Η βελγική δικαιοσύνη αναμένεται να αποφασίσει σήμερα εάν θα παραταθεί ή όχι η προφυλάκιση της Εύας Καϊλή, σε βάρος της οποίας διενεργείται έρευνα για διαφθορά στην οποία ενέχεται το Κατάρ, υπόθεση που οδήγησε στην απαλλαγή της από τα καθήκοντα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες ξεκινά στις 09:00 (τοπική ώρα· στις 10:00 ώρα Ελλάδας) και η απόφαση αναμένεται εντός της ημέρας.
Το πολύκροτο σκάνδαλο συντάραξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κατάρ. Η κυρία Καϊλή κατηγορείται πως ήταν μέρος της τετράδας των υπόπτων που έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «διαφθορά», ότι ανήκαν «σε εγκληματική οργάνωση», προχώρησαν σε «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».
Εύα Καϊλή: Τι κρύβει η αγορά οικοπέδου για 300.000 ευρώ στην Πάρο
Τη 14η Δεκεμβρίου η βελγική δικαιοσύνη διέταξε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι —ο σύντροφος της Εύας Καϊλή— και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης.
«Αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της»
«Είναι προβληματισμένη πάρα πολύ, αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της, τον εμπιστεύτηκε, τη διέψευσε και αυτή τη στιγμή είμαι υποχρεωμένος να μην κάνω καμία δήλωση σχετικά με την ουσία της υπόθεσης», είπε Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μετά τη συνάντησή του με την Εύα Καϊλή.
«Καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής»
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το γεγονός ότι η εντολέας του μπορεί να αφεθεί ελεύθερη και έκανε λόγο για πολλά νομικά επιχειρήματα.
«Δεν θα κριθεί αν είναι ένοχη ή αθώα. Θα εξεταστεί από μία δικαστή αν θα αφεθεί ελεύθερη ή αν θα κρατηθεί περαιτέρω στις φυλακές του Χάρεν. Και ο κ. Ριζόπουλος που είναι πολύ έμπειρος και από τους καλύτερους Βέλγους δικηγόρους και έχει μία πολύ καλύτερη εικόνα από εμένα», είπε ακόμα και σημείωσε «πως καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής, είναι δύσκολα τα πράγματα, νομικά επιχειρήματα όμως για να αφεθεί ελεύθερη έχουμε πάρα πολλά».
Όσον αφορά την ψυχολογία της ευρωβουλευτή σημείωσε ότι είναι δυστυχής: «Ένας άνθρωπος που έχει χάσει την ελευθερία του είναι δυστυχής και όταν έχει ένα παιδάκι δύο ετών που το περιμένει, είναι δηλαδή ουσιαστικά ορφανό γιατί και ο πατέρας είναι στη φυλακή, είναι περισσότερο δυστυχισμένος. Από ‘κει και πέρα θα πολεμήσουμε γιατί η κυρία Καϊλή ούτε ύποπτη φυγής είναι, ούτε έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία. Με καθαρά νομικά κριτήρια έχει τη δυνατότητα να αφεθεί ελεύθερη».
Πάντως, αν τελικά οι βελγικές αρχές αποφασίσουν την προφυλάκισή της, υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθεί με την κόρη της σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο στις υπερσύγχρονες φυλακές.
Τα τέσσερα επιχειρήματά της
Σύμφωνα με την ΕΡΤ αυτή θα στηριχθεί πάνω σε 4+1 άξονες, με τους οποίους θα προσπαθήσουν να ανοίξουν την πόρτα της ελευθερίας για την Ελληνίδα πολιτικό. Σύμφωνα, με όσα έχουν διαρρεύσει, λοιπόν, η πλευρά της Καϊλή ισχυρίζεται ότι
- δεν γνώριζε ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της,
- δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες,
- δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν και
- δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ.