Περίπου 100.000 νοσηλεύτριες και νοσηλευτές από 76 νοσοκομεία και κέντρα υγείας του βρετανικού ΕΣΥ κατέβηκαν χθες σε απεργία ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις – η πρώτη κινητοποίηση στην οποία προχωρά το συνδικάτο τους από την ίδρυσή του, πριν από 106 χρόνια. Πρώτο θέμα στην «Daily Mail» και πολλά ακόμα βρετανικά ταμπλόιντ, ωστόσο, δεν ήταν αυτό. Ηταν τα τρία τελευταία επεισόδια του ντοκιμαντέρ «Χάρι και Μέγκαν», που ανέβηκαν στο Netflix ακριβώς μία εβδομάδα μετά τα τρία πρώτα. Παρότι το πρώτο μέρος έσπασε ρεκόρ τηλεθέασης ντοκιμαντέρ στο Netflix, μάλλον απογοήτευσε με την έννοια ότι το κοινό (που ενδιαφέρεται για την υπόθεση) δεν έμαθε κάτι καινούργιο. Δεν ισχύει το ίδιο και για το δεύτερο, που περιείχε μπόλικες «ζουμερές» επιθέσεις τόσο στον Γουίλιαμ, διάδοχο πλέον του θρόνου, όσο και στον Κάρολο, βασιλιά πια του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μια νέα ζωή
Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ, όπως είναι οι επίσημοι τίτλοι του Χάρι και της Μέγκαν, αποσύρθηκαν από τα βασιλικά τους καθήκοντα τον Μάρτιο του 2020, λέγοντας πως ήθελαν να φτιάξουν μία νέα ζωή στην Καλιφόρνια μακριά από τη συνεχή παρενόχληση των ταμπλόιντ – που εμφανίζονται σταθερά επικριτικά πρωτίστως απέναντι στην Αμερικανίδα Μέγκαν Μαρκλ. Την πρώτη περίοδο της σχέσης τους, βέβαια, ήταν γεμάτα επαίνους για τη μιγάδα που θα έφερνε έναν αέρα ανανέωσης στη βρετανική βασιλική οικογένεια. Σύμφωνα με τον Χάρι, αυτή η μεγάλη δημοτικότητα της Μέγκαν είχε «ενοχλήσει» άλλα μέλη της βρετανικής οικογένειας. Οσο περνούσε όμως ο καιρός τα ταμπλόιντ μετατράπηκαν από φίλους σε εχθρούς, με το υπόβαθρο να είναι στα μάτια του ζεύγους ξεκάθαρα ρατσιστικό, τόσο που η Μέγκαν άρχισε να έχει αυτοκτονικές σκέψεις. Θέλησε να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια αλλά δεν της επιτράπηκε από το Παλάτι: εκ των υστέρων, ο Χάρι λέει πως δεν χειρίστηκε καλά την κατάσταση και πως τώρα πια «μισεί τον εαυτό του» γιατί αντέδρασε ως «θεσμικός Χάρι» και όχι ως «σύζυγος Χάρι».
Η διαρροή στην «Daily Mail»
Στο ντοκιμαντέρ, Χάρι και Μέγκαν κατηγορούν εμμέσως πλην σαφώς το Παλάτι ότι διέρρευσε στην «Daily Mail» επιστολή που την είχαν πείσει να γράψει στον αποξενωμένο πατέρα της, μετά τον γάμο της, σε μία προσπάθεια να τα ξαναβρούν. Η δημοσίευση της επιστολής αυτής είχε ως αποτέλεσμα να κινηθεί νομικά η Μέγκαν κατά της «Daily Mail», και ο Χάρι θεωρεί πως το στρες από την υπόθεση αυτή ευθύνεται για το γεγονός ότι η Μέγκαν απέβαλε το δεύτερο παιδί τους, μετά τον Αρτσι και πριν από τη Λίλιμπετ-Νταϊάνα. Κατηγορεί επίσης το γραφείο του πατέρα του ότι διέρρευσε στον Τύπο ιδιωτική επικοινωνία τους για τα σχέδια που είχαν (αρχικά) να εγκατασταθούν στον Καναδά. Και την ομάδα επικοινωνίας του Γουίλιαμ και της Κέιτ ότι τροφοδοτούσε εσκεμμένα τον Τύπο με αρνητικές ιστορίες για τον ίδιο και τη Μέγκαν, παρότι τα δύο αδέλφια είχαν υποσχεθεί να μην κάνουν ποτέ το ένα στο άλλο ό,τι είχε κάνει παλαιότερα το γραφείο του πατέρα τους με την Νταϊάνα.
