Σε θρίλερ έχει μετατραπεί η ζωή της Εύας Καϊλή, η οποία εξακολουθεί να παραμένει πίσω από τα κάγκελα των γυναικείων βελγικών φυλακών του Σαιν-Ζιλ. Η κ. Καϊλή φέρεται να αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες, που άπτονται διαφθοράς, ξεπλύματος χρήματος και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, με την υπόθεση να κρίνεται το επόμενο διάστημα στις δικαστικές αίθουσες.
Ούτε η ίδια δεν μπορεί να πιστέψει πώς έχει εξελιχθεί η ζωή της, καθώς πριν από την σύλληψή της, όλα έμοιαζαν ονειρικά για την όμορφη Εύα. Από τις ξέγνοιαστες στιγμές και τις ανέμελες πόζες με τον Σάκη Ρούβα και τον Ηλία Ψινάκη όταν ήταν μόλις 27 ετών και από τις ομιλίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέκα χρόνια αργότερα, πλέον μετρά τις ημέρες προκειμένου να καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης.
Εύα Καϊλή: Δεσμεύτηκε το οικόπεδο που είχαν αγοράσει με τον Τζιόρτζι στην Πάρο
Πιο ανέμελη από ποτέ…
Στις εθνικές εκλογές του 2004 ήταν η νεότερη υποψήφια, θέτοντας υποψηφιότητα στην Α΄ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ. Βρέθηκε σε εκλόγιμη θέση, αλλά τελικά την έδρα κράτησε ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, να κρατήσει την έδρα της.
Γνωστή ήδη στο Πανελλήνιο, όπου εμφανιζόταν γινόταν είδηση. Μία από αυτές τις εμφανίσεις της, ήταν και η παρουσία της στο πλάι του Σάκη Ρουβά και του Ηλία Ψινάκη στην παρουσίαση ενός δίσκου του τραγουδιστή.
Σε αυτήν την φωτογραφία η πολλά υποσχόμενη -τότε- Εύα δείχνει πιο ξέγνοιαστη από ποτέ.
Μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου
Στις εκλογές του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και έγινε η νεότερη βουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Διατήρησε την έδρα της και στις εθνικές εκλογές του 2009.
Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής της θητείας, η Καϊλή διετέλεσε μέλος στις κοινοβουλευτικές επιτροπές Μορφωτικών και Εκπαιδευτικών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Απόδημου Ελληνισμού. Υπήρξε, επίσης, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ), στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ε.Ε. για την Μεσόγειο. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε συνέδρια και σε ειδικές αποστολές στο εξωτερικό.
Ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου, τον Νοέμβριο 2011, η Καϊλή ανακοίνωσε την άρνησή της να υποστηρίξει την κυβέρνηση, γεγονός που θα άφηνε την κυβέρνηση με την υποστήριξη μόνο 151 βουλευτών από τους 300 βουλευτές. Αργότερα, υπαναχώρησε και ο Παπανδρέου κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης από τους 155 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Στις εκλογές του 2012 αναδείχθηκε πρώτη σε ψήφους, αλλά δεν ανέλαβε, λόγω της απόφασης του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης. Την περίοδο 2013-2014 διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών του υπουργείου Εσωτερικών.
Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Στις ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη για ευρωβουλευτής με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη (S&D), έχοντας λάβει 122.054 ψήφους. Από τότε και μέχρι σήμερα, η Καϊλή είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στην Ευρώπη μέχρι τη σύλληψή της τον Δεκέμβριο του 2022.
Το 2018 ήταν η αποδέκτης του βραβείου Ευρωβουλευτής της Χρονιάς για την Ψηφιακή Εποχή και τις Νέες Τεχνολογίες. Όλα μέχρι εκείνη την στιγμή έβαιναν κάτι παραπάνω από καλά για την Εύα Καϊλή.
Στις 18 Ιανουαρίου 2022 η Καϊλή έγινε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την εκλογή της στον πρώτο γύρο των εκλογών με 454 ψήφους.
Η προσωπική ευτυχία
Στα 41 της χρόνια έχει σκεφτεί εδώ και χρόνια ότι θα ήθελε ένα παιδί, μάλιστα, όπως είχε δηλώσει «Ο σκοπός μου είναι να είμαι με έναν άνθρωπο που να τον αγαπάω και να με νοιάζεται, να είμαστε καλά μαζί και αυτό να μας οδηγήσει στην οικογένεια».
Στο πρόσωπο του Ιταλού αγαπημένου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, με τον οποίο γνωρίστηκαν στις Βρυξέλλες, θα βρει όλα όσα ονειρευόταν. Εκείνος, ειδικός σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φάνταζε ιδανική επιλογή για την δημιουργία της οικογένειας που ήθελε η Εύα Καϊλή.
