Ο συνήγορος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σε συνέντευξή του στο Euronews σκιαγραφεί την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει για την εντολέα του. Όπως είπε η μεγαλύτερη απόδειξη της αθωότητας της κ. Καϊλή είναι το γεγονός ότι η ίδια κάλεσε τη βελγική αστυνομία όταν έμαθε για τη σύλληψη του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Ωστόσο, ο ίδιος αναφέρει ότι δεν κατάφερε τελικά να επικοινωνήσει με τους αστυνομικούς καθώς αυτοί δεν μιλούσαν αγγλικά. Ακόμα ο κ. Δημητρακόπουλος επανέλαβε ότι οι ανακριτικές αρχές δεν έχουν στοιχεία εναντίον της για την κατηγορία της δωροδοκίας, ενώ άφησε υπόνοιες και για πολιτική επιρροή στις αποφάσεις της βελγικής Δικαιοσύνης.
Νέες δηλώσεις Δημητρακόπουλου – Ισως και σήμερα ενώπιον των Αρχών για συμπληρωματική απολογία
Ακόμα υποστήριξε ότι η ευρωβουλευτής λάμβανε τις αποφάσεις της σχετικά με το Κατάρ, όχι ως αποτέλεσμα δωροδοκίας αλλά ακολουθώντας την γραμμή της ΕΕ για την χώρα του Κόλπου.
Δεν γνώριζε για τα χρήματα
Ειδικότερα για το τηλεφώνημα στην αστυνομία ο κ. Δημητρακόπουλος δήλωσε: «Αυτό είναι ένα ντοκουμέντο, ότι η πρώτη της κίνηση ήταν να μιλήσει στην αστυνομία. Αυτό σημαίνει ότι δεν γνώριζε ότι υπήρχε κάτι παράνομο στο σπίτι της, αλλιώς δεν θα καλούσε την αστυνομία. Αλλά δεν ήταν δυνατό να επικοινωνήσει τελικά, διότι η αστυνομία δεν μιλούσε αγγλικά και στη συνέχεια συνέβησαν όλες οι εξελίξεις».
Σύμφωνα με το δικηγόρο, η Εύα Καϊλή δε γνώριζε για τα χρήματα και το έμαθε μόνο όταν είδε την είδηση για τη σύλληψη του συντρόφου της σε βελγική εφημερίδα. Τότε αποφάσισε να καλέσει τους στενούς συνεργάτες του συζύγου της – οι περισσότεροι από τους οποίους κατηγορούνται πλέον επίσης για διαφθορά. Μετά θέλησε να απαλλαγεί από τα χρήματα που τελικά βρέθηκαν στο διαμέρισμά της και σε μια βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της.
Η ΕΕ χρειαζόταν το φυσικό αέριο
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειαζόταν φυσικό αέριο, οπότε η κ. Καϊλή δεν προσέφερε καμία υπηρεσία στο Κατάρ με αντάλλαγμα δωροδοκία. Η πρώτη και μοναδική ψηφοφορία στην οποία συμμετείχε η κ. Καϊλή αφορούσε το δικαίωμα των πολιτών του Κατάρ να έρχονται στην ΕΕ χωρίς βίζα, η οποία πέρασε με πλειοψηφία 70% έναντι 30%, οπότε η ψήφος της κ. Καϊλή δεν είχε ούτως ή άλλως καμία αξία», είπε ο Μ. Δημητρακόπουλος σε σχέση με την κατηγορία της δωροδοκίας.
Την επόμενη εβδομάδα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα βρεθεί ξανά στο δικαστήριο, όπου θα αποφασιστεί αν θα παραμείνει στις φυλακές Χάρεν του Βελγίου όπου βρίσκεται προφυλακισμένη. Ερωτώμενος ο κ. Δημητρακόπουλος για την επιχειρηματολογία που θα αναπτύξει ενώπιον των δικαστών είπε:
«Ο δικαστής Μισέλ Κλεζ δήλωσε ότι δεν έχει στοιχεία που να τεκμηριώνουν την κατηγορία της δωροδοκίας, αλλά μπορεί να βρεθούν στοιχεία στο μέλλον. Αυτό δεν είναι συμβατό με το κράτος Δικαίου, με το ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου, να κρατάμε κάποιον στη φυλακή με την προοπτική να βρεθούν αποδείξεις στο μέλλον. Είναι νομικά λανθασμένο. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει πολιτική επιρροή σε αυτή την απόφαση».