Ενας πρωτοφανής «στρατός» τουλάχιστον 150-160 αστυνομικών, πολλοί από τους οποίους έχουν αφαιρεθεί από το έργο της αστυνόμευσης (περίπου 15 προέρχονται από την ομάδα ΔΙΑΣ) για την ασφάλεια των πολιτών, δίνει καθημερινά – όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» – το «παρών» στο πλευρό του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου.

Σε μια επίδειξη ασφαλείας που ενισχύεται από… τέσσερα-πέντε οχήματα (τζιπ μεγάλου κυβισμού) συνοδείας σε… ατελείωτες αυτοκινητοπομπές, μπροστά στις οποίες, όπως λένε αστυνομικοί, ωχριά η φρούρηση του προέδρου των ΗΠΑ. Είναι «κοινό μυστικό» μεταξύ των αστυνομικών ότι για αυτόν τον λόγο ο υπουργός είχε το προσωνύμιο «Μπαράκ Ομπάμα».

Οταν, μάλιστα, προ μερικών ημερών τέθηκε ζήτημα επανενίσχυσης της αποψιλωμένης ΔΙΑΣ, φαίνεται να υπήρξε άρνηση από την πλευρά του κ. Θεοδωρικάκου για αποδέσμευση των δικών του φρουρών, τη στιγμή που μόνιμη επωδός του στις δημόσιες δηλώσεις του είναι η ενίσχυση της αστυνόμευσης και του «αισθήματος ασφαλείας» των πολιτών.

Επίδειξη δύναμης

Επιπλέον στενή συνεργάτρια του φαίνεται να ζήτησε, χωρίς να έχει καμία τέτοια αρμοδιότητα, από ανώτατους αξιωματικούς τη διάλυση υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. που φαίνεται να έχει σημαντικές επιτυχίες, προκειμένου να καλυφθούν τα σχετικά κενά και όχι αφαιρώντας φρουρούς από τον υπουργό.

Σε κινήσεις που προκαλούν αναστάτωση στο εσωτερικό των αρχών ασφαλείας, την ώρα που δεν υπάρχει καμία σχετική αποτρεπτική κίνηση από το Μέγαρο Μαξίμου παρότι υπάρχει πληροφόρηση για τις «ηγεμονικές επιλογές» του προϊσταμένου της λεωφόρου Κατεχάκη. Με μια επιδεικτική αστυνομική «υπερδύναμη» για τη φρούρησή του που αντιστοιχεί σε τέσσερα-πέντε αστυνομικά τμήματα.

Ταυτόχρονα ο κ. Θεοδωρικάκος προχωρά σε πλήρη επικοινωνιακή εκμετάλλευση της παρουσίας του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με συνεχή δελτία Τύπου αυτοπροβολής και αυτοδιαφήμισης με την ιδιοποίηση κάθε επιτυχίας της ΕΛ.ΑΣ., ενώ «αποσύρεται» όταν υπάρχουν δραματικά λάθη όπως αυτό που κόστισε τη ζωή στον 16χρονο Ρομά στη συμπρωτεύουσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη άνοιξη, όταν υπήρχε η εικόνα προκήρυξης εκλογών στις αρχές φθινοπώρου, ο κ. Θεοδωρικάκος άρχισε να δίνει βροντερό «παρών» σε αλλεπάλληλες εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την «ασφάλεια στο Διαδίκτυο» που άρχισαν να οργανώνονται στην εκλογική του περιφέρεια, οι οποίες δεν συνεχίστηκαν, κάτι που θα μπορούσε να συνδυαστεί με το τέλος τότε του σεναρίου των «φθινοπωρινών εκλογών».

Η κατανομή της φρουράς

Οι αριθμοί και η κατανομή των φρουρών του κ. Θεοδωρικάκου προκαλούν ίλιγγο. Στο γραφείο του υπουργού για διάφορες εργασίες και ως συνοδοί ασφαλείας στις μετακινήσεις του απασχολούνται 55 (!) συνολικά αστυνομικοί, από τους οποίους οι 15 είναι αυτοί που έχουν αφαιρεθεί από τη ΔΙΑΣ, και οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να συμμετέχουν σε πεζές περιπολίες για την προστασία των πολιτών.

Επιπλέον στις κατοικίες στην Αττική και στη Λακωνία και στο γραφείο του κ. Θεοδωρικάκου απασχολούνται συνολικά 103 άτομα, από τους οποίους περίπου 45 είναι από τα ΜΑΤ, 40 από την Ασφάλεια Αττικής και από άλλες υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα στην κατοικία του δίνει συνεχώς παρών μία ομάδα ΥΜΕΤ με 5-10 άτομα (με τέσσερις διαφορετικές βάρδιες), μία ομάδα ΟΠΚΕ με επτά-οκτώ άτομα (επίσης με τέσσερις βάρδιες).

Επίσης εκεί δίνουν παρών τέσσερα άτομα της Κρατικής Ασφάλειας, αστυνομικός με πολιτικά ως σκοπός, ενώ περιπολούν και διάσπαρτες ομάδες ΔΙΑΣ (δεν συνυπολογίζονται στον «στρατό» των 160 φρουρών του). Στο γραφείο του έχει αστυνομικό σκοπό με πολιτικά, διερχόμενη περιπολία ασφαλείας με δύο άτομα το 24ωρο.

Τέλος, τον περασμένο Οκτώβριο, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας είχε στείλει επιστολή στη λεωφόρο Κατεχάκη σύμφωνα με την οποία «έξι αστυνομικοί φυλάνε σε 24ωρη βάση την (άδεια ετούτη την περίοδο) εξοχική κατοικία του κ. Θεοδωρικάκου στη Μάνη, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας και ειδικότερα τα τοπικά αστυνομικά τμήματα να οδηγούνται σε αδιέξοδο λειτουργίας την ίδια στιγμή που η αστυνομική δύναμη στον νομό παραμένει ελλιπής και η εγκληματικότητα αυξάνεται».

Επιπλέον στις μετακινήσεις του ο κ. Θεοδωρικάκος πλαισιώνεται από τέσσερα τζιπ μεγάλου κυβισμού, ενώ ο συνολικός αριθμός οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ που είναι στη διάθεση του υπουργού υπολογίζεται στα 20.

Κατάργηση της «Δράσης»

Ενα σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά

Ενδεικτική της προβληματικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι η σύγχυση που προκλήθηκε μετά τη δήλωση του κ. Θεοδωρικάκου, προ δύο εβδομάδων, ότι με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία δύο αλλοδαπών στην καφετέρια της Νέας Σμύρνης «ζήτησε από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να επιστρέψουν στην Υπηρεσία της ΔΙΑΣ 150 αστυνομικοί, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες».

Σημειώνεται ότι για λόγους «δημοσίων σχέσεων» της ηγεσίας της λεωφόρου Κατεχάκη τουλάχιστον 140-150 αστυνομικοί της ΔΙΑΣ είχαν αποσπαστεί σε φρουρήσεις ιδιωτών κ.λπ. Οταν λοιπόν υπήρξε η εξαγγελία του υπουργού για «επιστροφή» των χαμένων αστυνομικών της εν λόγω υπηρεσίας, παρουσιάστηκε δυσπραγία, αφού φαίνεται να υπήρχε και απροθυμία επανόδου των προαναφερόμενων φρουρών του υπουργού.

Εν όψει αδιεξόδου στενή συνεργάτρια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη φαίνεται να ζήτησε, χωρίς να έχει καμία σχετική αρμοδιότητα, να… καταργηθεί η ομάδα «Δράση» της ΕΛ.ΑΣ. με περίπου 220 αστυνομικούς, η δημιουργία της οποίας ήταν κεντρική απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με την εν λόγω υπηρεσία να προχωρά ετησίως σε περίπου 400-500 συλλήψεις ατόμων για ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις, ναρκωτικά κ.ά. καθώς και σε περίπου 1.500-1.600 προσαγωγές. Τελικώς το σχέδιο αυτό κατάργησης της κρίσιμης υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. που υποβοηθούσε στη συρρίκνωση της εγκληματικότητας, των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας κ.λπ. δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων σημαντικών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

INFO

Οι προεκλογικές δραστηριότητες και οι… κρίσεις

Ο κ. Θεοδωρικάκος φέρεται να έχει δημιουργήσει συνεχείς επαφές και διαύλους προσωπικών συνεννοήσεων με ιδιώτες και πρώην στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Με τους πρώτους, λόγω των γνωριμιών τους με ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων κ.λπ., να στεγάζουν πολιτικές συγκεντρώσεις σε καταστήματα της περιφέρειάς του και να υπόσχονται ψήφους από ομάδες πολιτών όπως αυτών με καταγωγή από τη Νότια Πελοπόννησο και άλλων.

Και με τους πρώην αστυνομικούς να υπόσχονται μέσω και των πολιτικών γνωριμιών τους εκλογική ενίσχυση του κ. Θεοδωρικάκου, και να επιδιώκουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις άλλων στελεχών των αρχών ασφαλείας – στις επόμενες κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. – να προωθήσουν πρόσωπα που έχουν συσχετισθεί προ μερικών ετών με συστήματα διαφθοράς στα σώματα ασφαλείας.

Χωρίς πιθανόν ο υπουργός να γνωρίζει το εύρος των συγκεκριμένων παρασκηνιακών μεθοδεύσεων, απορροφημένος με το… έργο της επανεκλογής του.