Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Βόρειο Κόσοβο, καθώς την Κυριακή, για δεύτερη ημέρα σέρβοι διαδηλωτές απέκλεισαν τους κεντρικούς δρόμους έπειτα από νυχτερινή ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία. Αιτία ήταν η σύλληψη ενός σέρβου πρώην αστυνομικού, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των Αρχών και της σερβικής μειονότητας του Κοσόβου.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι Σέρβοι στο Βόρειο Κόσοβο απάντησαν με βίαιη αντίσταση σε κινήσεις της Πρίστινα που θεωρούν αντισερβικές. Η EULEX, η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι επιφορτισμένη με την περιπολία στο Βόρειο Κόσοβο, ανέφερε ότι το βράδυ του Σαββάτου ρίχτηκε χειροβομβίδα σε ένα από τα θωρακισμένα οχήματά της, αλλά κανένας δεν τραυματίστηκε. Ο Γιόζεπ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, προειδοποίησε ότι η Ενωση δεν θα ανεχθεί τη βία κατά των μελών της αποστολής του.

Οι τελευταίες διαμαρτυρίες προκλήθηκαν από τη σύλληψη ενός πρώην αστυνομικού το Σάββατο. Ηταν μέρος μιας μαζικής παραίτησης Σέρβων από το σώμα τον περασμένο μήνα, αφού η Πρίστινα ανακοίνωσε ότι θα απαιτήσει από τους Σέρβους να καταργήσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας που χρονολογούνται πριν από τον πόλεμο του Κοσόβου, το 1998-99, που οδήγησε στην ανεξαρτησία.

Οδοφράγματα

Φορτηγά και άλλα βαρέα οχήματα απέκλεισαν αρκετούς κεντρικούς δρόμους που οδηγούν σε δύο συνοριακά περάσματα με τη Σερβία. Και τα δύο περάσματα ήταν κλειστά για την κυκλοφορία.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι ζήτησε από την αποστολή KFOR του ΝΑΤΟ να απομακρύνει τα οδοφράγματα. Στη σελίδα του στο Instagram, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει καμία παράδοση» στο Κόσοβο, αλλά πρόσθεσε ότι το Βελιγράδι «θα συνεχίσει τον αγώνα με όλα τα νόμιμα μέσα, για την ειρήνη».

Είπε επίσης ότι θα ζητήσει από την KFOR να επιτρέψει στη Σερβία να αναπτύξει στρατεύματα και αστυνομία στο Κόσοβο, αν και αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να δοθεί η άδεια. «Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση, αλλά τον διάλογο και την ειρήνη. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: η Δημοκρατία του Κοσόβου θα υπερασπιστεί τον εαυτό της – δυναμικά και αποφασιστικά» δήλωσε ο Κούρτι απαντώντας στα σχόλια του Βούτσιτς.

Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 με την υποστήριξη της Δύσης, μετά τον πόλεμο του 1998-99, στον οποίο το ΝΑΤΟ επενέβη για να προστατεύσει το Κόσοβο που έχει αλβανική πλειοψηφία.