή στο πιο σοβαρό θέμα – από τον Ιούλιο και μετά – για τη χώρα και τους θεσμούς που είναι οι παρακολουθήσεις», εξηγώντας πως υπήρχε μια συνεννόηση με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και με την κοινοβουλευτική ευρωομάδα του S&D, οι οποίοι είπαν στην Χαριλάου Τρικούπη ότι η Καϊλή είναι αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. «Είναι πολύ δύσκολο αν τη διαγράψετε, να χειριστούμε εμείς την κατάσταση στην Ευρώπη», ανέφερε ο Δουδωνής για τις συνεννοήσεις που είχαν γίνει.
Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή
Μια πιο πολιτική διάσταση για την επόμενη μέρα έβαλε, με ανάρτησή του, ο αντιπροέδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Θα ήθελαν το ΠΑΣΟΚ να διασπαστεί στα δύο κόμματα μοιράζοντας μας απλόχερα καρέκλες εξουσίας. Άλλωστε όσους εξαγοράζονται για μια καρέκλα τους αποθεώνουν, δίνοντας τους παράλληλα συγχωροχάρτι για παλιές κακές τους πρακτικές», ανέφερε.
«Προσπαθούν να μας χρεώσουν κάθε ατομική παραβατικότητα/αδίκημα ανθρώπων που χρησιμοποίησαν το ΠΑΣΟΚ και ετοιμάζονταν από καιρό να ακολουθήσουν τον γνωστό δρόμο της μεταγραφής», τόνισε. «Θα είμαστε εδώ με το πρόγραμμα, τις αρχές και τις αξίες μας τις οποίες δεν θα ανταλλάξουμε με καρέκλες. Πριν και μετά τις εκλογές πάνω σε αυτά θα συγκρουστούμε πολιτικά, για να εξασφαλίσουμε ισχυρό ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα».