Έντονες είναι οι αντιδράδεις των καλλιτεχνών καθώς και των σπουδαστών των δραματικών σχολών βλέποντας τα πτυχία τους να υποτιμώνται στο βαθμό αποφοίτου λυκείου, με βάση την απόφαση των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών. Την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου εκατοντάδες άτομα βρέθηκαν στην οδό Μπουμπουλίνας με πανό και πλακάτ, να φωνάζουν συνθήματα και να απαιτούν την απόσυρση των διατάξεων που οι Τ.Ε μετατρέπονται σε Δ.Ε με τις ανάλογες μισθολογικές επιπτώσεις. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΗ και της Π.Ο.Θ.Α συναντήθηκαν με εκπροσώπους της κυβέρνησης χωρίς να οδηγηθούν σε κάποια σημαντική εξέλιξη, αντιθέτως να λάβουν την ειρωνική απάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη ότι έχουν πέσει «θύματα παραπληροφόρησης».
Δυναμική κινητοποίηση καλλιτεχνών στο υπ. Πολιτισμού για την υποβάθμιση των πτυχίων τους
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος Π.Ο.Θ.Α Κώστας Κεχαγιόγλου
«Παρά τη συνάντηση μας με τον κο Γιατρομανωλάκη καθώς και τη Γενική Γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιώργο Βούτσινο και τη Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Ελένη Δουνδουλάκη, οι οποίοι προσπαθούν να μιλήσουν για «παρεξήγηση» ή «παρερμηνεία» η κατάσταση είναι απόλυτα αδιέξοδη.
Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση απαξιώνει τους ανθρώπους του Πολιτισμού. Μετά από τα εξαιρετικά δύσκολα χρόνια της πανδημίας, στα οποία απέδειξε ότι δεν μας θεωρεί επαγγελματίες, αλλά κάποιους περίεργους που κάνουν το χόμπι τους, έρχεται να επικυρώσει και νομοθετικά αυτή την άποψη.
Με το ΠΔ 85/2022 και τις υπογραφές της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελαροπούλου, μας κατατάσσει στην βαθμίδα ΔΕ, δηλαδή εξισώνει με απλούς αποφοίτους λυκείου, τους αποφοίτους των δραματικών σχολών, των ωδείων, των κινηματογραφικών σχολών και των σχολών χορού.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο καθ’ ύλην αρμόδιος από την πλευρά του ΥΠΠΟ, προσπαθεί να υποτιμήσει το ζήτημα, λέγοντας ότι η ρύθμιση αυτή αφορά μόνο την εργασιακή σχέση των εργαζόμενων αυτών με τους ΟΤΑ και άλλους δημόσιους φορείς. Δηλαδή η δυσμενής εργασιακή μεταβολή που αφορά τους εργαζόμενους σε δημοτικές καλλιτεχνικές σχολές, δεν είναι κατά τη γνώμη του κάτι σημαντικό.
Της προτείνουμε να το ξανασκεφτεί πολύ σοβαρά. Όπως μας βρήκε απέναντί της τα χρόνια της πανδημίας, έτσι θα μας βρει απέναντί της και τώρα. Δεν θα ανεχθούμε την ηθική και επαγγελματική υποτίμηση που επιχειρεί, ούτε την περεταίρω υποβάθμιση των Σπουδών μας. Σήμερα, Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου θα συναντηθούμε με τον Αλέξη Τσίπρα και έχουμε ζητήσει συναντήσεις και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ενώ θα συνεχίσουμε μέσα στις επόμενες μέρες θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας.»
