Κοινή στρατηγική για τη διαχείριση της ανόδου των κρουσμάτων κοροναϊού στην Κίνα αναζητεί η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε., η οποία συνεδρίασε χθες με αντικείμενο ενδεχόμενα μέτρα στις πύλες εισόδου της. Η Ευρώπη για την ώρα δεν θα ακολουθήσει την Ιταλία στην επιβολή υποχρεωτικών ελέγχων σε ταξιδιώτες από την Κίνα.
Αντιθέτως οι ΗΠΑ, αρχής γενομένης από τις 5 Ιανουαρίου, θα ζητούν αρνητικό τεστ COVID από τους ταξιδιώτες που πρόκειται να μεταβούν στη χώρα από την Κίνα, ενώ αντίστοιχο μέτρο επιβάλλουν η Ινδία και η Ιαπωνία.
Η εγκατάλειψη της πολιτικής της μηδενικής COVID στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου έχει οδηγήσει σε αλματώδη αύξηση κρουσμάτων. Ειδικοί αμφιβάλλουν αν το μέτρο των υποχρεωτικών τεστ θα είναι ικανό να εμποδίσει την εξάπλωση νέων παραλλαγών του ιού και επισημαίνουν τη σημασία της αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης στις πύλες εισόδου.
Αρση περιορισμών
H κινεζική κυβέρνηση ήρε τους δρακόντειους περιορισμούς που αποσκοπούσαν στη μηδενική διάδοση του κορωνοϊού στις αρχές Δεκεμβρίου, υποχωρώντας μπροστά στο έντονο κύμα κοινωνικής διαμαρτυρίας. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι κινεζικές αρχές έχουν ανακοινώσει μόλις επτά θανάτους από κορωνοϊό, καθώς και μερικές χιλιάδες κρούσματα ημερησίως. Οι αριθμοί θεωρούνται από τους ειδικούς μη πειστικοί. Εν συνεχεία, η εθνική υγειονομική επιτροπή της χώρας ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις καθημερινές ενημερώσεις, τις οποίες θα αναλάβει άλλη υγειονομική υπηρεσία, χωρίς να είναι γνωστό κάθε πότε θα γίνονται αυτές. Στο μεταξύ, όμως, κάποιες κινεζικές επαρχίες δημοσιεύουν δικά τους, εντελώς διαφορετικά και πολύ υψηλότερα νούμερα.
Το αμερικανικό κέντρο πρόληψης νοσημάτων (CDC) εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την έλλειψη διαφάνειας από την πλευρά των κινεζικών αρχών – όχι τόσο γύρω από τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά από την ιχνηλάτηση και την αλληλουχία των στελεχών του ιού που κυκλοφορούν εντός των συνόρων της. «Θα ήταν ωραίο να δημοσίευε η Κίνα μια σύνοψη των στελεχών που εντοπίζει», είπε ο Τζέιμς Γουντ, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλλίας στην Αυστραλία. «Αλλιώς, τελικά αυτά θα εντοπίζονται από τον γονιδιακό έλεγχο στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στους άλλους ταξιδιωτικούς προορισμούς».
Ανώνυμα δείγματα
Το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα σάρωσης ανώνυμων δειγμάτων από τις πύλες εισόδου των ΗΠΑ, ώστε σε αυτές να περιλαμβάνονται και τα αεροδρόμια του Λος Αντζελες και του Σιάτλ.
Πάντως ο Γουντ δεν θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή η διάδοση του ιού στην Κίνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ανάδυση νέων στελεχών. «Εχει ήδη υπάρξει κολοσσιαίος αριθμός λοιμώξεων σε όλο τον κόσμο», λέει ο Γουντ. «Πολύ περισσότερες λοιμώξεις από αυτές της Κίνας». Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η παραλλαγή BF.7, η οποία φαίνεται να κυριαρχεί στην Κίνα αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη έχει εντοπιστεί εδώ και μήνες, χωρίς ωστόσο να σημάνει συναγερμό, ούτε να οδηγήσει σε πίεση στα συστήματα υγείας, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Η ειδική δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, Κάρεν Γκρεπέν εκτίμησε ότι τα υποχρεωτικά τεστ πριν από την αναχώρηση από την Κίνα μπορεί να αποτρέψουν περιστατικά «υπερμετάδοσης» στο εσωτερικό των αεροπλάνων, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουν την ενδεχόμενη κυκλοφορία νέων στελεχών του ιού. «Αυτό που πραγματικά θα έπρεπε να κάνουμε τώρα ως διεθνής κοινότητα είναι να σκεφθούμε πώς να υποστηρίξουμε τον κινεζικό λαό σε αυτή τη μεταβατική φάση», είπε.
Χωρίς καραντίνα
Μεταξύ των μέτρων που αίρονται στην Κίνα είναι η υποχρεωτική καραντίνα για τους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους, που επιστρέφουν από ταξίδια στο εξωτερικό. Η καραντίνα, διάρκειας πολλών εβδομάδων, λειτουργούσε αποτρεπτικά για τα διεθνή ταξίδια, ενώ τώρα το ενδιαφέρον των Κινέζων για ταξίδια στο εξωτερικό έχει αναζωπυρωθεί. Οσο για τα υποχρεωτικά τεστ που ζητούν οι ΗΠΑ, οι Κινέζοι αδιαφορούν. Προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση του ιού στη χώρα, ο πληθυσμός έχει περάσει τα τελευταία τρία χρόνια κάνοντας συνεχώς τεστ.