Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε, το μεσημέρι του Σαββάτου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο -όπου η Τουρκία επαναφέρει το casus belli και εκτοξεύει σε καθημερινή πλέον βάση απειλές κατά της Ελλάδας- και την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: F 16: «Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ – Συρίγου για το αν πρέπει να τα πάρει η Τουρκία

Συντονισμός στην Ευρώπη

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα ζητήματα συντονισμού ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ελλάδα και Γαλλία διατηρούν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας, σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία εμμένει στην ρητορική του αναθεωρητισμού και των προκλήσεων, κλιμακώνοντας την επιθετικότητα.

Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για την άσκηση της κυριαρχίας της

Μήνυμα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα έστειλε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Γαύδο που βρέθηκε χθες για τον εορτασμό των Θεοφανίων. Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Βρισκόμαστε στη Γαύδο, στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, στο Λιβυκό πέλαγος. Εδώ η ελληνική σημαία κυματίζει στη Μεσόγειο, έναν τόπο ο οποίος πρέπει να είναι τόπος ειρηνικής συνύπαρξης για όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Θέλω να επαναλάβω εδώ από τη Γαύδο ότι η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και μια δύναμη αυτοπεποίθησης. Γνωρίζουμε ότι με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να λύνουμε τις όποιες διαφορές μας ειρηνικά. Το έχουμε εξάλλου αποδείξει οριοθετώντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο και με την Ιταλία. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο πρέπει να πορευτούμε προκειμένου να επιλύσουμε και τις όποιες άλλες διαφορές έχουμε με τους γείτονές μας».