Δύο εβδομάδες μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλβανό ομόλογό του στα Τίρανα και την αναβολή – τότε, λόγω «καιρικών συνθηκών» – της επίσκεψής στα χωριά της ελληνικής εθνικής μειονότητας, έφτασε η ώρα για την «περιοδεία» – ορόσημο. Τρεις είναι οι σταθμοί του Μητσοτάκη, καθώς θα βρεθεί αρχικά στη Χειμάρρα, μαζί με τον Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα, ο οποίος αναχωρεί από την Αθήνα μαζί με τον πρωθυπουργό και θα τον ξεναγήσει στον τόπο καταγωγής του. Θα ακολουθήσουν η Λιβαδειά και η Δερβιτσάνη.
Ηταν τον χειμώνα του 1991 όταν για τελευταία φορά είχε επισκεφθεί τη Δερβιτσάνη Έλληνας πρωθυπουργός – ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Και μόνο αυτό μετατρέπει τη σημερινή επίσκεψη σε ορόσημο για τη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ προφανώς πρόκειται για ταξίδι υψηλού συμβολισμού αλλά και λεπτών διπλωματικών χειρισμών.
Αλβανικό άρθρο: Ο Μητσοτάκης επισημοποιεί την «Ενωση Ελληνικών Δήμων» στην Αλβανία
Σε πλατείες, εκκλησίες και σχολεία
Η επίσκεψη θα ξεκινήσει το πρωί από τη Χειμάρρα όπου ο Πύρρος Δήμας αναμένεται να συνοδεύσει τον Μητσοτάκη μεταξύ άλλων στο ελληνικό σχολείο – από τα παλαιότερα της περιοχής. Συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί επίσης με στελέχη της «Ομόνοιας» ενώ ο πρωθυπουργός θα βρεθεί και στην εκκλησία των Αγίων Πάντων.
Στόχος του Μητσοτάκη είναι να συνομιλήσει με κατοίκους ώστε να ακούσει τα προβλήματά τους και να τους μεταφέρει τη στήριξη του ελληνικού κράτους. «Αισθάνομαι την ανάγκη να βρεθώ δίπλα στους ομοεθνείς μας» έλεγε προ ημερών ο ίδιος σε συζήτησή του με τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.
Σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, εκκλησίες και πεζόδρομοι είναι στο πρόγραμμα του Μητσοτάκη και σε Λιβαδιά και Δερβιτσάνη. Είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να υποδαυλίσει εντάσεις, εξού και έχουν γίνει προσπάθειες να τηρηθούν όλες οι διπλωματικές ισορροπίες.
Με Ράμα στη Δερβιτσάνη
Στον τρίτο σταθμό της επίσκεψης Μητσοτάκη, στη Δερβιτσάνη, είναι πιθανό να τον υποδεχτεί ο Αλβανός ομόλογός του, Έντι Ράμα, προκειμένου να περπατήσουν μαζί. Ο ίδιος είχε βρεθεί στην περιοχή πριν από λίγους μήνες στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές του 2023. Τότε μάλιστα είχε τραβήξει βίντεο από τις συναντήσεις του με τους κατοίκους.
«Τους εκτιμούμε και έχουμε δουλέψει πολύ για να διατηρήσουμε αυτή την αδελφοσύνη μεταξύ του αλβανικού και του ελληνικού έθνους» έλεγε ο Ράμα στον Μητσοτάκη, κατά τη συνάντηση τους στα Τίρανα, προσθέτοντας on camera ότι είχε προωθήσει στον πρωθυπουργό εκείνο το βίντεο.
Η Χάγη για την ΑΟΖ
Στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ράμα είχε τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης, όχι μόνο τα θέματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αλλά επιπλέον το ζήτημα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. «Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να υπάρξει πρόοδος και επίλυση του ζητήματος» είχε πει ο Μητσοτάκης για την ΑΟΖ. «Προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό για την παραπομπή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης», σημείωνε, όσο και αν έκανε λόγο για συζητήσεις με πολυπλοκότητες.
Στοχευμένα όμως είχε μιλήσει για «πρόοδο» σε ένα ζήτημα το οποίο γυρνά πολλά χρόνια πίσω αλλά και ξαναπάγωσε μετά την τελευταία συμφωνία (τον Οκτώβριο του 2020) για την προοπτική της Χάγης.