Στην Αγία Σοφία, τον οικισμό των Ρομά στη Θεσσαλονίκη, φίλοι και συγγενείς είπαν στον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη το τελευταίο αντίο. Τα ξημερώματα της 13ης Δεκεμβρίου ο ανήλικος άφηνε την τελευταία του πνοή έπειτα από σφαίρα που δέχθηκε από το υπηρεσιακό όπλο του 34χρονου αστυνομικού της Ομάδας ΔΙΑΣ όταν αποχώρησε από βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει 20 ευρώ για τη βενζίνη που έβαλε στο αγροτικό του όχημα.
Το ημερολόγιο έγραφε 5 Δεκεμβρίου και η χρονική σύμπτωση με την παραμονή της 14ης επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον Επαμεινώνδα Κορκονέα έκανε πολλούς να μιλούν για επανάληψη της Ιστορίας ως τραγωδία και για ακόμα μία μελανή σελίδα αστυνομικής βίας στη χώρα. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης θα κρίνει την τύχη του 34χρονου αστυνομικού, με τον εισαγγελέα να έχει εισηγηθεί την προφυλάκισή του ενώ αναμένεται και η διαδικασία μετατροπής της ποινής που αντιμετώπιζε έως σήμερα ο 34χρονος, ο οποίος θα κληθεί να δώσει νέα συμπληρωματική απολογία. Με φόντο τα αλλεπάλληλα επεισόδια ανά την Ελλάδα για τον θάνατο του 16χρονου, «ΤΑ ΝΕΑ» ανατρέχουν σε περιπτώσεις όπου άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. άσκησαν βία ή χρησιμοποίησαν το υπηρεσιακό τους περίστροφο αφήνοντας ανήλικα θύματα στην άσφαλτο και μια κοινωνία σε κατάσταση σοκ.
Δολοφονία Καλτεζά
Ηταν βράδυ 17ης Νοεμβρίου 1985, όταν ολοκληρωνόταν η πορεία για τη 12η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου και ομάδα νεαρών, συμπεριλαμβανομένου του 15χρονου μαθητή Μιχάλη Καλτεζά, έβαζε φωτιά με βόμβες μολότοφ σε σταθμευμένη κλούβα των ΜΑΤ στα Εξάρχεια, εντός της οποίας βρισκόταν ο 27χρονος αστυνομικός Αθανάσιος Μελίστας. Οι νεαροί άρχισαν να τρέχουν προς την πλατεία και ο Μελίστας πυροβόλησε από απόσταση 20 μέτρων στο πίσω μέρος του κεφαλιού τον 15χρονο αφήνοντάς τον νεκρό στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Μπόταση.
«ΤΡΑΓΩΔΙΑ, Αστυφύλακας εκτελεί 15χρονο στα Εξάρχεια» έγραφαν το επόμενο πρωί «ΤΑ ΝΕΑ» στο ανατριχιαστικό πρωτοσέλιδο με τη φωτογραφία του νεκρού παιδιού. Ο αστυνομικός σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκε από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο με ψήφους 6-1. Πέντε δικαστές υποστήριξαν πως επρόκειτο «για ανθρωποκτονία από πρόθεση εν βρασμώ ψυχικής ορμής σε κατάσταση άμυνας», τρεις πως έγινε «υπέρβαση των ορίων της άμυνας λόγω φόβου, ταραχής και πανικού» και ένας πως ήταν «ανθρωποκτονία ενσυνείδητης αμέλειας καθ’ υπέρβαση των ορίων άμυνας λόγω φόβου και ταραχής». Μετά την αθώωση, η Υπηρεσία τον επανένταξε, όμως εκείνος δεν άντεξε και υπέβαλε αίτηση αποστρατείας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα εισήχθη στο Ψυχιατρείο Πάτρας και έπειτα έφυγε για Αυστραλία.
Οταν ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβόλησε και σκότωσε το 2008 τον 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια, ξύπνησαν αμέσως μνήμες από τη δολοφονία Καλτεζά. Στις 28 Ιουνίου 2022 έγινε γνωστό ότι ο Κορκονέας αφήνεται ελεύθερος, με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά, αφού του αναγνωρίστηκε ο πρότερος σύννομος βίος. Το 2019 είχε βρεθεί εκτός φυλακής, με το ίδιο ελαφρυντικό, έχοντας εκτίσει 11 χρόνια.
Υπόθεση «Ζαρντινιέρα»
Αναφορικά με περιστατικά βίας για τα οποία αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, όπως την υπόθεση «Ζαρντινιέρα» στις 17 Νοεμβρίου 2006 στη Θεσσαλονίκη, όπου 8 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. κατηγορήθηκαν για τον ξυλοδαρμό του κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε σε δεύτερο βαθμό τους 6 αστυνομικούς, ενώ καταδίκασε τους 2 σε ποινές φυλάκισης δυόμισι ετών με τριετή αναστολή για την πράξη της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.
Οπως σχολιάζουν από την ΕΛ.ΑΣ., για τους 2 αστυνομικούς που καταδικάστηκαν το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Αστυνομίας όρισε ποινή που σχετιζόταν με στέρηση μισθού. Οσο για την υπόθεση της 19χρονης στην Ηλιούπολη που έγινε γνωστή τον Ιούλιο του 2021 για την οποία είναι κατηγορούμενος 40χρονος αστυνομικός για εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα, βιασμό, ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη, ενδοοικογενειακή απειλή, παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία, οπλοχρησία και διακίνηση ναρκωτικών – όλα κατ’ εξακολούθηση – από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν πως τα αδικήματα είναι τόσο βαριά που ο εν λόγω αστυνομικός, ο οποίος έχει τεθει σε διαθεσιμότητα, ίσως τελικά παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της απόταξης, την ανωτάτη των ποινών (κατώτατη θεωρείται η στέρηση μέρους του βασικού μισθού) που στο παρελθόν έχει επιβληθεί μόνο σε αστυνομικούς που καταδικάστηκαν για εμπορία ναρκωτικών σε φυλακές. Η δίκη του 40χρονου ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών και σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί έως τις 10 Ιανουαρίου 2023, οπότε συμπληρώνεται το ανώτατο προσωρινό όριο κράτησης, ο 40χρονος που κρατούνταν στις Φυλακές Γρεβενών αποφυλακίζεται.