Έντεκα χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, η οποία είχε οδηγήσει την Ιαπωνία στην απόφαση να κλείσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της χώρας ανακοινώνει στροφή 180 μοιρών.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Πέμπτη σχέδιο για την επέκταση της διάρκειας ζωής υφιστάμενων μονάδων, την αντικατάσταση παλαιών αντιδραστήρων και την ανάπτυξη νέων.
Διαβάστε επίσης: Πυρηνική σύντηξη: Ιστορικό ορόσημο στο δρόμο για ανεξάντλητη, πράσινη ενέργεια
Είναι μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση που ξέσπασε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι μείωσης των εκπομπών άνθρακα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, η πυρηνική ενέργεια παίζει «σημαντικό ρόλο ως πηγή ενέργειας χωρίς άνθρακα για την επίτευξη εφοδιαστικής σταθερότητας και ουδετερότητας άνθρακα». Το Τόκιο δεσμεύεται «να συνεχίσει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στο μέλλον».
Όπως αναφέρει το Associated Press, η Ιαπωνία θα θέσει εκ νέου σε λειτουργία αντιδραστήρες που έκλεισαν μετά τη Φουκουσίμα και θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής ορισμένων γερασμένων μονάδων πέρα από το σημερινό όριο των 60 ετών. Η κυβέρνηση θα επενδύσει επίσης σε «αντιδραστήρες νέας γενιάς».
Μετά το τσουνάμι που πλημμύρισε τον σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι και προκάλεσε διαρροή ραδιενέργειας το 2011, το Τόκιο έκλεισε τους περισσότερους αντιδραστήρες και τελικά δεσμεύτηκε να έχει εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια έως το 2030.
Έκτοτε όμως στρέφεται και πάλι στην πυρηνική τεχνολογία και έχει ήδη θέσει στόχο να καλύπτει με αντιδραστήρες το 20-22% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια έως το τέλος της δεκαετίας.
Σήμερα το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας περιορίζεται στο 7% και πορισμένοι ειδικοί θεωρούν τον στόχο υπερφιλόδοξο.
Η νέα πολιτική, η οποία εγκρίθηκε την Τετάρτη από την Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας, προβλέπει δυνατότητα δεκαετών παρατάσεων για τους σταθμούς που συμπληρώνουν 30 χρόνια λειτουργίας. Οι περίοδοι κατά τις οποίες οι αντιδραστήρες κλείνουν για εργασίας θα αφαιρούνται από την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής τους.
Οι περισσότεροι αντιδραστήρες της Ιαπωνίας είναι πάνω από 30 ετών. Τέσσερις αντιδραστήρες που παρέμειναν σε λειτουργία για πάνω από 40 χρόνια έχουν λάβει άδεια επαναλειτουργίας.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειες για χωροθέτηση εγκατάστασης μόνιμης αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.