Ο Άρης Λάσκος, Γενικός Γραμματέας του Σ.Ε.Η
«Μετά τις συναντήσεις μας στο ΥΠΠΟΑ μεταξύ του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη και εκπροσώπων καλλιτεχνών η κυβέρνηση φαίνεται να εμμένει στο επίμαχο προεδρικό διάταγμα και μάλιστα με ανυποχώρητη στάση. Οι δηλώσεις του κου Γιατρομανωλάκη για παρερμηνεία από μέρους μας είναι εσκεμμένη προσπαθώντας να παρουσιάσουν ένα μέρος της αλήθειας. Δείχνουν σκληρή στάση απάναντι μας και το μόνο που μας πρότειναν είναι να στείλουμε γραπτώς τις παρατηρήσεις μας. Η δική μας απάντηση είναι η έντονη απαίτηση μας για ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος, σε διαφορετική περίπτωση εξετάζουμε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας ακόμα και απεργίες. Βιώνουμε μια ηθική απαξιώση πλήττοντας την επαγγελματική μας υπόσταση και δεν θα την αφήσουμε αναπάντητη.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Δραματικής Τέχνης Σ.Ε.ΔΡΑ.ΤΕ Ελισάβετ Σταυρίδου
«Αυτό που όλοι διαβάσαμε στο ΠΔ, δεν είναι κάτι καινούριο. Μόνο οι απόφοιτοι των Καλλιτεχνικών Σχολών μέχρι το 2003 ήμασταν ΤΕ, οι απόφοιτοι μετά το 2003 ήταν ΔΕ. Εδώ και πολλά χρόνια όλοι εμείς οι ηθοποιοί που διδάσκουμε στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (σύμφωνα με το ΦΕΚ 204, τεύχος Β΄, 2/3/2001, οπότε και έγινε η Σύσταση Εκπαιδευτικού Κλάδου) είχαμε ενημερώσει και προειδοποιήσει το Σ.Ε.Η. για τον κίνδυνο να φτάσουμε στην κατάσταση που έχουμε βρεθεί τώρα.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2020 το Σ.Ε.Η. στέκεται στο πλευρό μας και διεκδικεί τα νόμιμα δικαιώματα μας.» και συνεχίζει «ας ενωθούμε όλοι για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας ως πολίτες ενός κράτους δημοκρατικού, ευνομούμενου το οποίο πρέπει να είναι επικεντρωμένο στον πολίτη και όχι στα συντεχνιακά και κομματικά συμφέροντα.
Τα τεχνολογικά ιδρύματα σ’ όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη ανήκουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και είναι Ανώτατα, όπως έγιναν και στην Ελλάδα ΑΤΕΙ, πλην επτά τμημάτων ΤΕΙ και των Καλλιτεχνικών Σχολών.Όφειλε λοιπόν η πολιτεία να αναβαθμίσει τα διπλώματα στο επίπεδο 6, με διαδικασίες εξομοίωσης, όπως ζητάμε από το 2018.
Η διαδικασία εξομοίωσης είναι δουλειά του κράτους και πρέπει να γίνει από το κράτος. Εξάλλου οι Ανώτατες Σχολές στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι 3 χρόνια, γι’ αυτό και πανεπιστήμια στο εξωτερικό δέχονται τα διπλώματα μας και μας κατατάσσουν στα Μεταπτυχιακά τους Τμήματα, ενώ το ελληνικό κράτος δεν τα δέχεται λόγω μη αναγνώρισης του βασικού πτυχίου. Σημειωτέον πως αυτό το Δίπλωμα, μας δίνεται από το ίδιο το κράτος μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει ως καλλιτέχνες, δικαίωμα στη γνώση, στην αναβάθμιση και εξέλιξη των σπουδών μας. Από τη μια έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις ιδεοληψίες και τα συντεχνιακά συμφέροντα και από την άλλη
ένα φοβικό, γραφειοκρατικό, τιμωρητικό, κράτος.Φτάνει πια!»
- Ανατριχιαστικά στοιχεία για τη δολοφονία στην Εύβοια: Με μαξιλάρι έπνιξαν τον πατέρα τους – Ποιο ήταν το κίνητρό τους
- Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα στήριξης 107 πλημμυροπαθών οικογενειών από τo Μαζί για το Παιδί και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών
- Τασσώ Καββαδία: Η γυναίκα που δεν φοβήθηκε να χτίσει μια ολόκληρη καριέρα… στον ρόλο της κακιάς!