Τα ουρλιαχτά
Ο Χάρι υποστηρίζει επίσης πως κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Σάντρινχαμ δύο μήνες πριν ανακοινώσουν την απόφασή τους να μετακομίσουν στις ΗΠΑ, ο αδελφός του τού «φώναζε» και του «ούρλιαζε», και πως ο πατέρας του είπε «πράγματα που απλώς δεν είναι αλήθεια». Και πως λίγο αργότερα, έμαθε ότι το γραφείο του αδελφού του είχε βγάλει εν αγνοία του ανακοίνωση στο όνομα των δύο αδελφών με την οποία διαψευδόταν άρθρο που υποστήριζε ότι ο Γουίλιαμ τον είχε ουσιαστικά εκδιώξει μέσω εκφοβισμού από τη βασιλική οικογένεια. «Μέσα σε τέσσερις ώρες, είπαν ευχαρίστως ψέματα για να προστατεύσουν τον αδελφό μου. Και εντούτοις, για τρία χρόνια, δεν φάνηκαν ποτέ πρόθυμοι να πουν την αλήθεια για να προστατεύσουν εμάς», λέει ο Χάρι. Η βασιλική οικογένεια αρνείται να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο. Οσο για τους πιο νηφάλιους παρατηρητές, όπως για παράδειγμα ο δημοσιογράφος της «Guardian», Μάρτιν Μπέλαμ, που παρακολούθησε προσεκτικά όλο το ντοκιμαντέρ, αυτός αποκόμισε συνολικά την αίσθηση πως όλα όσα έκανε ο Χάρι πηγάζουν από τις εμπειρίες που είχε ως παιδί από τον Τύπο, και τον τρόπο με τον οποίο αυτός κυνηγούσε ανελέητα (προκαλώντας τελικά τον θάνατό της…) τη μητέρα του, την Νταϊάνα – και ουσιαστικά αποφάσισε να αλλάξει όλη του τη ζωή ώστε να μη ζήσουν τα παιδιά του τα ίδια. «Νομίζω», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μάρτιν Μπέλαμ, «ότι μπορεί άνετα να πιστέψει κανείς πως η βασιλική οικογένεια δεν συμπεριφέρθηκε πολύ καλά στη Μέγκαν, ότι ο ρατσισμός είναι ένας παράγοντας στο πώς κάλυψε ο βρετανικός Τύπος τη Μέγκαν, και επίσης ότι αυτό το ζευγάρι μπορεί να δείχνει μερικές φορές ενοχλητικά εγωκεντρικό».
Ηδη ακυρώθηκαν 70.000 ραντεβού και επεμβάσεις
Ενα μεγάλο απεργιακό κύμα αντιμετωπίζει αυτόν τον χειμώνα η Βρετανία, με τις κινητοποιήσεις να παραλύουν τους σιδηροδρόμους και τα ταχυδρομεία, και τα αεροδρόμια να προετοιμάζονται για προβλήματα στη λειτουργία τους στη διάρκεια των Χριστουγέννων. Από όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ωστόσο, πολλοί Βρετανοί ξεχωρίζουν τις εικόνες των νοσηλευτριών και νοσηλευτών σε πικετοφορίες. Κάπου 70.000 ραντεβού και επεμβάσεις ακυρώθηκαν χθες εξαιτίας αυτής της πρώτης απεργίας τους – μία δεύτερη έχει προγραμματιστεί για τις 20 Δεκεμβρίου. Μόνο κάποιες υπηρεσίες – χημειοθεραπείες, αιμοκάθαρση, επείγοντα περιστατικά – λειτουργούσαν κανονικά. «Τι τραγική ημέρα», δήλωσε η Πατ Κιούλεν, η επικεφαλής του συνδικάτου τους. Οι νοσηλευτές ζητούν μισθολογική αύξηση 5% συν τον πληθωρισμό, καταγγέλλοντας πως οι χαμηλοί μισθοί μεταφράζονται τελικά σε ελλείψεις σε προσωπικό και ανεπαρκή, μη ασφαλή φροντίδα για τους ασθενείς. Η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ, από την πλευρά της, λέει πως ουσιαστικά ζητούν αύξηση 19%, ενώ η ίδια δεν μπορεί να ξεπεράσει το 4% – 5%.