«Θεοφάνια» ή «Θεοφάνεια»; Πρόκειται για ένα από τα συχνά μπερδέματα στην ελληνική γλώσσα, με τον καθηγητή Γλωσσολογίας, Γεώργιο Μπαμπινιώτη, να δίνει για άλλη μια φορά την προτιμητέα ορθογραφία.
Αφορμή για την σχετική ανάρτηση στο facebook, ο καθηγητής, παίρνει από τα γενέθλιά του – που τα γιορτάζει σήμερα, των Φώτων.
Θεοφάνια ή Θεοφάνεια;
Ο ίδιος θεωρεί ότι, τα Θεοφάνια, είναι προτιμότερο να γράφεται με ι. Δίνει μάλιστα παραδείγματα από αρχαιοελληνικές γιορτές, όπως τα «Ίσθμια», τα «Πύθια» κ.α.
Σημειώνει ωστόσο, ότι η γραφή Θεοφάνεια με –ει– δικαιολογείται ως δήλωση τής πράξης και ιδιότητας, δηλαδή θεοφανής: θεοφανής – θεοφάνεια, όπως διαφανής – διαφάνεια.
Όπως γράφει ο καθηγητής: «H εορτή των Θεοφανίων είναι προτιμότερο να γράφεται με -ι-: τα Θεοφάνια. Eκτός από τη γνωστή χριστιανική γιορτή των Θεοφανίων, τής βάπτισης δηλ. τού Xριστού και τής φανέρωσης τού Θεού, Θεοφάνια (τα), ήταν και αρχαία εορτή στους Δελφούς, όπου έδειχναν στους λάτρεις τού Aπόλλωνος το άγαλμά του.
H γραφή Θεοφάνεια με -ει- δικαιολογείται ως δήλωση τής πράξης και ιδιότητας τού επιθ. θεοφανής: θεοφανής – θεοφάνεια, όπως διαφανής – διαφάνεια. Ωστόσο, προκειμένου για εορτή σε ουδέτερο γένος είναι προτιμότερο να τηρηθεί η γραφή σε -ια: τα Θεοφάνια· πβ. τα Πύθια, τα Ίσθμια, τα Eπιφάνια, αλλά η επιφάνεια από το επιφανής».