Με τη γνώριμη χακί περιβολή του εμφανίστηκε χθες το βράδυ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην είσοδο του Λευκού Οίκου, όπου τον υποδέχθηκαν ο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ, στο πρώτο ταξίδι του προέδρου της Ουκρανίας εκτός των συνόρων της χώρας του από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, πριν από 300 ημέρες. Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος είχε αναρτήσει στο Telegram φωτογραφία του σε αμερικανικό έδαφος, την οποία συνόδευε με τη φράση «το επόμενο έτος πρέπει να επιστρέψει η σημαία μας και η ελευθερία σε όλη τη χώρα, σε όλους τους πολίτες της».

«Ο αμερικανικός λαός στέκει υπερήφανα στο πλευρό του ουκρανικού» είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «στηρίζουν την επιδίωξη της Ουκρανίας για μια δίκαιη ειρήνη», ενώ ο Ζελένσκι τού παρέδωσε μετάλλιο που ανήκει σε διοικητή μονάδας πυροβολικού που χειρίζεται αμερικανικά συστήματα HIMARS στην περιοχή του Ντονμπάς, σε αναγνώριση της τεράστιας βοήθειας που έχουν προσφέρει οι ΗΠΑ στη χώρα του. Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο πρόεδροι παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας ο Ζελένσκι είχε προγραμματιστεί να μιλήσει στην Ολομέλεια του Κογκρέσου.

Σημειώνεται πως το αεροσκάφος με τα διακριτικά των ΗΠΑ που μετέφερε τον Ζελένσκι προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών λίγο μετά τις 7 ώρα Ελλάδας. Οσον αφορά το μήνυμα που κόμισε ο ουκρανός πρόεδρος στις ΗΠΑ και στην ηγεσία τους, από τον Λευκό Οίκο μέχρι τους βουλευτές και γερουσιαστές, αυτό μπορεί να συμπυκνωθεί στη φράση του συμβούλου του, Μιχαΐλο Ποντόλιακ: «Οπλα, όπλα, περισσότερα όπλα».

Νέο πακέτο ανακοίνωσε ο Μπλίνκεν

Οι Αμερικανοί πάντως είχαν φροντίσει να ανταποκριθούν θετικά εκ των προτέρων, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, εγκρίθηκε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 1,85 δισ. δολαρίων. Σε αυτό μάλιστα περιέχονται και συστήματα τα οποία ζητούσε εδώ και καιρό το Κίεβο, ελπίζοντας ότι θα αλλάξουν τη ροή του πολέμου και θα μπορέσουν να χτυπήσουν τη Ρωσία στο μοναδικό σημείο που εξακολουθεί να υπερέχει συντριπτικά – τον αέρα.

Πρόκειται, κυρίως, για τους γνωστούς Patriot, που ουσιαστικά αποτελούν το ισοδύναμο των περίφημων ρωσικών S-300 και S-400 και, σύμφωνα με πολλούς (αν και όχι όλους…), είναι σε θέση να σταματήσουν το μπαράζ των αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων που δέχεται η Ουκρανία, με αποτέλεσμα να έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος των ενεργειακών της υποδομών, αλλά και ο στρατός της να υφίσταται σημαντικές απώλειες. Και αυτό παρά το ότι θα απαιτηθεί χρόνος ώστε να εκπαιδευθούν οι Ουκρανοί στη χρήση του συστήματος, όπως παραδέχθηκε και ο Μπάιντεν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

«Η σημερινή βοήθεια περιλαμβάνει για πρώτη φορά το σύστημα αεράμυνας Patriot, το οποίο έχει την ικανότητα να καταρρίπτει πυραύλους Κρουζ, μικρού βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς και αεροσκάφη σε σημαντικά μεγαλύτερο υψόμετρο από ό,τι τα συστήματα που είχαν παρασχεθεί μέχρι σήμερα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπλίνκεν στη δήλωσή του.

Η αλήθεια πάντως είναι πως η επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ δεν είχε κυρίως στόχο να τις πείσει για την ανάγκη να τον προμηθεύσουν με περισσότερα και καλύτερα όπλα. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει και χωρίς τη φυσική του παρουσία, ενώ είναι κάτι που γνωρίζουν καλύτερα οι ίδιοι οι Αμερικανοί, καθώς παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του πολέμου και είναι σε θέση να αξιολογούν τις δυνατότητες της Ρωσίας.

Ο σκοπός της επίσκεψης

Επί της ουσίας, στόχος ήταν ο ίδιος να διαπιστώσει από πρώτο χέρι το πραγματικό κλίμα που επικρατεί στις ΗΠΑ και τις προθέσεις τους και, ταυτόχρονα, να στείλει ένα διπλό μήνυμα: Αφενός προς τους Ουκρανούς, ότι οι Ρώσοι, παρά τους διαρκείς βομβαρδισμούς, δεν είναι πλέον σε θέση να απειλήσουν την ασφάλεια του Ζελένσκι (πριν αναχωρήσει, άλλωστε, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο Μπαχμούτ). Αφετέρου προς τους Αμερικανούς, και ειδικά τους Ρεπουμπλικανούς και τους ψηφοφόρους τους, ότι τώρα δεν είναι η στιγμή να μειωθεί η στήριξη και η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία – κάτι που πολλοί φοβούνται από τη στιγμή που το κόμμα του Τραμπ θα αναλάβει και επισήμως τον έλεγχο της Βουλής.

Οσο για την αντίδραση της Μόσχας στην επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ, ήταν αναμενόμενη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, από αυτή δεν θα προκύψει τίποτα καλό, ενώ δεν υπάρχουν πλέον πιθανότητες ειρηνευτικών συνομιλιών με το Κίεβο. «Η προμήθεια όπλων συνεχίζεται και διευρύνεται. Ολα αυτά, φυσικά, οδηγούν σε κλιμάκωση της σύγκρουσης. Αυτό δεν θα βγει σε καλό για την Ουκρανία» τόνισε.