Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στη Γηραιά Αλβιώνα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξάγει «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Αθήνα για τα ιστορικά γλυπτά, ενώ η Telegraph έκανε λόγο για συμφωνία – ορόσημο.
«Το έχουμε πει δημοσίως, ότι επιζητούμε ενεργά μια νέα συνεργασία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς μπαίνουμε σε μια νέα χρονιά οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το μουσείο.
Την ίδια ώρα, η Daily Telegraph σημείωσε ότι έχει συνταχθεί μια συμφωνία με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, πρώην υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή των Μαρμάρων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής.
«Μια τέτοια διευθέτηση, η οποία στην πραγματικότητα θα είναι μια συμφωνία δανεισμού, ενδέχεται να συναφθεί σύντομα», υποστήριξε η εφημερίδα.
Τι γράφει ο Guardian
Σύμφωνα με τον Guardian, οι εικασίες εντείνονται τους τελευταίους μήνες ότι θα μπορούσε να συναφθεί συμφωνία για την επιστροφή ορισμένων Γλυπτών, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1832 μετά την αμφιλεγόμενη αρπαγή τους από τον Παρθενώνα από τον διπλωμάτη, Λόρδο Έλγιν.
«Τον προηγούμενο μήνα ανώτεροι Έλληνες υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι οι μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και την ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζονται επί τουλάχιστον έναν χρόνο», έγραψε επίσης η βρετανική ειδησεογραφική εφημερίδα.
Χθες (3/1) το Bloomberg ανέφερε ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου η συμφωνία προβλέπει την αποστολή ενός τμήματος των Γλυπτών στην Αθήνα εκ περιτροπής και για αρκετά χρόνια.
Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα μπορούσε να δανείσει στο μουσείο του Λονδίνου άλλα ιστορικά αντικείμενα και επίσης η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει αντίγραφα των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Η τελική συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί και οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ περίπλοκο είναι το ζήτημα της μεταφοράς των Γλυπτών.
Θα μπορούσε πάντως να είναι παρόμοια με εκείνη που υπογράφηκε πέρυσι με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, βάσει της οποίας η Ελλάδα λαμβάνει πίσω 161 έργα τέχνης. Επίσης, περιλαμβάνει ένα πολιτιστικό ίδρυμα με έδρα το Ντέλαγουερ, από το οποίο θα μπορούσαν να επιστραφούν στη χώρα μας μαρμάρινα έργα που αποτελούν συλλογή ενός Αμερικανού δισεκατομμυριούχου. Η διαδικασία θα διαρκέσει από το 2023 έως το 2048.
Ωστόσο, λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση, πηγές του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσαν το ρεπορτάζ του Bloomberg.
«Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής», σχολίασαν χαρακτηριστικά.