«Το ερώτημα δεν είναι αν έρχεται μπλακ άουτ, αλλά πότε θα έρθει», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Κλαούντια Τάνερ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή της προετοιμάζεται εντατικά για το ενδεχόμενο εκτεταμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Welt, η υπουργός Άμυνας της Αυστρίας εξήγησε τα μέτρα που λαμβάνει η αυστριακή κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Όπως ανέφερε, διεξάγονται τακτικά ασκήσεις ετοιμότητας, ενώ μέχρι το 2025 θα πρέπει να επενδυθούν συνολικά 180 εκατομμύρια ευρώ στην επέκταση 100 «αυτοδύναμων» στρατώνων, οι οποίοι θα διαθέτουν ενεργειακή επάρκεια τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Δώδεκα στρατόπεδα θα έχουν ρόλο-κλειδί σε περίπτωση κρίσης, ώστε να μπορούν να αποτελέσουν σημεία επαφής για τα σώματα ασφαλείας και τις δυνάμεις πολιτικής προστασίας.
«Η αστυνομία, η πυροσβεστική, οι μονάδες πολιτικής προστασίας και ο στρατός διεξάγουν τακτικά κοινές ασκήσεις, συχνά με τη συμμετοχή δήμων και σχολείων. Διανέμουμε επίσης σε δημόσιους χώρους φυλλάδια με τίτλο ‘Μπλακάουτ – και μετά;’, παρέχοντας στους πολίτες συμβουλές για το πώς να συμπεριφερθούν σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, καθώς και πώς να προμηθευτούν και να αποθηκεύσουν εγκαίρως βασικά είδη», εξήγησε η Κλαούντια Τάνερ.
Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Γνωρίζατε ότι την τέταρτη ημέρα ενός μπλακ άουτ, το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν θα μπορούσε πλέον να φροντίσει τον εαυτό του;»
«Να προσδιοριστεί το όριο του πολέμου στην Ουκρανία»
Η Τάνερ μίλησε και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τον ως «πόλεμο φθοράς» και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις θα περιοριστούν πιθανόν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προκειμένου να γίνουν οι προετοιμασίες για μια νέα επίθεση την άνοιξη.
Σχολιάζοντας τα σενάρια περί παρασκηνιακών διεργασιών για ενδεχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε πως «είναι σημαντικό να γίνονται συνομιλίες στο παρασκήνιο και να πέφτει το βάρος όλο και περισσότερο στη διπλωματία», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «μπορεί κανείς να το δει αλλιώς, ότι η Δύση, η οποία εδώ και μήνες στηρίζει την Ουκρανία με εξοπλισμούς και δισεκατομμύρια ευρώ, πρέπει να συνεργαστεί με το Κίεβο, προκειμένου να προσδιοριστεί το όριο αυτού του πολέμου και το πότε θα είχε νόημα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σε κατάλληλο πλαίσιο».