«Πόσα όπλα υπάρχουν στα σπίτια μας; Πόσα όπλα κυκλοφορούν ανάμεσά μας;». Αυτό αναρωτιούνται οι χρήστες στο Διαδίκτυο έπειτα από κάθε νέα υπόθεση που έρχεται στο φως και αφορά οπλοκατοχή και οπλοχρησία, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη γυναικοκτονία (3/12) της 19χρονης στον Πειραιά με πυροβόλο όπλο το οποίο ο 25χρονος σύντροφός της κατείχε παράνομα.
Νωρίτερα είχαν βρεθεί τα 2 πιστόλια στην κατοχή του Μίχου (νόμιμα) κι ένα πιστόλι «αγνώστου πατρός» σε συρτάρι στη δομή Καλαμάτας της Κιβωτού. Στις 2 Δεκεμβρίου ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου κατήγγειλε ότι ταξιτζής τον απείλησε με όπλο στο Σύνταγμα ενώ πληθώρα όπλων πρωταγωνίστησαν στις πρόσφατες συμπλοκές των Ρομά με την ΕΛ.ΑΣ. και, μόλις χθες, ένας 16χρονος αυτοπυροβολήθηκε στο σπίτι του στο Π. Φάληρο με όπλο που κατείχε νόμιμα ο πατέρας του.
Από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν στα «ΝΕΑ» πως «για λόγους κρατικής ασφάλειας δεν μπορεί να κοινοποιηθεί ο αριθμός των νομίμως κυκλοφορούντων όπλων στην Ελλάδα». Σύμφωνα με πληροφορίες από έρευνα επί του θέματος προκύπτει ότι στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν περίπου 2.000.000 όπλα, νόμιμα και παράνομα. Εξ αυτών, τα 800.000 είναι όπλα χωρίς άδεια σε άγνωστα χέρια και τα υπόλοιπα 1.200.000 είναι όπλα (πιστόλια, κυνηγετικά κ.ά.) με άδεια.
Αν και μοιάζει σοκαριστικό ότι περίπου 2 στους 10 στη χώρα έχουν κάποιου τύπου όπλο, παρ’ όλα αυτά, η οπλοκατοχή στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα εν συγκρίσει με άλλες χώρες (Κύπρος 34 όπλα ανά 100 κατοίκους, Φινλανδία 32 όπλα ανά 100 κατοίκους) και φυσικά με τις ΗΠΑ (120 όπλα ανά 100 κατοίκους).
Οπως αναφέρουν από την ΕΛ.ΑΣ., «οι άδειες για κατοχή και οπλοφορία στην Ελλάδα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους εκδίδονται για τους εξής σκοπούς: θήρας, σκοποβολής (σε σκοπευτικούς συλλόγους ή σκοπευτές), ατομικής ασφάλειας, φύλαξης εγκαταστάσεων και προσώπων (εκ των οποίων εκδίδεται άδεια κατοχής στον υπεύθυνο ασφαλείας και άδεια οπλοφορίας στους φύλακες) και συλλογής (ενεργών ή απενεργοποιημένων όπλων). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., ο συνολικός αριθμός όπλων που κατασχέθηκαν, στο πλαίσιο ποινικών αδικημάτων με μέσο τα όπλα, την τετραετία 2019 – 2022 είναι 8.629. Πιο αναλυτικά, το 2019 κατασχέθηκαν 2.221 όπλα, το 2020 κατασχέθηκαν 2.167 όπλα, το 2021 ο αριθμός κατασχεθέντων όπλων ανήλθε στα 2.316 καταγράφοντας αύξηση ενώ για το πρώτο 9μηνο του 2022 τα κατασχεθέντα όπλα φτάνουν ήδη τα 1.925.
Οπλα για αυτοάμυνα
Από το οπλοπωλείο «ΕΛΛΑΣ» στην Ομόνοια ο ιδιοκτήτης του, Γιώργος Σταματόπουλος, υπογραμμίζει την ανάγκη να απαγορευτεί άμεσα η πώληση όπλων μέσω ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο καθώς εκεί, όπως εξηγεί, δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος στο ποιος προμηθεύεται τι και για ποιον λόγο.
«Το 70% της αγοράς όπλων γίνεται πλέον από το Διαδίκτυο και το 30% από φυσικά καταστήματα, στα οποία υπάρχει η δυνατότητα να φιλτράρει κανείς και επιπλέον στοιχεία για το άτομο που ζητά ένα όπλο. Θα έπρεπε οι ιστοσελίδες να υπάρχουν μόνο για την προβολή και όχι για την αγορά όπλων» εξηγεί αναφέροντας ότι ετησίως αυξάνεται 5%-10% το ενδιαφέρον για «non lethal» όπλα (αεροβόλα, σπρέι, ηλεκτρικούς εκκενωτές) – κυρίως από ομάδες «ευάλωτες», όπως ηλικιωμένοι, άτομα που μένουν σε απομακρυσμένα σημεία και γυναίκες – τα οποία βεβαίως είναι παράνομα, ενώ κατακόρυφη αύξηση καταγράφεται τα τελευταία 2 χρόνια και στη ζήτηση σπρέι για ζώα από ηλικιωμένους ή άτομα τα οποία φοβούνται, για παράδειγμα, μεγαλόσωμα σκυλιά που κυκλοφορούν στις γειτονιές ως κατοικίδια.
«Η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να είναι παντού. Το κενό ασφαλείας στις γειτονιές κάνει τον κόσμο να στρέφεται στα όπλα για αυτοάμυνα. Υπάρχει και η Ελλάδα που ξεκινά από την Ομόνοια και εκτείνεται ως την Εθνική. Ξέρεις πόσες γιαγιάδες ζητούν καραμπίνες ή φυσίγγια για όπλα που ήδη έχουν επειδή νιώθουν απροστάτευτες στα σπίτια τους;» σημειώνει ο ίδιος επισημαίνοντας ότι στην περιφέρεια η κατάσταση με την οπλοκατοχή είναι «χαοτική».
Από την Πανελλήνια Ενωση Βιοτεχνών Κυνηγετικών Ειδών (ΠΕΒΕΚΕ) αναφέρουν ότι έχει σταλεί επιστολή στα μέλη τους (καταστήματα κυνηγετικών ειδών) μέσω της οποίας ζητούν τη συνδρομή τους στην παρότρυνση των ιδιωτών κατόχων όπλων, τα οποία παραμένουν αδήλωτα (π.χ. από κληρονομιά), να προσέλθουν και να τα δηλώσουν οικειοθελώς ώστε να προκύψει μια καταγραφή και να υπάρχει διαφάνεια.