Μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση κέντρου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Κρήτη υπεγράφη το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν.
Η ίδρυση του κέντρου, που αποτελεί πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, έχει ως στόχο την ανάδειξη και την ανάλυση πολιτικών για το δημογραφικό και τη μετανάστευση, ζητημάτων που αφορούν τη Διασπορά, καθώς και την αντιμετώπιση των επιμέρους προκλήσεων που αφορούν στην αγορά εργασίας και τον πληθυσμό.
ΟΟΣΑ: Δημιουργείται κέντρο του οργανισμού στην Κρήτη
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ευχαρίστησε τον ΟΟΣΑ για την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και τόνισε ότι ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός σημαντικού διεθνούς φόρουμ, με αιχμή τον πληθυσμό. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, το νέο κέντρο θα φέρει το όνομα της Κρήτης και σημείωσε ότι δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερος τόπος για τη μελέτη των πληθυσμών από την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα δέχθηκε περί το ένα εκατομμύριο Ελλήνων της Ανατολής το 1922.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη μεταναστευτική εμπειρία, η οποία όμως τώρα, όπως είπε, βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο δραματική εκδοχή του φαινομένου. “Το μεταναστευτικό εκτός από πεδίο άθλιας εμπορίας ανθρώπων, γίνεται συχνά και μοχλός κρατικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων κάτι που οδηγεί την πατρίδα μας στο να προστατεύει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και να σώζει καθημερινά ζωές κατατρεγμένων” σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, λέγοντας πως παρά το ότι το 2022 ήταν ένα δύσκολο έτος λόγω ενεργειακής κρίσης και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι αξιοσημείωτο το συμπέρασμα της έκθεσης ότι «στην διάρκεια αυτών των ταραγμένων καιρών η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες και τις ίδιες τις προβλέψεις που είχε κάνει ο Οργανισμός και αποδείχτηκε σε πολλά μέτωπα η θετική έκπληξη της Ευρώπης».
Από την πλευρά του, ο κ. Κόρμαν υπογράμμισε πως «η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο και πρέπει να παραμείνει έτσι» αναφερόμενος στα ευρήματα της τακτικής έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο ΓΓ του Οργανισμού συμπέρανε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές των τελευταίων ετών έχουν καρποφορήσει δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ρωμαλέα, όπως τη χαρακτήρισε, ανάπτυξη, καθώς και στη σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας.