Στον απόηχο της πρότασης της ειδικής επιτροπής της Βουλής για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου κινούνται οι ΗΠΑ, με τους βουλευτές να προσφέρουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης έναν οδικό χάρτη για τη δίωξη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Παρότι στην επιτροπή συμμετείχαν βουλευτές και από τα δύο κόμματα, ο πολιτικός κόσμος των ΗΠΑ βρίσκεται, για άλλη μία φορά, διχασμένος.

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο επαίνεσαν την πρόταση της ειδικής επιτροπής της Βουλής για την παραπομπή σε δίκη για παραβίαση τουλάχιστον τεσσάρων ποινικών νόμων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί χαρακτήρισαν το έργο της επιτροπής «πολιτικό κόλπο». Επειτα από περισσότερες από χίλιες καταθέσεις μαρτύρων και τη μελέτη εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που το Κογκρέσο προτείνει να παραπεμφθεί ένας πρώην πρόεδρος για ποινική δίωξη.

Οι βουλευτές πρότειναν να διωχθεί ο Τραμπ για τέσσερις κατηγορίες: παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, συνωμοσία για ψευδείς δηλώσεις προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ και υποκίνηση εξέγερσης – κατηγορία που ισχύει για όποιον υποκινεί, βοηθά ή παρέχει βοήθεια σε βίαιη εξέγερση κατά της εξουσίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η πρόταση δεν υποχρεώνει τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να ενεργήσουν, αλλά έρχεται καθώς ένας ειδικός εισαγγελέας επιβλέπει δύο άλλες ομοσπονδιακές έρευνες κατά του Τραμπ που σχετίζονται με την προσπάθεια του Ρεπουμπλικανού πολιτικού να ανατρέψει την εκλογική του ήττα το 2020 και την απομάκρυνση απόρρητων αρχείων από τον Λευκό Οίκο.

Η επιτροπή παρέπεμψε επίσης τέσσερις Ρεπουμπλικανούς βουλευτές – πρόκειται για τους Τζιμ Τζόρνταν, Σκοτ Πέρι, Αντι Μπιγκς και Κέβιν Μακάρθι, που είναι το φαβορί για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής – στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής για μη συμμόρφωση με τις κλήσεις της να καταθέσουν. Και ο Τζον Ιστμαν, ο δικηγόρος του Τραμπ, παραπέμφθηκε επίσης.

Κυνήγι μαγισσών

Οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Βουλής στις 3 Ιανουαρίου, είναι απίθανο να δράσουν εναντίον μελών της δικής τους ηγεσίας. Χαρακτήρισαν την έρευνα «κυνήγι μαγισσών» και υποβάθμισαν τις ποινικές κατηγορίες σχετικά με τις ταραχές που οδήγησαν σε τουλάχιστον πέντε θανάτους τον Ιανουάριο του 2021, κατά την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ο Ράσελ Ντάι, εκπρόσωπος του βουλευτή Τζιμ Τζόρνταν, συμμάχου του Τραμπ από το Οχάιο, χαρακτήρισε τις παραπομπές «άλλο ένα κομματικό και πολιτικό κόλπο», προσθέτοντας ότι η επιτροπή «απέτυχε να απαντήσει στις ανησυχίες σχετικά με την πολιτικοποίηση και τη νομιμότητα του έργου της». Η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, Ρεπουμπλικανή από την Τζόρτζια και ακροδεξιά συνωμοσιολόγος, υποστήριξε ότι ο «πραγματικός λόγος» για τις ποινικές παραπομπές είναι ότι τα μέλη της επιτροπής πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα είναι ανίκητος στην υποψηφιότητά του για την προεδρία το 2024. Ο βουλευτής Τρόι Νελς, Ρεπουμπλικανός από το Τέξας, έκανε λόγο για «κομματικό κυνήγι μαγισσών» και είπε ότι «ο αμερικανικός λαός το έχει βαρεθεί».

Ντροπιαστικά ευρήματα

Υπάρχουν όμως και άλλοι Ρεπουμπλικανοί, όπως η αντιπρόεδρος της ειδικής επιτροπής για την 6η Ιανουαρίου Λιζ Τσέινι, η οποία έκανε μια πολύ δυνατή εισήγηση κατά την παρουσίαση του πορίσματος. «Κάθε πρόεδρος στην ιστορία μας», είπε η κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, «έχει υπερασπιστεί την ομαλή μεταβίβαση εξουσίας – εκτός από έναν. Στις 6 Ιανουαρίου 2021, ήταν η πρώτη φορά που ένας αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε το συνταγματικό του καθήκον να μεταβιβάσει την εξουσία ειρηνικά στον επόμενο πρόεδρο». Και πρόσθεσε: «Μεταξύ των πιο ντροπιαστικών ευρημάτων αυτής της επιτροπής ήταν ότι ο πρόεδρος Τραμπ καθόταν στην τραπεζαρία έξω από το Οβάλ Γραφείο, παρακολουθώντας από την τηλεόραση τη βίαιη εξέγερση στο Καπιτώλιο».

Η Επιτροπή Τρόπων και Μέσων της Βουλής των Αντιπροσώπων συνεδρίασε χθες για να αποφασίσει τι θα κάνει με τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ, τις οποίες απέκτησε στα τέλη του περασμένου μήνα έπειτα από μακρά δικαστική διαμάχη. Ο Τραμπ ήταν ο πρώτος προεδρικός υποψήφιος εδώ και δεκαετίες που δεν έδωσε στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις κατά τη διάρκεια καμιάς από τις εκστρατείες του για την προεδρία.