Πιο κοντά έρχονται Σαουδική Αραβία και Κίνα μετά την επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Ριάντ για συνομιλίες και ντιλ κορυφαίου επιπέδου. Η πλούσια σε πετρέλαιο Σαουδική Αραβία και δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου που είναι η Κίνα ήλθαν ακόμη πιο κοντά την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από πολυήμερη επίσημη επίσκεψη του Σι, στην οποία κλείστηκαν σειρά από συμφωνίες.

Με τις δύο πλευρές να κάνουν λόγο για «νέα εποχή» της σινοαραβικής εταιρικής σχέσης, οι προκλήσεις για τις ΗΠΑ για μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή αυτή αυξάνονται. Ο Σι, ο οποίος έφτασε στο Ριάντ τη Δευτέρα κι έφυγε την Παρασκευή, θέλησε να παρουσιάσει στους άραβες συνομιλητές του την αξία της Κίνας ως του μεγαλύτερου καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο. Επίσης προώθησε τις θέσεις του Πεκίνου για τη συμμετοχή σε συμφωνίες που αφορούν μεταξύ άλλων τους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της άμυνας.

Το ταξίδι θεωρήθηκε ευρέως ως μια ακόμη απάντηση και από τις δύο πλευρές στην Ουάσιγκτον, η οποία έχει κοντραριστεί ξεχωριστά με Πεκίνο και Ριάντ για σειρά θεμάτων. Ετσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες για περισσότερες από οκτώ δεκαετίες είχαν στενή στρατηγική συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία, τώρα βλέπουν τον παλιό τους εταίρο να βρίσκεται σε αναζήτηση νέων φίλων – ιδιαίτερα όσον αφορά την Κίνα, για την οποία οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της σε όλο τον κόσμο σχολίαζε το CNN.

Η Σαουδική Αραβία τήρησε διπλωματική στάση απορρίπτοντας τυχόν πόλωση και κράτησε ισορροπίες. Ταυτόχρονα όμως με τις κινήσεις της έδειξε ότι μπορεί να αναπτύξει πιο στενή συνεργασία με την Κίνα.

Συνεργασίες

Οι δύο πλευρές μετά την επίσκεψη εξέδωσαν κοινή μακροσκελή ανακοίνωση – σχεδόν 4.000 λέξεων – που περιγράφει την ευθυγράμμισή τους σε σειρά πολιτικών ζητημάτων και υπόσχεται βαθύτερη συνεργασία σε διάφορα άλλα. Από τη διαστημική έρευνα, την ψηφιακή οικονομία και τις υποδομές μέχρι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τον πόλεμο της Υεμένης και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Ριάντ και το Πεκίνο ήθελαν να δείξουν ότι συμφωνούν στις περισσότερες βασικές πολιτικές, σχολίαζε το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για ειρηνικές χρήσεις της πυρηνικής ενέργειας, για την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και να καινοτομήσουν στον ενεργειακό τομέα. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία έξι χρόνια και η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε το επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας, σχολίαζαν αναλυτές.

Δεσμεύσεις

Το Πεκίνο και το Ριάντ δεσμεύτηκαν για τις αρχές της κυριαρχίας και της «μη παρέμβασης» και για τη σημασία ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στην περιοχή του Κόλπου αντιδρούν στην πίεση των ΗΠΑ να έρθουν σε ρήξη με τη Ρωσία που συμμετέχει στον ΟΠΕΚ+. «Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν σταθερά η μία τα βασικά συμφέροντα της άλλης», αναφέρεται.

Επίσης συμφώνησαν «να ενισχυθεί η κοινή συνεργασία για να διασφαλιστεί ο ειρηνικός χαρακτήρας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν» και η Τεχεράνη να σεβαστεί τις «αρχές της καλής γειτονίας».