Μετά την ήττα της Κροατίας από τη Γαλλία στον τελικό του προηγούμενου Μουντιάλ, που είχε πραγματοποιηθεί στη Ρωσία το 2018, η τότε πρόεδρος της Κροατίας (νυν μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής) Κολίντα Γκραμπάρ – Κιτάροβιτς είχε αφήσει να κυλήσει ένα δάκρυ – πριν συγχαρεί τους Μπλε, από τα αποδυτήρια, και έχοντας στο πλευρό της τόσο τον Εμανουέλ Μακρόν όσο και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με ένα «Vive la France!». «Τι φινέτσα!», είχε σχολιάσει τότε ο «σπίκερ» του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TF1.
Μετά την ήττα της Γαλλίας από την Αργεντινή στον τελικό του φετινού Μουντιάλ, στο Κατάρ, ο γάλλος πρόεδρος, γνωστός ποδοσφαιρόφιλος, κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο και επιχείρησε – μάταια – να παρηγορήσει τον Κιλιάν Εμπαπέ. Οι συμπατριώτες του δεν του αναγνώρισαν όμως καμία «φινέτσα». Αντιθέτως, δέχθηκε από πολλές πλευρές κριτική για απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης ενός αθλητικού γεγονότος.
«Αυτή η παρουσία και αυτές οι ενέργειες ήταν άστοχες», εξεγέρθηκε στον ιστότοπό του το περιοδικό «So Foot», κάνοντας λόγο για «απανωτά φάουλ» του Μακρόν. «Ο πρόεδρος δεν είναι ποδοσφαιρικός παράγοντας. Ο ρόλος και το αξίωμά του δεν μπορούσαν να εκδηλωθούν με αυτόν τον τρόπο, εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, που δεν ανήκει, μέσα στην τραγικότητα ή τη δόξα της, παρά μόνο στους παίκτες και την τεχνική ηγεσία. Ξέρουμε όμως πόσο αρέσει στον Εμανουέλ Μακρόν να ανακατεύει τα είδη ώστε να εξυπηρετούν το δικό του αφήγημα», σχολίασε. «Αστοχη και ενοχλητική», έκρινε τη στάση του γάλλου προέδρου και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ, ένα από τα πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης που δυσφόρησαν.
Δεν πρέπει να «πολιτικοποιούμε τον αθλητισμό», είχε δηλώσει ο Μακρόν ήδη από τις 17 Νοεμβρίου, πριν από την έναρξη του Μουντιάλ. Απαντούσε έτσι στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή του τουρνουά στο Κατάρ – αλλά και για την υπόσχεση να παραστεί στους αγώνες της Γαλλίας από τους ημιτελικούς και μετά. «Οι συμπατριώτες μας έχουν ανάγκη από απλές και αγνές χαρές, ο αθλητισμός, και ειδικά το ποδόσφαιρο, τις προσφέρει», εξηγούσε μετά τη νίκη που έστειλε τη Γαλλία στον τελικό. «Ηλπιζε άραγε, τη μέρα του τελικού, να ξεχάσει για λίγο η χώρα την ενεργειακή κρίση, το πληθωριστικό σοκ και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που ένα μεγάλο κομμάτι των Γάλλων θεωρεί άδικη;», αναρωτήθηκε η «Monde». «Η ήττα, που κρίθηκε στα πέναλτι, δεν του προσέφερε αυτή την ανέμελη χαρά που θα είχε ανεβάσει, για λίγο, το ηθικό μιας χώρας σε κατάθλιψη. Αλλά δεν έχει σημασία, φάνηκε να λέει ο Εμανουέλ Μακρόν». Η θεαματική επαναφορά που έκανε η Γαλλία έπειτα από 80 λεπτά νωθρότητας, τα τρία γκολ που έβαλε ο Εμπαπέ, «ήταν αρκετά ώστε να υπηρετήσουν την αλληγορία που ονειρευόταν».
«Ετσι είναι η ζωή!»
Αυτό το ματς «λέει κάτι για αυτό που είμαστε», εξήγησε ο Μακρόν από τη μεικτή ζώνη του σταδίου Λουσαΐλ, περιγράφοντας μια ομάδα «με ψυχή και με ενότητα»: «Αυτή είναι η εικόνα της Γαλλίας!». «Αυτό που μας λέει επίσης αυτό το ματς είναι ότι δεν υπάρχει ποτέ σενάριο γραμμένο από πριν, ότι όλα είναι δυνατά», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας το πνεύμα «αντίστασης και κατάκτησης» των Μπλε. Δεν δίστασε μάλιστα να καλέσει τον προπονητή Ντιντιέ Ντεσάν να παραμείνει στη θέση του – μια απόφαση που ανήκει όμως κανονικά στον πρόεδρο της γαλλικής ομοσπονδίας. Δεν δίστασε επίσης να ανεβάσει στο προεδρικό Twitter το βιντεάκι που τον έδειχνε να παρηγορεί τους παίκτες στα αποδυτήρια, δηλώνοντας «υπερήφανος» για αυτούς, λέγοντας: «Σας παρακαλώ, ακούστε με… Ετσι είναι η ζωή». Για να κλείσει αυτή την ήττα που θέλησε να παρουσιάσει σαν νίκη, ο Μακρόν κάλεσε τους Μπλε να παρελάσουν στα Ηλύσια Πεδία. Εκείνοι αρνήθηκαν.