Μπορούν 3.500 εκλογείς να εκλέξουν τρεις βουλευτές Επικρατείας; Αυτό είναι το ερώτημα που προκύπτει από τους χαμηλούς αριθμούς των εγγραφών αποδήμων Ελλήνων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη, των μελών της κυβέρνησης και του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ με τη διασπορά και τις οργανώσεις της.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης (μιλώντας στον AΝΤ1) ο αριθμός 3.500 αντιστοιχεί στις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και όχι στις εγγραφές, αφού εξ αυτών έχουν εγκριθεί μόλις 2.600-2.700.
Ετσι, παρά το γεγονός ότι σχεδιάζεται ήδη μια νέα καμπάνια ενημέρωσης των απόδημων Ελλήνων, οι προσδοκίες της κυβέρνησης είναι πολύ χαμηλές και δεν αναμένεται ο αριθμός των εκλογέων εξωτερικού να αυξηθεί σημαντικά. Προκαλώντας σοβαρό προβληματισμό για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την εκπροσώπησή τους που ψηφίστηκε το 2019 με πολλά σκαμπανεβάσματα και αλλαγές ώσπου να επιτευχθεί ο απαιτούμενος συμβιβασμός για την εύρεση των 200 ψήφων της αυξημένης πλειοψηφίας.
Η αναφορά του συμβιβασμού εκείνου δεν είναι τυχαία. Κυβερνητικές πηγές, σε όλο το διάστημα που παρατηρείται μειωμένη συμμετοχή των αποδήμων, υποστήριζαν ότι δεν οφείλεται τόσο σε μειωμένο ενδιαφέρον όσο στους περιορισμούς που εισήχθησαν στον εκλογικό νόμο κατ’ απαίτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αφήνοντας αιχμές κυρίως προς την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ (και δευτερευόντως του ΚΚΕ) για την επιμονή του να υπάρξουν αυστηρές προϋποθέσεις για το δικαίωμα της ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού για να δώσει την ψήφο του. Ενώ και το 2021 είχε αποχωρήσει από τη Βουλή αρνούμενος να στηρίξει αλλαγές που είχε επιχειρήσει να περάσει ο Μάκης Βορίδης.
Οι έδρες
Η ιδέα των αλλαγών επανέρχεται, όμως, τώρα και μάλιστα με το απτό επιχείρημα των προβλημάτων αναλογικότητας που προκύπτουν από την αντιστοιχία 3 βουλευτών Επικρατείας σε μια δεξαμενή 3.500 ψηφοφόρων – υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας αυξήθηκε από 12 σε 15 με τον νόμο του 2019 με το σκεπτικό της συμπερίληψης των αποδήμων. Εκ των 15 τουλάχιστον ένας πρέπει να προέρχεται, υποχρεωτικά, από τον απόδημο Ελληνισμό. Η πρόταση που συζητήθηκε στο κυβερνητικό επιτελείο και το υπουργείο Εσωτερικών είναι να θεσμοθετηθεί ένας ελάχιστος αριθμός εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού για να μπορεί να εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας από την ομογένεια ώστε να εξασφαλίζεται μια ρεαλιστική αναλογικότητα εκπροσώπησης. Ενα ενδιαφέρον στοιχείο μάλιστα είναι το ενδεχόμενο οι 3 επιπλέον έδρες να χρειαστεί να επιστρέψουν στις περιφέρειες από όπου είχαν αφαιρεθεί, δηλαδή στην Α’ Αθηνών, στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών και στην Αχαΐα.
Η αντιπολίτευση
Κάθε αλλαγή, βέβαια, προϋποθέτει την ψήφιση με 200 ψήφους από τη Βουλή προκειμένου να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές. Προϋποθέτει, άρα, τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ πρόλαβε κάθε συζήτηση δημοσιοποιώντας προκαταβολικά την άρνησή του να στηρίξει τα κυβερνητικά σχέδια, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση «αντί να επιφέρει βελτίωση, θέλει να ακυρώσει το πρώτο λάθος διαπράττοντας ένα ακόμη». Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί, με πηγές της Κουμουνδούρου να απαντούν ότι το κόμμα θα πάρει θέση όταν δει την επίσημη τελική πρόταση της κυβέρνησης. Ανεπισήμως, βέβαια, θεωρείται από δύσκολο ως απίθανο να θελήσει να διευκολύνει τα κυβερνητικά σχέδια.