Ο διάσημος ανά την Ευρώπη Mr Blue και ακόμα 53 σπάνιες νανοχήνες από τον Αρκτικό Κύκλο απολαμβάνουν τον ζεστό ελληνικό χειμώνα στα υγρολίβαδα της λίμνης Κερκίνης.
Μαζί τους βρίσκονται και έξι μικρά νανοχηνάκια, τα πρώτα της φετινής χρονιάς, τα οποία οι γονείς τους φροντίζουν ως κόρη οφθαλμού και όχι άδικα, μιας και τα τελευταία χρόνια η αναπαραγωγική επιτυχία για τα μέλη του φιννοσκανδικού πληθυσμού δεν είναι δυστυχώς δεδομένη.
Αμερικανικό μινκ βρέθηκε να κολυμπά στον Κηφισό
Στην Κερκίνη ξεχειμωνιάζει, όπως κάθε χρόνο, και ο διάσημος Mr Blue με την οικογένειά του, καθώς και μια νανόχηνα με δακτυλίδι πορτοκαλί χρώματος που είναι -κατά πάσα πιθανότητα- ο κύριος Φιν.
Η νανοχήνα (Anser erythropus) είναι απειλούμενο μεταναστευτικό είδος και ο γενετικά ξεχωριστός φιννοσκανδικός πληθυσμός που ξεχειμωνιάζει σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία δεν υπερβαίνει τα 80 αναπαραγωγικά ζευγάρια.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γεωργία Αλεξοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, «ο Μr Blue χάρη στον πομπό που έχει πάνω του μας παρέχει πολύτιμες και χρήσιμες πληροφορίες για το μεγάλο ταξίδι που κάνουν κάθε χρόνο οι νανόχηνες, για τους σταθμούς ξεκούρασης και γενικότερα για τον τρόπο επιβίωσής τους. Ο Mr. Blue είναι αναγνωρίσιμη νανόχηνα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, οπότε έτσι υπάρχουν ολοκληρωμένες πληροφορίες για το πώς κινούνται και διαβιούν οι πληθυσμοί».
Όσο για τον κύριο Φιν, αν και δεν μονοπωλεί συχνά τα φώτα της δημοσιότητας, όπως ο Mr Blue, εντούτοις φαίνεται πως είναι ο πάτερ-φαμίλιας του πληθυσμού της νανόχηνας, αφού σε 17 χρόνια ζωής μετρά συνολικά 22 απογόνους.
«Όχι και μικρό επίτευγμα για ένα πουλί που κάθε χρόνο ταξιδεύει από τη Φινλανδία στην Ελλάδα και πίσω πάλι» τονίζει η κ. Αλεξοπούλου, επισημαίνοντας πως «νΝανόχηνα αυτή έχει ένα πορτοκαλί δαχτυλίδι στο πόδι της, οπότε είναι αναγνωρίσιμη, και από την ετήσια παρουσία της στην περιοχή της Κερκίνης γνωρίζουμε πόσα χρόνια κάνει αυτό το ταξίδι και έχει αναπαραγωγική δραστηριότητα».
Σε έναν άλλο αγαπημένο ελληνικό προορισμό της νανόχηνας, το Δέλτα του Έβρου, βρέθηκαν πρόσφατα ειδικοί στη διατήρηση του είδους από Ουγγαρία, Λιθουανία, Εσθονία, Φινλανδία και Ελλάδα για την 3η συνάντηση Παρακολούθησης του Προγράμματος Life LWfG Climate.
Στο Δέλτα του Έβρου η κύρια δράση είναι η αύξηση του διαθέσιμου βιοτόπου με τη βελτίωση των λιβαδιών στο δυτικό μέρος του υγροτόπου.
Η δράση θα υλοποιηθεί κυρίως με την αγορά εγκαταλελειμμένων γεωργικών εκτάσεων και με έργα αποκατάστασης και διαχείρισης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