Στην αρχή η μια πλευρά δεν έκρυβε πως φλερτάρει την άλλη. Το κυβερνών κόμμα έβλεπε το τρίτο σαν έναν δυνητικό κυβερνητικό εταίρο, μια και η αυτοδυναμία δεν ήταν τότε αυτοσκοπός. Τώρα, ο αρχηγός του μεγάλου κόμματος αποκαλεί τον πρόεδρο του μικρού «σοσιαλκαμμένο».
Οι σχέσεις της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ φαίνονταν κατεστραμμένες ήδη από τον Αύγουστο. Η επισύνδεση στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη είχε κάψει – στα μάτια γαλάζιων και κεντροαριστερών – οποιοδήποτε σενάριο μιας συμπόρευσής τους.
Κι όμως, πέντε μήνες μετά η ρητορική των δύο κομματικών εδρών αποδεικνύει ότι υπάρχει πιο κάτω κι απ’ το ναδίρ που έφτασαν εξαιτίας της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Ο στόχος της μονοκομματικής κυβέρνησης, που έχει θέσει το Μαξίμου, μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν οδηγηθεί στην εκλογική εξαΰλωση η Χαριλάου Τρικούπη. Γι’ αυτό, το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν προτίθεται να ρίξει τα ντεσιμπέλ της κριτικής προς το ΠΑΣΟΚ μέχρι τις κάλπες.
Η εν λόγω πόλωση είχε ξεκινήσει πολύ πριν δονήσει την εσωτερική πολιτική σκηνή το σκάνδαλο στις Βρυξέλλες. Πολύ πριν ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίσει την προφυλακισμένη πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου «δούρειο ίππο» της ΝΔ, δηλαδή. Μετά το αρχικό σοκ των υποκλοπών, η κεντροδεξιά παράταξη είχε περάσει στην αντεπίθεση αποπειρώμενη σε κάθε ευκαιρία την ταύτιση της Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου.
Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που είχε γίνει στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις στα τέλη του Αυγούστου, ο Πρωθυπουργός έλεγε «πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται εάν ψηφίσουν Ανδρουλάκη θα τους προκύψει Τσίπρας». Οπότε, η προ ημερών «προειδοποίησή» του προς τους πολίτες «οι οποίοι ενδεχομένως θα εμπιστευτούν το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές» – πάλι από κοινοβουλευτικού βήματος – πως «ο άνθρωπος (σ.σ. ο Ανδρουλάκης) θέλει να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ» δεν εξέπληξε κανέναν.
Το πέρασμα για αυτοδυναμία
Η εκτίμηση που επικρατεί στους στενούς κυβερνητικούς, αλλά και τους ευρύτερους νεοδημοκρατικούς, κόλπους θέλει την αυτοδυναμία να περνάει μέσα απ’ την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ. Εφόσον η ΝΔ κατορθώσει να βουτήξει σ’ αυτήν, έρχεται πιο κοντά σε μια δεύτερη θητεία χωρίς εταίρο. Στα γκάλοπ, λένε όσοι κεντροδεξιοί τα μελετούν, οι πράσινοι ψηφοφόροι εξακολουθούν να δηλώνουν πως έχουν θετική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη – τα ποσοστά είναι μικρότερα απ’ το παρελθόν, όμως η τάση δεν έχει αλλάξει. Παράλληλα, το κεντροαριστερό εκλογικό σώμα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τα αντι-ΣΥΡΙΖΑ αισθήματά του.
Η δε πτώση των πασοκικών ποσοστών στις δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά το Qatargate εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση ως ευνοϊκή συνθήκη για την επαναπροσέγγιση των κεντρώων ψηφοφόρων, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ απ’ το καλοκαίρι κι έπειτα. Ετσι, η τακτική της υπενθύμισης των πράσινων σκανδάλων του παρελθόντος αναμένεται να συνεχιστεί όποτε κρίνεται απαραίτητο.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, η ΝΔ ενδιαφέρεται για τους ψηφοφόρους του άλλοτε κραταιού Κινήματος κι όχι για κεντροαριστερές μεταγραφές. Ωστόσο, το ενδεχόμενο των τελευταίων συζητείται έντονα στα γαλάζια πηγαδάκια – δεδομένου και του αριθμού των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εντάχθηκαν παλαιότερα στο δυναμικό της ΝΔ.
Αμφίπλευρη διεύρυνση
Στο κυβερνητικό επιτελείο, βέβαια, δεν ξεχνούν και τους ορίτζιναλ δεξιούς ψηφοφόρους του κόμματός τους. Η διεύρυνση που θα επιχειρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα είναι αμφίπλευρη. Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο σκοπεύουν να κινηθούν και προς τα δεξιά και προς τα κεντροαριστερά. Ο Πρωθυπουργός συνοδεύτηκε από τον Πύρρο Δήμα, στέλνοντας έτσι σήματα προς τους κεντρώους και τους κεντροαριστερούς. Ταυτόχρονα, όμως, η περιοδεία per se σχεδιάστηκε προκειμένου να τονώσει το εθνικό φρόνημα εκείνων που λοξοκοιτάζουν προς τα δεξιά της Κεντροδεξιάς, προς την Ελληνική Λύση ή το κόμμα Κασιδιάρη.