Δεν ήταν η καλύτερη στιγμή να συμβεί αυτό, μία «Δευτέρα Παρουσία» του φονικού κοροναϊού στην καταγωγική πηγή του, την Κίνα, όπου ο πληθυσμός επιμολύνεται με τρομακτικό ρυθμό και εύρος.
Και δεν ήταν η καλύτερη στιγμή για την Ελλάδα, αφού όπως επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες, στη συμπλήρωση του τρίτου έτους της πανδημίας, η χώρα μας ξεπέρασε σε μολύνσεις τα 5,5 εκατομμύρια και εξακολουθεί να καταγράφει εβδομαδιαίως 150 και πλέον νεκρούς.
Ήταν ένας κύκλος που έκλεισε, με έναν ιό που εξάντλησε τις μεταμορφικές του ικανότητες;
300.000 κρούσματα
Οχι. Γιατί με την αναπύκνωση της παρουσίας ενός άλλου παραδοσιακού ιού, εκείνου της γρίπης, που ερεθίζει τα προγνωστικά μοντέλα ώστε να τον κολακεύουν προβλέποντας σύντομα 300.000 κρούσματα στη χώρα μας, η κατάσταση μόνο για εφησυχασμό δεν είναι.
Οι ιοί του αναπνευστικού θερίζουν, μαζί με ιώσεις, όταν εμβόλια υπάρχουν πολλά και διαθέσιμα, αλλά όχι φάρμακα στα φαρμακεία, για συγκεκριμένους λόγους.
Δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα φαρμάκων ούτε και για παιδιά στα νοσοκομεία.
Οπως δεν υπάρχει επικινδυνότητα στη συλλογική συνείδηση. Που χειραγωγεί τη φυσική επιλογή καταργώντας κάθε μέτρο αυτοπροστασίας.
35.000 νεκροί
Ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι ετεροβαρής. Οχι μόνο επειδή κάθε εβδομάδα στη χώρα μας πεθαίνουν 150 και πλέον άνθρωποι, σχεδόν 35.000 από την αρχή της πανδημίας, ούτε γιατί κάθε εβδομάδα βρίσκει 100 και πλέον ασθενείς στις ΜΕΘ και 48.000 νέα κρούσματα.
Το κοκτέιλ είναι επικίνδυνο, μας προσφέρεται για πρώτη φορά, και συνιστά κατά την άποψη πολλών, μία ουσιαστικά νέα παραλλαγή, έναν συναστερισμό ιών, επικίνδυνο για όλους.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, στρέφει το βλέμμα του προς εκείνους τους ιούς που αποδεδειγμένα σήμερα προκαλούν πίεση, αν και διαχειρίσιμη, στο ΕΣΥ.
«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κλινικές εκδηλώσεις στους ενήλικες, οι οποίες ομοιάζουν με αυτές που εκδηλώνουν τα παιδιά. Για παράδειγμα, αντιμετωπίζουμε βρογχιολίτιδες που κατά κανόνα προκαλεί ο αναπνευστικός συγκυριακός ιός (RSV) σε ανηλίκους».
Στην κλινική καθημερινότητα επιβεβαιώνεται ανοδική τάση τόσο του RSV όσο και της γρίπης.
Λοιμώξεις
Ενδεικτικά αναφέρει πως στην προηγούμενη εφημερία στο νοσοκομείο «Αττικόν» οι προσελεύσεις και οι εισαγωγές ήταν διπλάσιες, με τη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών να αφορούν λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Η ανησυχία στην Ελλάδα και στον κόσμο είναι μεγάλη για τη νέα πανδημική μάστιγα στη χώρα των 1,4 δισ. ανθρώπων.
Αλλά δεν ηχεί μόνο στη φωλιά του Κόκκινου Δράκου η σειρήνα του συναγερμού.
3,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα στην Ιαπωνία, 1,8 εκατ. στις ΗΠΑ, 1,5 εκατ. στη Γαλλία, πάνω από 800.000 στη Γερμανία, σχεδόν μισό εκατομμύριο στην Αυστραλία.
Η Ελλάδα έρχεται δωδέκατη στην παγκόσμια κατάταξη, έχοντας καταγράψει σχεδόν 188.000 κρούσματα τις τελευταίες 28 ημέρες. Αυτό μάς φέρνει στην 4η θέση σε αριθμό κρουσμάτων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Πιέσεις
Ο κύκλος δεν έκλεισε, πιέζουν κυβερνήσεις για τεστ Covid στους ταξιδιώτες από την Κίνα, όμως όσο δυσνόητο παραμένει το εξελικτικό οπλοστάσιο του ιού αλλά τόσο τρομάζει ένα κύμα οικονομικής αναταραχής που θα χτυπήσει ξανά – με μεγαλύτερη δύναμη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που μόλις αποσωληνώθηκε.
Ειδικοί στη χώρα μας εμφανίζονται συγκρατημένοι, ξορκίζοντας εκείνα τα σενάρια που θέλουν να αναδύονται νέα στελέχη που ενδεχομένως θα απειλούσαν και πάλι τον παγκόσμιο πληθυσμό.
«Η άρση των σκληρών μέτρων στην Κίνα είναι η αιτία της αναζωπύρωσης» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης. Με την τοποθέτησή του αυτή επιχειρεί να δώσει απάντηση στις φήμες που θέλουν πίσω από τη λαίλαπα κρουσμάτων στη «γενέτειρα» της πανδημίας να κρύβεται ένα νέο, ιδιαίτερα απειλητικό στέλεχος.
Προειδοποιούν
«Η δική μου εκτίμηση είναι πως εάν κυκλοφορούσαν νέες, επικίνδυνες παραλλαγές θα διατηρούσαν τα μέτρα Zero COVID, τα οποία ούτως ή άλλως ανέστειλαν μετά τις κοινωνικές αναταραχές. Η κατάσταση αποδείχτηκε ατερμάτιστη από τη στιγμή που δεν υπάρχει η δυνατότητα εκρίζωσης του ιού» συμπληρώνει ο ίδιος.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν φωνές που προειδοποιούν πως η αναζωπύρωση στην Κίνα αποτελεί την κατάλληλη συνθήκη για την ανάδυση νέων στελεχών. Ο Αντουάν Φλαό, διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, δήλωσε προ ημερών στο AFP τα εξής: «Το γεγονός ότι 1,4 δισεκατομμύριο άνθρωποι εκτίθενται ξαφνικά στον SARS-CoV-2 δημιουργεί προφανώς ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών».
Σημείο μηδέν
Τρία χρόνια πανδημίας και περισσότεροι από 15 εκατομμύρια θάνατοι έδωσαν στον κόσμο μερικά πολύ οδυνηρά μαθήματα. Επιβλήθηκαν καραντίνες και οι κυβερνήσεις έμαθαν στη συνέχεια ότι η επιστροφή στην κανονικότητα απαιτούσε άγρυπνη παρακολούθηση των περιστατικών, ενώ τα εμβόλια άρχισαν να ανοσοποιούν τον πληθυσμό.
Πριν από έναν χρόνο ο αριθμός των λοιμώξεων με την παραλλαγή Ομικρον – ο πιο μεταδοτικός ιός στην ιστορία – ήταν τόσο μεγάλος που ήταν αδύνατο να καταμετρηθεί. Τώρα, σε μια εποχή που νόμιζαν ότι είχαν ελέγξει την πανδημία, οι δυτικές χώρες βρίσκονται να κοιτάζουν ξανά την Κίνα, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα και αναρωτιούνται αν αντιμετωπίζουν μια από τις τελευταίες εξάρσεις της πανδημίας ή μια κατάσταση υψηλού κινδύνου που θα μπορούσε να τις στείλει πίσω στο μηδέν.