Το 2023, εκτός από κάλπες, θα φέρει στο ΠΑΣΟΚ όλο και πιο πιεστικά το ερώτημα «Με ποιους θα πάτε;». Μια ερώτηση που υποκρύπτει, λένε, μια αντίληψη για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, την οποία η Χαριλάου Τρικούπη αρνείται να αποδεχτεί υποκύπτοντας στην πίεση για μια ευθεία απάντηση. Οπως υπενθυμίζουν, για το κόμμα η επιλογή της αυτόνομης πορείας είναι πάγια και επικυρωμένη από τα συνέδριά του. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται σε κάθε σχετική συζήτηση, είναι μια επιλογή συνειδητή για τον Νίκο Ανδρουλάκη, παρά την υποψία που καλλιεργείται ότι πρόκειται για επικοινωνιακό ελιγμό.
Το σκεπτικό με βάση το οποίο το ΠΑΣΟΚ αρνείται να «κλειδώσει» οποιοδήποτε σενάριο συγκυβέρνησης, βασίζεται, κυρίως, στα μηνύματα που εισπράττει από τη βάση του και στην ανάλυσή του για τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ
Οι δημοσκοπήσεις
Για το πρώτο επιχειρηματολογούν με βάση τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται και που διαβάζει η Χαριλάου Τρικούπη, όπου φαίνεται πως η δεξαμενή από την οποία αντλεί (ή μπορεί να αντλήσει) περισσότερες ψήφους είναι όσων είχαν μετακινηθεί εκλογικά τα προηγούμενα χρόνια προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, στη μέτρηση της Metron Analysis του Νοεμβρίου, το ποσοστό μετακίνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ ήταν στο 10% ενώ της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ στο 4,8%.
Επιπλέον, φαίνεται να έχει αμβλυνθεί η ένταση του «αντιΣΥΡΙΖΑ» αισθήματος που εντοπιζόταν στο κοινό που αυτοπροσδιορίζεται στην Kεντροαριστερά, χωρίς ωστόσο να έχει μειωθεί η δυσπιστία τους απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Αλέξη Τσίπρα, τους οποίους αξιολογούν χαμηλά, όπως και την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενδεικτικά ευρήματα έδωσε η τελευταία δημοσκόπηση της GPΟ.
Σε ερώτηση επί διαφόρων κυβερνητικών σεναρίων, από το σύνολο του δείγματος, το 8% δήλωσε ότι θα επιθυμούσε κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ και το 17% με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο κεντροαριστερό κοινό, βέβαια, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 5% και 35%. Στους κεντρώους όμως η εικόνα ήταν μοιρασμένη, με 12% να προτιμούν συνεργασία με κορμό τη ΝΔ και 13% με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, σύμφωνα με την ανάγνωση της Χαριλάου Τρικούπη και με βάση τα ευρήματα για το κοινό στο οποίο θέλουν και μπορούν να απευθύνονται ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να επικρατεί προς το παρόν ένα συμπαγές «αίτημα» της κοινωνικής βάσης του κόμματος προς τη μία ή την άλλη.
Η πίεση
Αντιθέτως, για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημαίνουν, το να ασκείται αυτή η πίεση προς το ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικά λογική. Πηγή της Χαριλάου Τρικούπη παρατηρούσε μάλιστα ότι «πριν προκύψει η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη ο Τσίπρας έλεγε ότι θα πάμε με τη ΝΔ, τώρα, μετά τις υποκλοπές, ο Μητσοτάκης λέει ότι θα πάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ». Επισημαίνοντας ότι η ΝΔ, σε κάθε περίπτωση, θέλει να έχει απέναντί της τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανάλυση της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι το δυνατό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η συνεχιζόμενη καχυποψία των πολιτών στο ευρύτερο φάσμα του Κέντρου για τον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό το σενάριο μιας επανάληψης της προηγούμενης τετραετίας χρησιμοποιείται περίπου σαν «σκιάχτρο».
Οπως υπογράμμισε σε πρόσφατες δηλώσεις του (Real fm) ο Ανδρουλάκης, θέλοντας να διευκρινίσει τα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», η «επώδυνη εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αυτή που κρατά όρθια την κυβέρνηση Μητσοτάκη», προβάλλοντας το ΠΑΣΟΚ ως τη διέξοδο των προοδευτικών πολιτών για να αποτελέσει την «πραγματικά προοδευτική και ρεαλιστική εναλλακτική» με ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα μετά τις κάλπες.
Οσο για τη μέρα εκείνη, τις σκέψεις της Χαριλάου Τρικούπη μετέφερε και ο γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος, εκτιμώντας ότι «η ΝΔ θέλει να πάει και σε δεύτερη και σε τρίτη κάλπη, μέχρι να βγάλει αυτοδυναμία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει μόνο αν είναι πρώτο κόμμα», ενώ το ΠΑΣΟΚ ζητάει ισχυρό διαπραγματευτικό προβάδισμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη βάση προγραμματικής συμφωνίας. Το «με ποιον» θα το απαντήσουν οι συσχετισμοί.