Οριακή άνοδο σημείωσαν τη χρονιά που πέρασε οι πωλήσεις συνολικά των υγρών καυσίμων, με τη ζήτηση για βενζίνη να κινείται πτωτικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση έναντι του 2021 ήταν της τάξεως του 2% για το σύνολο των καυσίμων, βάσει όγκου.
Στις επιμέρους κατηγορίες, αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τις βενζίνες, λόγω της μεγάλης ανόδου των τιμών κατά τη διάρκεια του 2022, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2%. Ωστόσο, η μείωση αυτή είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το ράλι της τιμής που σημειώθηκε το 2022. Η πτώση της ζήτησης για βενζίνη καταγράφηκε κυρίως στο τελευταίο εξάμηνο του 2022.
Αντίθετα, αύξηση καταγράφηκε στις πωλήσεις των πετρελαίων. Το ντίζελ κίνησης είχε υψηλότερη ζήτηση κατά περίπου 3,5% με 4%. Αποδίδεται αφενός στην άνοδο της τουριστικής κίνησης καθώς και στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Μεγάλη ήταν και η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης. Πηγές της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι το 2022 η αύξηση ήταν της τάξεως του 6% σε σχέση με το 2021.
Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, από την 1η Ιανουαρίου η κρατική επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία των 0,25 ευρώ ανά λίτρο ψαλιδίστηκε κατά 0,10 ευρώ ανά λίτρο. Επιπλέον η έκπτωση των 0,04 ευρώ ανά λίτρο που χορήγησαν τα διυλιστήρια στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προκειμένου να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έπαυσε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.
Οι μεταβολές αυτές δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τις τιμές του καυσίμου στο ενδεχόμενο που το αργό πετρέλαιο κινηθεί ανοδικά.