Έτοιμη να ανοίξει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου είναι η Ρωσία. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει αύξηση της ζήτησης του φυσικού αερίου από την Ευρώπη. Σύμφωνα με το CNN, η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Yamal-Europe, ο οποίος είχε προηγουμένως διακοπεί για πολιτικούς λόγους, βάσει δήλωσης του Alexander Novak.
«Η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει επίκαιρη, καθώς η έλλειψη φυσικού αερίου παραμένει, και έχουμε κάθε ευκαιρία να επαναλάβουμε τις προμήθειες. Για παράδειγμα, ο αγωγός Yamal-Europe, ο οποίος σταμάτησε για πολιτικούς λόγους, παραμένει αχρησιμοποίητος», είπε ο Novak. Υπάρχει αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου από την Ευρώπη, είπε ο Νόβακ, σύμφωνα με το TASS.
Πετρέλαιο: Αναμένεται μείωση παραγωγής από το νέο έτος
«Συνεχίζουμε να θεωρούμε την Ευρώπη ως μια πιθανή αγορά για την πώληση των προϊόντων»
«Σήμερα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι υπάρχει ζήτηση για το φυσικό αέριο μας. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να θεωρούμε την Ευρώπη ως μια πιθανή αγορά για την πώληση των προϊόντων μας. Είναι σαφές ότι ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία εναντίον μας, η οποία έληξε με πράξεις δολιοφθοράς κατά του Nord Stream», είπε.
Η Ρωσία βρίσκεται σε ενεργειακή αντιπαράθεση με την Ευρώπη από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Τον Μάιο, μόλις 44 ώρες αφότου η Ουκρανία μείωσε τη ροή φυσικού αερίου μέσω της επικράτειάς της προς την Ευρώπη, κατηγορώντας την παρέμβαση των ρωσικών στρατευμάτων, η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες μέσω του αγωγού Yamal-Europe που διασχίζει την Πολωνία.
Ακόμη, σταμάτησε να στέλνει φυσικό αέριο σε έναν διανομέα στη Γερμανία. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, η Gazprom αναγκάστηκε να αναστείλει τις προμήθειες λόγω κυρώσεων στη μητρική της εταιρεία, EuRoPol GAZ. Τον Δεκέμβριο, η παροχή αερίου από τη Δύση προς την Ανατολή από τη Γερμανία στην Πολωνία διακόπηκε επίσης προσωρινά, «έπεσε στο μηδέν», αναφέρει το TASS.
Μειώθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ
Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 20,1% στο διάστημα Αυγούστου-Νοεμβρίου, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της αντίστοιχης περιόδου των πέντε τελευταίων ετών, δηλαδή πάνω από τον στόχο του 15% που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες (για την περίοδο Αυγούστου 2022-Μαρτίου 2023), ανακοίνωσε η Eurostat.
Λόγω της δραστικής μείωσης στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι 27 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν στο τέλος Ιουλίου να περιορίσουν σε εθελοντική βάση την κατανάλωση από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Ο στόχος ήταν να μειωθεί η κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια.