Το βίντεο με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Κριστίνε Λάμπχερτ άφησε σχεδόν άπαντες με ανοιχτό το στόμα.
Δεν ήταν μόνο το ότι η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας επέλεξε να μιλήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία με φόντο -σε ήχο και εικόνα- πυροτεχνήματα στον ουρανό του εορταστικών ρυθμών Βερολίνου. Ήταν κυρίως τα όσα ακατανόμαστα είπε.
Ευχαρίστησε «από καρδιάς» για την ευκαιρία ένεκα του πολέμου για τις «πάρα πολλές ιδιαίτερες εντυπώσεις που μπόρεσα να κερδίσω, πολλές, πολλές συναντήσεις με ενδιαφέροντες και σπουδαίους ανθρώπους».
Επισήμως η γερμανική κυβέρνηση έδειχνε να «καταπίνει τη γλώσσα» της, αρκούμενη στο γεγονός ότι η Λάμπρεχτ ανέβασε το επίμαχο βίντεο -ερασιτεχνικής λήψης και με κάκιστο ήχο- στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram και όχι σε αυτό του υπουργείου.
«Δεν βλέπω κανένα λόγο να το αξιολογήσω τώρα», δήλωσε στεγνά η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κριστιάνε Χόφμαν. Όμως οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση είχαν ήδη αρχίσει να «φουντώνουν».
«Έχουν χάσει τα λογικά τους;», έγραψε ο πρώην πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Άρμιν Λάσετ του Twitter. «Πράγματι ο καγκελάριος δεν ενδιαφέρεται για τον αντίκτυπο της Γερμανίας στην Ευρώπη και στον κόσμο;», διερωτήθηκε.
«Το βίντεο δείχνει και πάλι ξεκάθαρα ότι είναι το λάθος άτομο σε αυτό το κομβικό πόστο, και δη εν καιρώ πολέμου στην Ευρώπη», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών), Γιόχαν Βάντεφουλ.
Η βουλευτής του CDU και μέλος της Επιτροπής Άμυνας της γερμανικής Βουλής, Σεράπ Γκιουλέρ, ζήτησε ανοιχτά την απομάκρυνση της Κριστίνε Λάμπχερτ από το κρίσιμο υπουργείο Άμυνας. Δεν ήταν η μόνη. Ούτε ήταν η πρώτη φορά…
Υπουργικό… σερί προκλήσεων
Το επίμαχο βίντεο -που κατά τα λοιπά γυρίστηκε με τις καλύτερες προθέσεις- δεν ήταν παρά το πιο πρόσφατο σε μια σειρά ντροπιαστικών στιγμών που έχουν σημαδέψει τη μόλις ενός έτους θητεία της 57χρονης σοσιαλδημοκράτισσας σε αυτό το νευραλγικό υπουργικό πόστο.
Τον περασμένο Απρίλιο, ούτε τέσσερις μήνες μετά τον διορισμό της στο υπουργείο Άμυνας και στο δεύτερο μήνα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Λάμπχερτ είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με την απόφασή της να χρησιμοποιήσει στρατιωτικό ελικόπτερο για τις μετακινήσεις της ίδιας, αλλά και του γιού της, συνδυάζοντας μια επίσημη υπουργική υποχρέωση και πασχαλιάτικες οικογενειακές διακοπές.
Η επίμαχη πτήση σε στρατιωτική βάση στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και από εκεί στο κοσμικό νησί Ζιλτ στη Βόρεια Θάλασσα αποκαλύφθηκε από τη γερμανική έκδοση του Business Insider και τις σχετικές φωτογραφίες που ανέβασε στο Instagram ο 21χρονος γιός της υπουργού, μέσα από το Cougar. Το κόστος ανά ώρα πτήσης υπολογίζεται στα 5.300 ευρώ.
Τόσο το υπουργείο Άμυνας, όσο και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βούλης, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι (από τους συγκυβερνώντες Φιλελεύθερους στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Όλαφ Σολτς) είχαν τονίσει τότε ότι η Λάμπρεχτ ενήργησε νόμιμα.
Είχε ειδοποιήσει εγκαίρως για την πτήση, ανέφεραν, καλύπτοντας από την τσέπη της «100% το κόστος» του ιδιωτικού σκέλους του ταξιδιού.
Όπως προέκυψε, ωστόσο, δεν ήταν καν το πρώτο….
Επί της προηγούμενης θητείας της στο υπουργείο Δικαιοσύνης (2019-21), κατά την τελευταία κυβέρνηση υπό την Άνγκελα Μέρκελ, η Λάμπρεχτ συνοδευόταν από τον γιό της σε επίσημες υποχρεώσεις στη Σλοβενία, στο Ελσίνκι, στη Λισαβόνα και στο Παρίσι, μεταξύ άλλων.
Όπως επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Bild το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, τα ταξίδια είχαν γίνει με κυβερνητικό αεροσκάφος, επίσης με κάλυψη των ιδιωτικών εξόδων από την υπουργό.
Εύστοχο, το τότε σχόλιο του αντιπροέδρου της Κ.Ο της Χριστιανικής Ένωσης, Τόρστεν Φράι, έσταζε «φαρμάκι»: «Μην μπερδεύετε», είχε πει, «την Πολεμική Αεροπορία με την Lufthansa»!
Η υπουργός με τα «ψηλά τακούνια»
Η αλήθεια είναι ότι, από τότε που ανέλαβε το κρίσιμο υπουργείο Άμυνας, η Κριστίνε Λάμπρεχτ έχει γίνει για πολλούς αγαπημένος… «σάκος του μποξ».
