«Καμπανάκι» για τις προμήθειες των νοσοκομείων σε ιατροτεχνολογικά υλικά σημαίνει από τα χρέη των νοσοκομείων που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται. Τα χρέη δημιουργούνται για δύο λόγους. Είτε γιατί καθυστερούν οι πληρωμές των προμηθειών, είτε γιατί με τη διαδικασία του επείγοντος τα νοσοκομεία ζητούν κάποια υλικά, οι εταιρείες τα στέλνουν χωρίς τιμολόγιο και πρέπει στη συνέχεια να περιμένουν την έγκριση του απαραίτητου ποσού από το νοσοκομείο, ώστε να εκδώσουν τιμολόγιο, να το στείλουν στο νοσοκομείο και να περιμένουν στη συνέχεια την πληρωμή του.
Συνολικά, το ποσό εκτιμάται ότι κυμαίνεται γύρω στο ένα δις. ευρώ με το δεύτερο σκέλος των προμηθειών που «επείγουν» να κινείται περίπου στα 75 εκατ. ευρώ.
6.500 ασθενείς στην αναμονή για να χειρουργηθούν
H κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), οι νοσοκομειακές οφειλές και τα ατιμολόγητα υλικά αποτελούν συνεχώς διογκούμενα προβλήματα και χρόνιες παθογένειες – περίπου 20ετίας για τις νοσοκομειακές οφειλές και 10ετίας για τις ατιμολόγητες προμήθειες.
Μάλιστα, ο Σύνδεσμος τονίζει ότι η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει, παρά τις συζητήσεις και προσπάθειες που έχουν γίνει από τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, καθώς χρειάζεται ενίσχυση της χρηματοδότησης του συστήματος υγείας. Παράλληλα, τονίζει ότι τα χρέη που συνεχώς διογκώνονται, αποτελούν πρόβλημα που δυσχεραίνει πολύ τα χρηματοοικονομικά του κλάδου, αν συνυπολογιστούν και οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback και rebate) που έχουν θεσμοθετηθεί.
Πληρωμή σε 10 μήνες
Αναλύοντας τα θέματα, η διοίκηση του ΣΕΙΒ επισημαίνει ότι τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ συνεχίζουν να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, πολύ πέρα από την νομοθετημένη προθεσμία των 60 ημερών, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος του χρόνου εξόφλησης των Νοσοκομείων του ΕΣΥ να ανέρχεται στους 10 μήνες, με ορισμένες περιπτώσεις να φτάνουν και ίσως και να ξεπερνούν το 1 έτος.
Όσο για τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, εξοφλούν τους προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων με τεράστιες καθυστερήσεις, που φτάνουν και τα 2 χρόνια.
Χωρίς τιμολόγιο
Οι προμηθευτές εστιάζουν όμως και σε ένα «κρυφό χρέος» που δημιουργείται τα τελευταία χρόνια με «ατιμολόγητα υλικά». Πρόκειται για ιατρικά υλικά που παραδίδονται από τους προμηθευτές προς τα νοσοκομεία – με απαίτηση των νοσοκομείων – με τη διαδικασία του επείγοντος, χωρίς να έχει προϋπάρξει η αντίστοιχη πίστωση, όπως προβλέπει ο νόμος. Μέχρι να προσδιοριστεί όμως η απαιτούμενη πίστωση, δεν μπορεί να υπάρξει τιμολόγηση. Η πρακτική αυτή έχει δημιουργήσει ένα «κρυφό χρέος» της τάξης των 75 εκατ. ευρώ, το οποίο έρχεται να προστεθεί στις προαναφερθείσες καθυστερήσεις πληρωμών. Παρά το πρόβλημα που δημιουργείται για τις επιχειρήσεις, οι προμηθευτές επισημαίνουν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν τις νοσοκομειακές ανάγκες σε ιατρικά υλικά προς όφελος των νοσηλευομένων.
Η διοίκηση του ΣΕΙΒ επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης του κρατικού προϋπολογισμού για δαπάνες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, για την εύρυθμη λειτουργία και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του ιατροτεχνολογικού κλάδου. Ειδικότερα, ζητά ενόψει της νέας χρονιάς, οριστική επίλυση του προβλήματος των ατιμολόγητων υλικών, βελτίωση του ρυθμού εξόφλησης των χρεών των νοσοκομείων και εξορθολογισμό των επιστροφών προς ΕΟΠΥΥ (μέσω clawback και rebate), αν όχι κατάργησή τους.