Στον ΣΥΡΙΖΑ προσχωρεί η πρώην βουλευτής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου η οποία είχε αποχωρήσει από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη τον περασμένο Μάρτιο ανακοινώνοντας την ανεξαρτητοποίησή της με επιστολή που είχε αποστείλει στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.
«Καλωσόρισες Αγγελική»
Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την προσχώρηση στην κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της κας Αδαμοπούλου, την οποία και καλωσόρισε. «Η Αγγελική Αδαμοπούλου συστρατεύεται στην κοινή μας προσπάθεια να φέρουμε μια ώρα αρχύτερα την πολιτική αλλαγή και τη δικαιοσύνη παντού. Καλωσόρισες, Αγγελική, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία!» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Η Αγγελική Αδαμοπούλου εκλέχτηκε στην Α’ Αθηνών στις εκλογές του 2019 με το ΜέΡΑ25 και είχε ανακοινώσει στις 8 Μαρτίου του 2022 την αποχώρησή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη.
Η διαφοροποίηση
Στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής έκανε λόγο για σταδιακή αλλαγή νοοτροπίας στο ΜέΡΑ25, μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2019, με αποτέλεσμα να εμφανίζει πλέον ελλείμματα δημοκρατίας, αξιοκρατίας, ισότητας, διαφάνειας, κ.α. όπως ανέφερε, και υποστήριξε ότι το ΜέΡΑ25 μεταμορφώθηκε σταδιακά από μια πολυφωνική συλλογικότητα σε μια κλειστή λέσχη εκλεκτών. Άφηνε αιχμές κατά της ηγεσίας του κόμματος για ιδιοκτησιακή λογική, οικογενειοκρατία και νεποτισμό.
Δυο μέρες αργότερα το ΜέΡΑ25 εξέδωσε ανακοίνωση όπου έκανε γνωστή την από καιρού διαφοροποίηση της Αδαμοπούλου από τις αξίες και τις αρχές του κόμματος, παραθέτοντας μια σειρά από ζητήματα στα οποία η μέχρι πρότινος βουλευτής, παραμέρισε την πολιτική του κόμματος για να επιβάλλει τις δικές της απόψεις.
Μάλιστα ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε δημόσια υποστηρίξει την επομένη της αποχώρησης της Αγγελικής Αδαμοπούλου από το ΜέΡΑ25 ότι η πρώην βουλευτής του κόμματός του «μεταπήδησε» στον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση της εκτίμησης τότε ότι θα γίνονταν πρόωρες εκλογές.
Δίωξη μετά από μήνυση αστυνομικών
Πάντως η κα Αδαμοπούλου έγινε ευρύτερα γνωστή καθώς ήταν η βουλευτής σε βάρος της οποίας ασκήθηκε δίωξη το Δεκέμβριο του 2020 μετά από μήνυση συνδικαλιστών της αστυνομίας και ειδικότερα της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή στις 2 Ιουλίου και κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», η βουλευτής από το βήμα της Βουλής επικαλέστηκε δημοσιεύματα και μαρτυρίες ότι στην Ελληνική Αστυνομία υπάρχουν αστυνομικά όργανα που φορούν κουκούλες και ρίχνουν βόμβες μολότοφ, προκειμένου να διαλύσουν τις διαδηλώσεις.
Μάλιστα η Βουλή ήρε την ασυλία της στην οποία αντιτάχθηκαν εκτός του ΜέΡΑ25, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ενώ υπέρ της ασυλίας της είχε ταχθεί η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε πολυδιασπαστεί με άλλους βουλευτές να συντάσσονται με τη ΝΔ υπέρ της άρσης της ασυλίας της, άλλους να καταψηφίζουν, άλλους να δηλώνουν «παρών» και άλλους να απουσιάζουν από την ψηφοφορία.
Βαρύγδουπη ήττα του κοινοβουλευτισμού
Ο κ. Βαρουφάκης τότε είχε κάνει λόγο για «βαρύγδουπη ήττα του κοινοβουλευτισμού» και επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της ΝΔ κάνοντας λόγο για «Νέα Δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα», σχολιάζοντας την άρση της ασυλίας της κας Αδαμοπούλου.
«H κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη επέλεξε την σταδιακή μετατροπή της Ελλάδας σε κοινοβουλευτική δικτατορία. Σε δικτατορία που δεν κλείνει τη Βουλή, αλλά καταργεί de facto τον κοινοβουλευτισμό, ακολουθώντας το μοντέλο Ερντογάν και Ορμπάν, το οποίο προβλέπει ως πρώτο βήμα, την κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος ελευθερίας λόγου των βουλευτών», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
Φόβητρο στην ελευθερία του λόγου
Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι και μόνο που έφτασε στη Βουλή η αίτηση άρσης ασυλίας της Αγγελικής Αδαμοπούλου, για δήλωσή της από το βήμα της Βουλής, αποτελεί εκτροπή από την βασικότερη αρχή του κοινοβουλευτισμού: την μη δίωξη βουλευτών για κατάθεση απόψεων, ιδίως από το βήμα της Βουλής.
«Η ελευθερία λόγου έχει νόημα, μόνο αν εξασφαλίζει το δικαίωμα σε βουλευτές να πουν πράγματα που κάποιοι δεν θέλουν να ακούσουν», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Το ότι η δήλωση της κυρίας Αδαμοπούλου, για την οποία μηνύθηκε, ήταν απολύτως ορθή και τεκμηριωμένη, δεν είναι το ζήτημα. Το ζήτημα είναι το φόβητρο που ασκείται στην ελευθερία του λόγου των βουλευτών. Όλων των βουλευτών!».
Η Αγγελική-Ναταλία Αδαμοπούλου είναι δικηγόρος, απόφοιτη νομικών σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στα ανθρώπινα δικαιώματα από το Πανεπιστήμιο Καρόλου Γ΄ της Μαδρίτης.