Επίσης αλήθεια είναι ότι δίνει από μόνη της «λαβές» στους επικριτές της.
Κατάφερε μάλιστα να εξοργίσει αρκετούς ακόμη και μέσα στο ίδιο της το κόμμα, όταν δήλωσε προ μηνών πως αδημονεί να δει τη σοσιαλδημοκράτισσα νυν υπουργό Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, να αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Έσσης, εκτοπίζοντας το CDU.
Οι δηλώσεις προκάλεσαν βαθιά αμηχανία στο κυβερνών κόμμα SPD του καγκελάριου Σολτς. Αφενός γιατί οι τοπικές εκλογές στο κεντρικό κρατίδιο αναμένονται τον Οκτώβριο του 2023. Αφετέρου επειδή η Φέζερ δεν έχει καν ανακοινώσει υποψηφιότητα.
Αντιθέτως, αναγκάστηκε να δηλώσει δημόσια ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το υπουργείο Εσωτερικών.
Η επάρκεια εν τω μεταξύ της Λάμπρεχτ ως υπουργού Άμυνας ήταν διαρκώς σε αμφισβήτηση, με ή χωρίς ουσιαστική αιτία.
Δέχθηκε για παράδειγμα σκληρή -καταγγελλόμενη ως καθαρά σεξιστική- επίθεση από την Bild, επειδή επέλεξε να φορέσει τακούνια στη διάρκεια επίσκεψης σε Γερμανούς στρατιώτες στον Νίγηρα και στο Μάλι, που υπηρετούν στο πλαίσιο διεθνούς αντιτρομοκρατικής αποστολής.
«Υπάρχουν αυστηροί κανόνες για τους επισκέπτες, όπως να φορούν γερά παπούτσια. Μοναδική εξαίρεση: η υπουργός Άμυνας», έγραφε το δημοσίευμα. «Στον Ομοσπονδιακό Στρατό», υποστήριζε, «έχουν τσαντιστεί με την υπουργό τους με τα ψηλά τακούνια!»…
Οι λόγοι ωστόσο είναι στην πραγματικότητα πολύ περισσότεροι από τα παπούτσια της Λάμπρεχτ και όχι απαραιτήτως προσωπικοί.
Σχεδόν όλοι όσοι πέρασαν τα τελευταία χρόνια από την «ηλεκτρική καρέκλα» του γερμανικού υπουργείου Άμυνας βρέθηκαν στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας στο «τιμόνι» του, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, νυν προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τώρα ωστόσο τα δεδομένα έχουν σαφώς αλλάξει. Και εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Και λόγω της επίσημης, ιστορικής μεταπολεμικά μεταστροφής της Γερμανίας και της αμυντικής βιομηχανίας της προς την πλήρη στρατιωτικοποίηση.
Κρίσιμη συγκυρία
Χωρίς τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γράφει ο γερμανικός Τύπος, η Λάμπρεχτ -απόφοιτος Νομικής- θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε βγει πολιτικά αλώβητη από το πόστο που σήμερα κατέχει.
Όμως σήμερα η Bundeswehr (Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας) βρίσκεται σε τροχιά εκσυγχρονισμού και επανεξοπλισμού μετ’ εμποδίων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, για παράδειγμα, ζητά από τους συμμάχους αύξηση της παραγωγής όπλων προς στήριξη του Κιέβου ως «τον ταχύτερο δρόμο προς την ειρήνη», την ώρα που τα αποθέματα των Ευρωπαίων στερεύουν και η Bundeswehr αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις πυρομαχικών και εξοπλισμού.
Σε ένα επιπλέον πλήγμα γοήτρου -και όχι μόνο- τα γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Puma αποδείχθηκαν άχρηστα και το Βερολίνο αναγκάζεται τώρα να τα αντικαταστήσει με τα πολύ παλαιότερα Marder.
Κι αυτό, την ώρα που θα αποτελούσαν «αιχμή του δόρατος» της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (VJTF), τα «ηνία» της οποίας ανέλαβε από 1ης Ιανουαρίου η Γερμανία.
«Η Bundeswehr διαθέτει καλά εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους στρατιώτες, οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν πολύ καλά στις απαιτήσεις», έσπευσε να διαβεβαιώσει ο Στόλτενμπεργκ, χαιρετίζοντας την προ μηνών έγκριση του αμυντικού πακέτου-«μαμούθ», ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, από το Βερολίνο.
Σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε σιβυλλικά, «η VJTF δεν αποτελείται αποκλειστικά από γερμανικές δυνάμεις»…
Στο μεσοδιάστημα, των συζητήσεων με την αμυντική βιομηχανία στο Βερολίνο ηγείται η Καγκελαρία και όχι το υπουργείο Άμυνας της Λάμπρεχτ.
Κατά πολλούς αναλυτές, φαντάζει μάλλον απίθανο ο Όλαφ Σολτς να μην είχε συνυπολογίσει την πιθανότητα μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όταν την επέλεγε για το κρίσιμο αυτό πόστο κατά τη συγκρότηση της κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας, στα τέλη του 2021.
Οι ελάχιστες γνώσεις της σε θέματα άμυνας ήταν ήδη γνωστές, υπογραμμίζουν. Εξ ου και την κατατάσσουν σήμερα στην κατηγορία του βολικού «αποδιοπομπαίου τράγου».
Το κατά πόσο θα παραμείνει σε αυτή τη θέση είναι ένα άλλο ερώτημα, που μένει να απαντηθεί.