Η μπαταρία, το αντιψυκτικό ,οι  αλυσίδες τα ελαστικά και οι υαλοκαθαριστήρες είναι οι πέντε «φρουροί» που προστατεύουν τον οδηγό από απρόβλεπτες δυσάρεστες καταστάσεις και απαιτούν την συχνή φροντίδα.

ΕΛΑΣΤΙΚΑ: Καθώς διανύουμε το χειμώνα, οι οδηγοί θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους ώστε να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες κακοκαιρίες. Τα ελαστικά είναι το μοναδικό σημείο που φέρνει σε επαφή το αυτοκίνητο με το δρόμο.  Οι δρόμοι τις περισσότερες ημέρες είναι βρεγμένοι και ολισθηροί και, στις συνθήκες αυτές, τα κατάλληλα ελαστικά προσφέρουν πολύ καλύτερο κράτημα, σωστό φρενάρισμα. Η πίεση τους παίζει νευραλγικό ρόλο στη διατήρηση της μαξιμουμ απόδοσης τους, ιδίως όταν οι δρόμοι είναι ολισθηροί. Ο έλεγχος του πέλματος στα ελαστικά φανερώνει και την κατάσταση τους. Είναι ουσιαστικά και το σημείο που εξασφαλίζει την πρόσφυση με το δρόμο. Το ύψος του πέλματος έχει πρωταρχικό ρόλο στην ασφάλεια του αυτοκινήτου, την οδική συμπεριφορά του. Ο έλεγχος της κατάστασης τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ένα εξονυχιστικό τσεκ- απ σε ένα βουλκανιζατέρ.

ΜΠΑΤΑΡΙΑ: Οι χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και η  παρατεταμένη ακινησία του αυτοκινήτου θέτουν σε δοκιμασία την μπαταρία του ΙΧ με αποτέλεσμα να αποφορτιστεί χωρίς προειδοποίηση!  Ως εκ τούτου, η καλή κατάσταση της μπαταρίας αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα, ώστε να αποφύγει κανείς απροσδόκητες καταστάσεις, ταλαιπωρία και ανατροπή του εκδρομικού προγράμματός του. Σε κάθε περίπτωση η  καλή κατάσταση της μπαταρίας εξασφαλίζει μετακινήσεις χωρίς προβλήματα,  αλλά και τη σωστή λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων. Ένας έλεγχος στην απόδοση της μπαταρίας θα σας βγάλει από μπελάδες. Η αντικατάσταση της μπορεί να κοστίζει όμως είναι αναγκαία.

ΑΝΤΙΨΥΚΤΙΚO: Το αντιψυκτικό προστατεύει τον κινητήρα. Ο έλεγχος σε αυτό πρέπει να γίνεται μια φορά το μήνα. Οι κατασκευαστές προβλέπουν τις προδιαγραφές που πρέπει να χρησιμοποιεί ο ιδιοκτήτης. Η σωστή ποσότητα εξασφαλίζει την σωστή ψύξη του κινητήρα και τον χειμώνα. Το κόστος συμπλήρωσης του αντιψυκτικού είναι αρκετά μικρό όμως έχει μεγάλη αξία για την σωστή λειτουργία του κινητήρα.

ΑΛΥΣΙΔΕΣ: Όπως και στο εξωτερικό και τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης έτσι και στην  Ελλάδα από φέτος είναι υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο εθνικό ή περιφερειακό δίκτυο της χώρας, πρέπει να εφοδιάζονται υποχρεωτικά με αντιολισθητικές αλυσίδες. Όμως δεν αρκεί να έχουν μόνο τις αλυσίδες στον χώρο αποσκευών αλλά να έχουν και γνώση της τοποθέτησης τους. Μια πρόβα πριν από κάθε διαδρομή, ταξίδι ή εκδρομή θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους στα δύσκολα.

ΥΑΛΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΕΣ: Εκτός από τα καινούργια ΙΧ, τα μεγαλύτερης ηλικίας αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ως επί το πλείστο παλαιούς υαλοκαθαριστήρες , που με την πρώτη βροχή αποδεικνύεται ότι αδυνατούν να κρατήσουν καθαρά τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων . Το κόστος αντικατάστασης είναι αμελητέο σε σχέση με το όφελος στην οδική ασφάλεια ( από 10 – 50 ευρώ).

Αυτή την περίοδο αρκετές αντιπροσωπείες προσφέρουν δωρεάν χειμερινό έλεγχο του αυτοκινήτου στα περισσότερα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου με  ειδικές εκπτώσεις στην εργασία και τα ανταλλακτικά προκειμένου να είναι ασφαλείς και προετοιμασμένοι οι ιδιοκτήτες τους ώστε να αντιμετωπίσουν όλα τα ενδεχόμενα του καιρού.