Οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες ξεκίνησαν την έρευνα περίπου ένα χρόνο πριν. Λίγους μήνες αργότερα μία έκθεση των μυστικών υπηρεσιών οδηγεί στην έναρξη της δικαστικής έρευνας που έφτασε να αποκαλύψει το σκάνδαλο διαφθοράς του Qatargate που βάζει βόμβα στα θεμέλια του Ευρωκοινοβουλίου.
Η Sûreté de l’État (η ΕΥΠ του Βελγίου) συνεργάστηκε με άλλες πέντε μυστικές υπηρεσίες για να καταλήξει σε αυτό το πόρισμα, σύμφωνα με την Le Soir και την Knack.
Η Sûreté, αναφέρουν οι εφημερίδες, δεν λειτουργεί για πολιτικά κόμματα ή πολιτικούς παράγοντες. Είναι επιφορτισμένη με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και με τον εντοπισμό απειλών για το βελγικό κράτος. Το πιο σημαντικό καθήκον της είναι η συλλογή πληροφοριών σχετικά με δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια της χώρας.
Πώς όμως ξεκίνησε η έρευνα; Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα η υπηρεσία πληροφοριών ξεκίνησε έρευνα για την ανάμειξη ξένης δύναμης. Αυτός ήταν ο φάκελος που τελικά οδήγησε στην υπόθεση του Qatargate.
Η έφοδος στο σπίτι του Παντσέρι
Ένα κρίσιμο βήμα στην έρευνα ήταν η έφοδος στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είναι ο ένας εκ των τεσσάρων συλληφθέντων, μαζί με την Εύα Καϊλή, τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι και ακόμα ένα άτομο. Η έφοδος αυτή εξασφάλισε στις αρχές τα απαραίτητα στοιχεία για να προχωρήσουν την υπόθεση.
Παρακολουθούσαν το τηλέφωνο της Καϊλή;
Όπως επισημαίνει ο Ζοέλ Ματρίς δημοσιογράφος της Le Soir που μίλησε στα ΝΕΑ, οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι βελγικές Αρχές για να «δέσουν» την υπόθεση, δεν θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν την επισύνδεση του τηλεφώνου της ελληνίδας ευρωβουλευτού, καθώς προστατεύεται από τη βουλευτική ασυλία.
«Ωστόσο, δεν αποκλείεται να έγιναν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις άλλων εμπλεκομένων στο πλαίσιο της έρευνας», εκτιμά και συμπληρώνει: «Η έρευνα των Αρχών ήταν ιδιαιτέρως ευαίσθητη και αυτό ήταν κάτι που δυσκόλεψε και τη δική μας, λόγω της απόρρητης φύσης της υπόθεσης. Αποφασίσαμε να μη δημοσιεύσουμε το ρεπορτάζ με το που είχαμε τα στοιχεία, καθώς δεν θέλαμε να σαμποτάρουμε τη δουλειά των Αρχών».
Οι διαδρομές του χρήματος
Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος, τα μετρητά που βρέθηκαν είναι προφανές ότι δεν είχαν περάσει από ΜΚΟ. «Δεν ξέρουμε ακόμα πώς ήρθαν τα χρήματα από το Κατάρ, αν έγιναν όντως μεταφορές. Μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι υπάρχουν ύποπτες εισροές χρημάτων στις ΜΚΟ Fight Impunity και No Peace Without Justice. Οι Αρχές που ερευνούν την υπόθεση δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις δύο αυτές ΜΚΟ. Άλλωστε, ο γενικός γραμματέας της δεύτερης Νικολό Φιγκά – Ταλαμάνκα είναι ακόμη υπό κράτηση (σ.σ. σύμφωνα με νεότερα δεδομένα ο Ταλαμάνκα αφέθηκε ελεύθερος βραχιολάκι), επομένως έχει σίγουρα κάποια ανάμειξη. Γίνεται σαφές πως η διακίνηση του χρήματος φέρεται να έχει γίνει από διαφορετικές οδούς».
Τέλος, αναφορικά με τη συνέχεια των αποκαλύψεων, ο Ματρίς λέει ότι ερευνούν πολλά άτομα και έναν πολύ μεγάλο αριθμό αρχείων που έχουν κατασχέσει. «Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει εμπλοκή πολιτικών προσώπων από άλλες ευρωομάδες. Μέχρι στιγμής ό,τι έχουμε βρει στην έρευνά μας αφορά αυτή των Σοσιαλδημοκρατών», συνεχίζει και υπογραμμίζει πως τουλάχιστον στα έγγραφα που εξέτασε η ομάδα του δεν εμφανίστηκε το όνομα του Μαργαρίτη Σχοινά, παρά τα όσα διακινούνται σε Αθήνα και Βρυξέλλες.