Τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας σταθμών στάθμευσης μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, αλλά και ποδηλάτων, ως ανεξάρτητων εγκαταστάσεων ή ως συμπληρωματικών χώρων εντός άλλων εγκαταστάσεων, καθορίζει απόφαση του υπουργείου Μεταφορών.

Είναι η πρώτη φορά που καταρτίζεται ένα σαφές πλαίσιο κανόνων για να δημιουργηθούν πάρκινγκ δικύκλων στις πόλεις, ενώ πλέον θα προσφέρεται δυνατότητα στάθμευσης και στα ποδήλατα, με δεδομένη την αύξηση της χρήσης τους, αλλά και την υψηλή αξία των ηλεκτρικών μοντέλων.

Με βάση την απόφαση, οι σταθμοί στάθμευσης διακρίνονται σε ιδιωτικής και δημόσιας χρήσεως και χρησιμοποιούνται για το παρκάρισμα μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων, ενώ ο χώρος μπορεί να είναι: κλειστός στεγασμένος εντός κτιριακής εγκατάστασης, στεγασμένος μερικώς και ανοικτός από μία ή περισσότερες πλευρές, υπαίθριος με ή χωρίς χρήση σκιάστρου ή οποιοσδήποτε συνδυασμός των ανωτέρω χώρων.

Οι προϋποθέσεις

Οι σταθμοί δεν απαιτείται να έχουν ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια στεγασμένου χώρου, ούτε οποιοδήποτε περιορισμό στον αριθμό των θέσεων στάθμευσης των δικύκλων. Η χωροθέτησή τους γίνεται σε περιοχές όπου επιτρέπεται από τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις περί χρήσεων γης και με τους όρους που περιγράφονται στη συγκεκριμένη απόφαση. Κάθε σταθμός, στην είσοδο και την έξοδο, πρέπει να φέρει κατάλληλη σήμανση και ηλεκτροφωτισμό.

Επίσης, η απόφαση ορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν τις ελάχιστες διαστάσεις των θέσεων στάθμευσης και τις κλίσεις στην επιφάνεια των σταθμών, τις στροφές και την περιοχή των ελιγμών για τη στάθμευση των δικύκλων.

Οι ενδεικτικές διαστάσεις των μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων που λαμβάνονται υπόψη είναι οι εξής: Μοτοποδήλατο: μήκος 1,80 μ. και πλάτος 0,80 μ. Μοτοσικλέτα: μήκος 2,30 μ. και πλάτος 1,40 μ. Το ελάχιστο πλάτος των λωρίδων κυκλοφορίας στην περίπτωση λωρίδας μονής κατεύθυνσης είναι 2 μέτρα και στην περίπτωση λωρίδας διπλής κατεύθυνσης 4 μέτρα.

Σημειώνεται, πως οι υποψήφιοι εκμεταλλευτές των σταθμών μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων, οφείλουν να προβούν σε αναγγελία της έναρξης λειτουργίας σταθμού ιδιωτικής χρήσης, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις. Οι σταθμοί που έχουν δραστηριοποιηθεί πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης του υπουργείου Μεταφορών, οφείλουν να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της εντός 18 μηνών από τη δημοσίευσή της.