Ο Ταγίπ Ερντογάν τρώει το ένα χαστούκι πίσω από το άλλο. Στις δημοσκοπήσεις βλέπει συνεχώς την πλάτη των αντιπάλων του.
Στην εξωτερική πολιτική, οι ΗΠΑ βάζουν στη… θέση της την Άγκυρα, παρά την βοήθεια που παρέχει στον πόλεμο της Ουκρανίας. Αυτό τον έχει οδηγήσει στις ανακοινώσεις αυξήσεων στους μισθούς και στις συντάξεις, προσπαθώντας να αλλάξει το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό, χωρίς όμως να υπολογίζει το κόστος που έχουν οι εξαγγελίες αυτές.
Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πως η διενέργεια των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών είναι πιθανόν να επισπευσθεί και οι ψηφοφορίες να πραγματοποιηθούν πριν από την προγραμματισμένη 18η Ιουνίου.
Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση οικοδομεί ένα κοινό μέτωπο με στόχο την νίκη του Ερντογάν και συνεπώς την αλλαγή του Status guo στην χώρα.
Μαθαίνει τον αντίπαλο του ο Ερντογάν
Δημοσίευμα του Duvar English αναφέρει ότι στις 5 Ιανουαρίου συναντήθηκαν οι ηγέτες των έξι κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου ανακοίνωσαν πως βρίσκεται υπό συζήτηση το όνομα του κοινού υποψηφίου που θα επιλέξουν προκειμένου να σταθεί απέναντι στον Ερντογάν στις τουρκικές προεδρικές εκλογές.
Μάλιστα, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση μετά την συνάντηση, λέγοντας ότι οι στόχοι τους μπορούν να υλοποιηθούν ανάλογα με το αν ο κοινός υποψήφιος πρόεδρος κερδίσει τις εκλογές και αποκτήσει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για την τροποποίηση του Συντάγματος.
Η συμμαχία των έξι κομμάτων ονομάζεται «Τραπέζι των έξι» και ενώθηκαν για την αλλαγή του προεδρικού καθεστώτος της Τουρκίας σε «ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα». Τα κόμματα που αποτελούν την συμμαχία είναι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το κεντροδεξιό κόμμα İYİ (Καλό), το ισλαμιστικό κόμμα Felicity (Saadet), το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), το κόμμα DEVA (Δημοκρατία και Πρόοδος) και το κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek).
Από ό,τι φαίνεται οι έξι ηγέτες καταλήγουν σε δύο υποψηφίους, τον Κιλισντάρογλου και τον Ιμάμογλου. Ο Κιλισντάρογλου έχει αναφέρει πως ο ίδιος θα δεχτεί να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία αν συμφωνήσουν οι έξι ηγέτες. Από την άλλη, η Ακσενέρ υποστηρίζει τον Ιμάμογλου.
Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι ο δήμαρχος του CHP της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου ή ο δήμαρχος της Άγκυρας Mansur Yavaş θα πρέπει να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία επειδή ο Κιλισντάρογλου μπορεί να μην προσελκύσει αρκετούς συντηρητικούς ψηφοφόρους από την κυβερνητική συμμαχία. Λένε επίσης ότι η προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν μπορεί να επικρατήσει έναντι του Κιλισντάρογλου λόγω της ρητορικής του πρώτου.
Αποκαρδιωτικά τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων προς τον Ερντογάν
Ο Ταγίπ Ερντογάν βλέπει την πλάτη των αντιπάλων του στις δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνει τις εξαγγελίες μισθών και συντάξεων προς τους πολίτες, παρά τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη (05/01), οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στον Ερντογάν και στο κόμμα του με αποτέλεσμα να κατατάσσεται τέταρτος, πίσω από τους αναποφάσιστους.
Στην έρευνα που παρουσιάστηκε, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι πρώτο στη νεολαία με 21,7%, ακολουθεί το Καλό Κόμμα της Ακσενέρ με 17,4%, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι. Τρίτη «δύναμη» στους νέους οι αναποφάσιστοι με 15,1% ενώ τέταρτο και έρχεται το κόμμα του Ερντογάν με 13,9%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2023 στην Τουρκία θα ψηφίσουν για πρώτη φορά έξι εκατομμύρια νέοι.
Με δικό του υποψήφιο το HDP
Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) δεν πρόκειται να κατεβάσει κοινό υποψήφιο με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το HDP ανακοίνωσε ότι θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο.
Ο συμπρόεδρος του HDP Pervin Buldan δήλωσε ότι το κόμμα θα ανακοινώσει το όνομα του προεδρικού υποψηφίου πολύ σύντομα. «Εμείς, ως HDP, θα μοιραστούμε (το όνομα του) δικού μας προεδρικού υποψηφίου με τον τουρκικό λαό πολύ σύντομα, δηλαδή να πούμε ότι το HDP θα ορίσει τον δικό του υποψήφιο και θα συμμετάσχει στις εκλογές με τον δικό του υποψήφιο», δήλωσε ο Μπουλντάν στις 7 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια του 4ου τακτικού συνεδρίου της επαρχιακής οργάνωσης του HDP στο Καρς.
«Δεν έχουμε καμία συμμαχία ούτε με τη Λαϊκή Συμμαχία ούτε με τη Συμμαχία του Έθνους», είπε ο Buldan , αναφερόμενος στην κυβερνητική συμμαχία και τη συμμαχία της αντιπολίτευσης. Το HDP έχει αποκλειστεί από την αντιπολιτευόμενη Εθνική Συμμαχία, η οποία περιλαμβάνει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το κόμμα İYİ (Καλό), το κόμμα Felicity (Saadet), το Δημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα DEVA (Δημοκρατία και Πρόοδος) και το κόμμα Μέλλον (Gelecek).
Με «παραθυράκι» στο Σύνταγμα η τρίτη υποψηφιότητα Ερντογάν
Ως γνωστόν, το 2017 η Τουρκική Δημοκρατία προχώρησε σε αναθεώρηση του συντάγματος με δημοψήφισμα. Βασική τροποποίηση ήταν η αλλαγή του πολιτεύματος από Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, καταργώντας την θέση του πρωθυπουργού και μεταφέροντας τις εκτελεστικές εξουσίες στον εκλεγμένο πρόεδρο.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν ο Ερντογάν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη συνεχή θητεία. Σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος «’Ενα πρόσωπο δεν μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος πάνω από δύο φορές».
Το άρθρο 116 του Συντάγματος ορίζει ότι η κοινοβουλευτική συνέλευση μπορεί να αποφασίσει την ανανέωση, τόσο των βουλευτικών, όσο και των προεδρικών εκλογών με τα τρία πέμπτα του συνολικού αριθμού των μελών της. «Σε περίπτωση που το κοινοβούλιο αποφασίσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του προέδρου, ο πρόεδρος μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για άλλη μια θητεία», δεδομένου ότι η θητεία του δεν θα έχει εκπληρωθεί.
Το άρθρο συνεχίζει ως εξής, γεγονός που τροφοδοτεί τη συζήτηση: «Σε περίπτωση που ο πρόεδρος αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι γενικές εκλογές της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν μαζί». Δεν διευκρινίζεται αν ο πρόεδρος στη δεύτερη θητεία του μπορεί να είναι υποψήφιος με αυτόν τον τρόπο ή όχι.
Το πρόβλημα δημιουργείται τόσο στο άρθρο 116 όσο και στο «παραθυράκι» του 101 που λέει ότι ένα πρόσωπο εκλέγεται πρόεδρος δύο φορές. Δεν λέει, όμως, σύμφωνα με ποιο σύνταγμα. Δεν περιέχει καμία εξαίρεση «η θητεία του προέδρου συνεχίζεται». Το μόνο που λέει είναι ότι ένα πρόσωπο μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα το πολύ δύο ώρες.