Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ κατηγορεί τη Δύση ότι είναι αυτή που απειλεί με πυρηνικό πόλεμο και όχι η Μόσχα, διεθνή Μέσα παρουσιάζουν την ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) που αναφέρεται στο χειρότερο σενάριο για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Διαβάστε επίσης: Λαβρόφ: Η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να δολοφονήσει τον Πούτιν
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανάλυση, η Ρωσία προετοιμάζεται για να κάνει νέα εισβολή στην Ουκρανία και, συγκεκριμένα, από το βόρειο τμήμα της χώρας.
Διαβάστε επίσης: Βλαντίμιρ Πούτιν: Τι λέει Ρώσος εμπειρογνώμονας για την υγεία του
Όπως αναφέρεται, η Μόσχα έχει έτοιμο το νέο σχέδιο εισβολής από τον Οκτώβριο με αφετηρία τη Λευκορωσία, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να στηρίζεται στις πλάτες του καλού του φίλου και πιο στενού του συμμάχου, Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Ο Πούτιν αποκαλεί «πόλεμο» την εισβολή
Η Ρωσία έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της στη Λευκορωσία, κάτι που σύμφωνα με το ISW, αποτελεί μέρος των προετοιμασιών για μια νέα επίθεση και όχι μέρος των συνεχιζόμενων στρατιωτικών γυμνασίων.
Ο διαβόητος Ρώσος φιλοπόλεμος στρατιωτικός blogger Ίγκορ Γκιρκίν, ο οποίος ήταν κάποτε στρατιωτικός διοικητής και τον περασμένο μήνα κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία 298 ανθρώπων μετά την κατάρριψη της πτήσης 17 της Malaysia Airlines, επιβεβαιώνει την πιθανότητα εισβολής, σύμφωνα με το ISW.
O Γκιρκίν «βλέπει» δύο σενάρια. Είτε η Ρωσία θα εισβάλει από τη Λευκορωσία σε μια προσπάθεια να καταλάβει εδάφη, είτε θα μπορούσε να το κάνει ως μια επιχείρηση αντιπερισπασμού για να αποσπάσει τις ουκρανικές δυνάμεις από άλλα μέρη της χώρας.
Πώς έχει η κατάσταση στα πολεμικά μέτωπα
Οι λόγοι για την αύξηση των δυνάμεων της Ρωσίας στη Λευκορωσία παραμένουν «αμφίσημοι», σημειώνει το ISW. Το Ινστιτούτο, όπως και ο Γκιρκίν, θεωρεί ότι οι κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων θυμίζουν περισσότερο προετοιμασίες για εισβολή. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, το ISW δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής.
Έτοιμοι και για επίθεση στο Λουγκάνσκ
Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός έχει δημιουργήσει «πολύ πιο ξεκάθαρα» τις προϋποθέσεις για μια νέα επίθεση στη βορειοδυτική Περιφέρεια του Λουγκάνσκ, διαπιστώνει το ISW.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα αυξήθηκαν τα τρένα που μετέφεραν προσωπικό, στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά σε περιοχές όπου διεξάγονται μάχες.
Πλάνα δείχνουν επίσης ένα τρένο φορτωμένο με ρωσικά άρματα μάχης να κατευθύνεται προς το Λουγκάνσκ, ενώ το ISW είχε προηγουμένως επιβεβαιώσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις μετέφεραν επίλεκτα αερομεταφερόμενα στρατεύματα από τη Χερσώνα και το Χάρκοβο προς τη συγκεκριμένη περιοχή.
Ο Πούτιν και η κοινή γνώμη
Όπως αναφέρει η Daily Telegraph, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πραγματοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες μια σειρά από δημόσιες εμφανίσεις, σε μια προσπάθεια του να κερδίσει την κοινή γνώμη μετά τις αποτυχίες στην Ουκρανία. Η βρετανική εφημερίδα, μάλιστα, τις χαρακτηρίζει «ντροπιαστικές».
Ο Πούτιν έχει κάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις σε ρωσικές πόλεις, κάνοντας γενικές δηλώσεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι που αποτελεί μια ξεκάθαρη στροφή σε σχέση με την αξιοσημείωτη απουσία του από τη δημόσια ζωή κατά τους πρώτους δέκα μήνες του πολέμου.
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να «διαλύσει» τη Ρωσία, λέγοντας σε συνέντευξή του που προβλήθηκε στην κρατικη τηλεόραση ότι η εισβολή του στην Ουκρανία είχε στόχο να «ενώσει τον ρωσικό λαό».
«Διαίρει και βασίλευε, αυτό προσπαθούσαν πάντα να πετύχουν και εξακολουθούν να προσπαθούν να το κάνουν», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.
«Αλλά ο στόχος μας είναι διαφορετικός: είναι να ενώσουμε τον ρωσικό λαό», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Το τελεσίγραφο του Λαβρόφ
Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ. Στις αρχές Δεκεμβρίου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη για να συζητήσει προτάσεις για το τέλος του πολέμου, ωστόσο σε σημερινές του δηλώσεις έστειλε τελεσίγραφο στην Ουκρανία και τη Δύση.
Ο Λαβρόφ κατηγόρησε και αυτός τη Δύση, λέγοντας ότι «επιδιώκει να δολοφονήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και κινδυνεύει με πυρηνικό πόλεμο».
«Η Ουάσινγκτον προηγείται των άλλων στις προκλήσεις, καθώς ορισμένοι ‘ανώνυμοι αξιωματούχοι’ του Πενταγώνου εξέφρασαν πράγματι απειλές για την πραγματοποίηση ενός «αποκεφαλιστικού χτυπήματος» στο Κρεμλίνο, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί απειλή απόπειρας δολοφονίας του Ρώσου προέδρου», είπε ο Ρώσος υπουργός.
Παράλληλα, προειδοποίησε πως «εάν τέτοιες ιδέες πραγματικά μελετώνται από κάποιον, τότε αυτός ο ‘κάποιος’ θα πρέπει να σκεφτεί καλύτερα τις πιθανές συνέπειες τέτοιων σχεδίων».
Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι προβάλλει αδιάκοπα «με ανεύθυνες εικασίες ότι η Ρωσία είναι δήθεν στα πρόθυρα χρήσης πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας».
«Η πολιτική πορεία της Δύσης, η οποία στοχεύει στην πλήρη συγκράτηση της Ρωσίας, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Φέρει τους κινδύνους μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης πυρηνικών δυνάμεων» ισχυρίστηκε ο Λαβρόφ.
Έπειτα πρόσθεσε: «Μας ανησυχεί βαθύτατα η διαπίστωση της προπαγανδιστικής ρητορικής που επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και γενικά στη Δύση σχετικά με το ζήτημα των πυρηνικών όπλων».
Τέλος, ο Ρώσος ΥΠΕΞ έδωσε τελεσίγραφο ότι η Ουκρανία και η Δύση πρέπει να αποδεχτούν τα αιτήματα της Ρωσίας για «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» του ουκρανικού εδάφους, σε διαφορετική περίπτωση «ο ρωσικός στρατός θα ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα».