Μετά την απόφαση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για αποστολή ελαφρών τεθωρακισμένων τύπου ΑΜΧ-10 RC αλλά και την επιβεβαίωση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για αποστολή τεθωρακισμένων αρμάτων τύπου Βradley, και η Γερμανία ανακοίνωσε την αποστολή τεθωρακισμένων αρμάτων τύπου Marder στην Ουκρανία.
Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα ως προς τη γερμανική στάση απέναντι στο Κίεβο, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που η Γερμανία στέλνει τεθωρακισμένα άρματα πεζικού στην Ουκρανία, ακόμη κι αν δεν συγκαταλέγονται στην κατηγορία των βαρέων αρμάτων μάχης, όπως τα υπερσύγχρονα Leopard 2, τα οποία ζητά επίμονα εδώ και καιρό το Κίεβο.
H ανακοίνωση μάλιστα της καγκελαρίας έγινε με κοινή γραπτή δήλωση του Όλαφ Σολτς και του Τζο Μπάιντεν στα γερμανικά και τα αγγλικά μετά από σχετικό τηλεφώνημα των δύο ηγετών χθες βράδυ.
Γιατί η Γερμανία αποφάσισε να στείλει τώρα Marder;
Όπως διευκρίνισε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ, η απόφαση αυτή προετοιμαζόταν εδώ και καιρό και ελήφθη τη δεδομένη στιγμή για τρεις λόγους: πρώτον επειδή η κυκλική ανταλλαγή αρμάτων μάχης με χώρες όπως η Ελλάδα ολοκληρώνεται,δεύτερον γιατί έχει αλλάξει σημαντικά η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο εξαιτίας των μαζικών ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων και τρίτον επειδή οι συμμαχικές χώρες, ΗΠΑ και Γαλλία, έκριναν επίσης ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για αποστολή αρμάτων πεζικού ελαφρού τύπου.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στην κυβερνητική ενημέρωση, η παράδοση των γερμανικών Marder στην Ουκρανία αναμένεται να γίνει σύντομα, εντός το πρώτου τριμήνου του 2023, ενώ σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα προηγηθεί εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών διάρκειας οκτώ εβδομάδων στη Γερμανία, ενώ αντίστοιχη εκπαίδευση θα παράσχουν και οι ΗΠΑ (επί γερμανικού ή αμερικανικού εδάφους).
Ειδικοί εκτιμούν στον γερμανικό Τύπο ήδη ότι με την αποστολή των Μarder – τα οποία παρά το ότι αποτελούν παλαιό μοντέλο παραμένουν σημαντικά άρματα πεζικού, ιδιαίτερα ευκίνητα στην πρώτη γραμμή του μετώπου- σπάει ακόμη ένα «ταμπού» της γερμανικής πολιτικής ασφάλειας.
Γερμανικό σύστημα Patriot στην Ουκρανία κατά «παράκληση» των ΗΠΑ
Ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ επιβεβαίωσε δημοσίευμα του Spiegel που ήδη από χθες έκανε λόγο για αποστολή 40 γερμανικών Marder από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού και της εξοπλιστικής βιομηχανίας.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Άμυνας Ντάβιντ Χέλμπολντ τόνισε ότι εκτός των Marder κρίσιμης σημασίας είναι και η αποστολή μιας γερμανικής συστοιχίας αεράμυνας Patriot απευθείας στην Ουκρανία, μετά από «παράκληση» των ΗΠΑ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Και οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραδώσει Patriot στην Ουκρανία αλλά και η Γερμανία πρόσφατα προσέφερε τρία συστήματα Patriot στην Πολωνία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία.
Η γερμανική εκπαίδευση στο σύστημα Patriot αναμένεται επίσης να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2023, ενώ ενδιαφέρον έχει η παρέμβαση του Πολωνού υπ. Εξωτερικών Ζβίγκιεφ Ράου μέσω twitter, ο οποίος χαιρετίζει την κίνηση της Γερμανίας, τονίζει όμως παράλληλα ότι αυτή ακριβώς ήταν η πολωνική πρόταση στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου.
Aξίζει να σημειωθεί ότι εντός του 2022 η Γερμανία είχε παραδώσει στην Ουκρανία και τεθωρακισμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας τύπου Gepard.
Γερμανικές αντιδράσεις
Την ίδια στιγμή πολλές είναι οι αντιδράσεις ήδη στη Γερμανία, τόσο από πολιτικούς όσο και από ειδικούς σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας.
Ο πολιτικός των Πρασίνων και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής Άντον Χοφράιτερ μιλώντας στο δίκτυο ARD έκανε λόγο για μια θετική μεν αλλά «πάρα πολύ ετεροχρονισμένη απόφαση», η οποία εάν είχε ληφθεί νωρίτερα δεν θα είχαν πεθάνει τόσο πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες.
Υπέρ της αποστολής τεθωρακισμένων τύπου Leopard 2 στη συνέχεια πέραν των Marder τάχθηκε η επικεφαλής της επιτροπής άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, μια άποψη την οποία συμμερίζεται και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτικής Ασφάλειας του Κιέλου Γιόαχιμ Κράουζε μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία DLF.
Για τον ίδιο πραγματική και ουσιαστική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία θα ήταν η αποστολή ενός συνδυασμού ελαφρών αρμάτων πεζικού και βαρέων αρμάτων μάχης.
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνo
Πηγή: DW