«Πάντα περιμένουμε μεγάλο σεισμό, ο ελληνικός χώρος έχει εξαιρετικά μεγάλη σεισμικότητα που μπορεί να εκφραστεί ανά πάσα στιγμή» σχολίασε ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, με φόντο τις σεισμικές δονήσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Εύβοια.
Ο κ. Λέκκας κλήθηκε να σχολιάσει την ανησυχία που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα για έναν επικείμενο σεισμό και μετά τις δηλώσεις σεισμολόγων και τις προειδοποιήσεις για ρήγμα στην περιοχή των Αλκυονίδων.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ διευκρίνισε πως «δεν ξέρουμε το πότε θα συμβεί και γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε πάντα έτοιμοι». Όπως τόνισε (OPEN) «για το θέμα του σεισμού δεν χρειάζεται ανησυχία, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε έναν μεγάλο σεισμό. Πάντα προκαλεί προβλήματα και οφείλουμε εμείς να είμαστε έτοιμοι».
Λέκκας για Εύβοια: Το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει άλλες δυνάμεις για να δώσει κάτι μεγαλύτερο
Πρόσθεσε ότι στη χώρα μας «έχουμε χιλιάδες ρήγματα τα οποία δημιουργούν σεισμούς».
Για τις Αλκυονίδες, ο κ. Λέκκας είπε πως «είναι μία περιοχή στην οποία στρέφεται το ενδιαφέρον όχι μόνο Ελλήνων επιστημόνων αλλά παγκοσμίως. Έχει δώσει μεγάλους σεισμούς αυτή η περιοχή».
Προβληματισμός για τα παλιά κτήρια
Έπειτα, ανέφερε ότι «είμαστε η χώρα με τις λιγότερες επιπτώσεις. Βεβαίως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο που έχουμε να κάνουμε με έναν αντισεισμικό ιστό πολύ ανθεκτικό, υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν, όπως τα παλιά κτήρια».
Όπως είπε, στον Δήμο Αθηναίων, υπάρχουν 1.500 κτήρια, «αλλά είναι με άγνωστο ιδιοκτήτη ή πάρα πολλούς ιδιοκτήτες ή εγκαταλελειμμένα ή ιστορικά».
Σχετικά με τον ισχυρισμό Τσελέντη για «σεισμό 6 με 6,5 Ρίχτερ», ο Ευθύμιος Λέκκας είπε: «Πάντα υπάρχει μία συζήτηση μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων. Η κάθε ομάδα μεταφέρει τα δικά της ευρήματα. Η κάθε περιοχή έχει τον κίνδυνο να εκδηλωθεί μεγάλος σεισμός. Εμείς εδώ έχουμε αποδείξει ότι διαχειριζόμαστε πολύ καλά έστω και μεγάλους σεισμούς».
Τέλος, τόνισε πως «όταν υπάρχει μια πληροφορία, από οπουδήποτε, πάντα κάνουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο. Να τον μηδενίσουμε δεν μπορούμε».