Η σχέση του Τζόρτζι με τον Παντσέρι (μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) ξεκίνησε πριν από περίπου 13 χρόνια. «Στην πραγματικότητα, η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο έγινε λίγο πριν από τη μετακίνηση του Τζόρτζι στις Βρυξέλλες: σύμφωνα με όσα υποστήριξε, τον συνάντησε σε ένα συνέδριο. “Του ζήτησα να με πάρει για πρακτική άσκηση και το έκανε”. Από εκεί ξεκίνησε μια μακρά συνεργασία. Με την πάροδο των ετών, ο Παντσέρι έγινε ο de facto μέντορας του Τζόρτζι, η φιγούρα αναφοράς για τον νεαρό ενθουσιώδη Ευρωπαίο που έκανε τα πρώτα του βήματα στις αίθουσες του Ευρωκοινοβουλίου. Διετέλεσε βοηθός του και τον γνώρισε στους πολιτικούς κύκλους.
Όπερ και εγένετο… γάμος που επισφραγίστηκε με την έλευση της κόρης της Αριάδνης.
«Είπα στον πατέρα μου ‘πάρε τη βαλίτσα με τα χρήματα και τα μπιμπερό’»
Όλα αυτά μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, όπου η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, συνελήφθη (μαζί με τον σύζυγό της) ως ύποπτη για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς που περιλαμβάνει νυν και πρώην ευρωβουλευτές, βοηθούς και άλλα δημόσια πρόσωπα από το ευρωπαϊκό περιβάλλον στις Βρυξέλλες.
Και οι δύο τους φέρονται να έπαιρναν λεφτά από το Κατάρ.
Μετά τις πρώτες συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν , οι ανακριτές συνέλαβαν τον πατέρα της κ. Καϊλή, ο οποίος είχε επίσης μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα και βρισκόταν σε διαδικασία μετακίνησης, αφού είχε προειδοποιηθεί για την έρευνα από συνεργούς, όπως εκτιμούν οι ανακριτές, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι ο πατέρας της Εύας Καϊλή αφέθηκε αμέσως ελεύθερος. Μέχρι και σήμερα ο πατέρας της Εύας Καϊλή εξακολουθεί να βρίσκεται στις Βρυξέλλες στο πλευρό της κόρης του, ενώ είναι αυτός που έχει αναλάβει πλέον και την φροντίδα της μικρής Αριάδνης.
Οι έρευνες για το Qatargate συνεχίζονται…
Η La Repubblica μεταφέρει τι φέρεται να είπε η Εύα Καϊλή στους αστυνομικούς που την ανέκριναν μετά τη σύλληψή της στην επιχείρηση της 9ης Δεκεμβρίου, όπου κλήθηκε να απαντήσει σε τρία βασικά ερωτήματα:
- Σε ποιον ανήκαν τα λεφτά
- Γιατί βρέθηκαν στο σπίτι της
- Γιατί ζήτησε από τον πατέρα της να τα κρύψει όταν έμαθε για τη σύλληψη του Τζόρτζι
«Μετά τη σύλληψη του συντρόφου μου μπήκα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί είχε συλληφθεί» φέρεται να λέει η Καϊλή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στους Βέλγους αστυνομικούς.
Στη συνέχεια φέρεται να τους είπε ότι βρήκε τη βαλίτσα με τα χρήματα, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα κινητό τηλέφωνο: «οπότε τηλεφώνησα στον πατέρα μου, ο οποίος ήταν με την κόρη μου. Του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα. Ήταν μια βαλίτσα από τον Παντσέρι που φύλαγε ο σύντροφός μου. Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα ήταν με την κόρη μου γιατί είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα».
Η Εύα Καϊλή, κατά τη La Repubblica, στη συνέχεια περιέγραψε τα τηλεφωνήματα που έκανε: «Στην αρχή προσπάθησα να καλέσω τον Παντσέρι αλλά δεν τον βρήκα οπότε προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπέλα και τη Μαρία Αρένα. Δεν γνώριζαν γιατί δεν απαντούσε ο Παντσέρι».
Η ελληνίδα ευρωβουλευτής περιέγραψε, επίσης, ότι «άνοιξα τη βαλίτσα, άνοιξα και το χρηματοκιβώτιο. Ήξερα ότι (σ.σ. ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι) φύλαγε κάτι για το πρώην αφεντικό του, τον Αντόνιο Παντσέρι και πιθανόν για το σημερινό αφεντικό του, τον Αντρέα Κοτζολίνο».
Στην ίδια κατάθεση η Εύα Καϊλή αναφέρεται και σε μια άλλη βαλίτσα με χρήματα που ήταν στο σπίτι: «Αυτά τα χρήματα ήταν αυτα που είχε δανειστεί (σ.σ. ο Τζιόρτζι) για την αγορά του διαμερίσματος». Σύμφωνα με τη La Repubblica το δάνειο για την αγορά του διαμερίσματος στις Βρυξέλλες ήταν στο όνομα της Εύας Καϊλή και τα μετρητά «ήταν η συνεισφορά του συντρόφου μου. «Στην τσάντα αυτή ήταν περίπου 50-60.000 ευρώ, δεν ξέρω γιατί δεν είχα πρόθεση να ερευνήσω τις υποθέσεις του».
Η έρευνες για το Qatargate συνεχίζονται και το σίγουρο είναι ότι θα εξακολουθούν να μας κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον.